13.5.12

Θεσσαλονίκη: Σε γραμμή εκκίνησης το έξυπνο σύστημα μετακίνησης...


Επίσημα θα τεθεί πλέον σε λειτουργία στις 24 Μαΐου το ευφυές σύστημα διαχείρισης αστικής κινητικότητας στη Θεσσαλονίκη, με το οποίο οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες, σε πραγματικό χρόνο, τόσο για τις... κυκλοφοριακές και περιβαλλοντικές συνθήκες όσο και για την καλύτερη διαδρομή που μπορούν να ακολουθήσουν για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν στο Δημαρχιακό Μέγαρο τα εγκαίνια του κέντρου αστικής κινητικότητας του δήμου Θεσσαλονίκης και του αναβαθμισμένου κέντρου ελέγχου της κυκλοφορίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τα οποία είναι διασυνδεδεμένο το ευφυές σύστημα.

Από τις αρχές Μαρτίου, που τέθηκε σε πιλοτική εφαρμογή το ευφυές σύστημα διαχείρισης αστικής κινητικότητας, το οποίο παρέχεται δωρεάν μέσω της ιστοσελίδας http://www.mobithess.gr, η επισκεψιμότητα του site ήταν μεγάλη, σύμφωνα με την κ. Γεωργία Αϋφαντοπούλου από το ΙΜΕΤ του ΕΚΕΤΑ, ενώ αναμένεται μετά τα εγκαίνια του συστήματος και τη διαφημιστική καμπάνια που έχει αναλάβει ο δήμος Θεσσαλονίκης, να υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση από τους πολίτες της πόλης.

Παράλληλα, αναμένεται να εγκαινιαστεί και το Information office από τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, το οποίο θα βρίσκεται μέσα στο δημαρχείο, και θα παρέχει στους πολίτες τις απαραίτητες πληροφορίες για την μετακίνησή τους στην πόλη, χωρίς να χρειάζεται να συνδεθούν ηλεκτρονικά.

Ακόμη, όπως αναφέρει η κ. Αϋφαντοπούλου στη Voria.gr, το αναβαθμισμένο κέντρο ελέγχου της κυκλοφορίας της ΠΚΜ, το οποίο θα εγκαινιάσει ο αναπληρωτής περιφερειάρχης, Διονύσης Ψωμιάδης, παίζει σημαντικό ρόλο για την παροχή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, καθώς έχει εγκατασταθεί ένας σύγχρονος εξοπλισμός κατά μήκους της Τσιμισκή που ελέγχει όλον τον άξονα της οδού και ανάλογα με την κυκλοφορία αλλάζει τα προγράμματα σηματοδότησης και δίνει το στίγμα των κυκλοφοριακών συνθηκών.

Υπηρεσίες και λειτουργία του συστήματος αστικής κινητικότητας

Το ευφυές σύστημα διαχείρισης αστικής κινητικότητας, το οποίο εφαρμόζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα, με πρωτοπόρο τη Θεσσαλονίκη, παρέχει υπηρεσίες βέλτιστης μετακίνησης, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα αστικής κινητικότητας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο χρήστης θα μπορεί να επιλέγει τη διεύθυνση από την οποία θα μετακινηθεί, το σημείο στο οποίο θέλει να φτάσει καθώς και να επιλέγει τον τρόπο μεταφοράς του, είτε με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο, είτε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, είτε με συνδυασμό αυτών των δύο, ενώ παρέχεται και υπηρεσία πεζής μετακίνησης.

Στη συνέχεια, το σύστημα θα παρέχει στον χρήστη τη βέλτιστη διαδρομή για να προσεγγίσει τον προορισμό του, με βάση τις κυκλοφοριακές και περιβαλλοντικές συνθήκες που θα λαμβάνει από το αναβαθμισμένο κέντρο διαχείρισης σηματοδότησης της περιφέρειας.

Συγκεκριμένα, αν ο χρήστης επιλέξει να μετακινηθεί με τη δημόσια συγκοινωνία, το σύστημα θα του υποδείξει από ποια στάση θα πάρει το λεωφορείο, σε ποια στάση θα κατέβει καθώς και πόσα μέτρα χρειάζεται να προχωρήσει για να φτάσει στον προορισμό του.

Επιπλέον, αν ο χρήστης επιλέξει την μετακίνηση με το αυτοκίνητο, του προσφέρονται τρεις επιλογές. Πρώτον, του δίνεται η πιο σύντομη χρονικά διαδρομή, δεύτερον, η πιο σύντομη από πλευράς μήκους διαδρομή, ώστε να καταναλώσει λιγότερη βενζίνη και τρίτον, του δίνεται η πιο περιβαλλοντικά φιλική διαδρομή.

Ακόμη, το σύστημα προσφέρει πληροφορίες για τον συνδυασμό αυτοκινήτου και δημόσιας συγκοινωνίας. Η συνδυασμένη μετακίνηση αφορά διαδρομές με αφετηρία περιοχές εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος, με προορισμό κεντρικές περιοχές της Θεσσαλονίκης. Η συγκεκριμένη υπηρεσία υποδεικνύει τον τερματικό σταθμό λεωφορείου, όπου υπάρχει και χώρος στάθμευσης και συνέχιση της διαδρομής με τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς.

Επίσης, προσφέρεται και η πεζή μετακίνηση, με την οποία υποδεικνύεται η μικρότερη σε μήκος διαδρομή, όπου με ασφάλεια μπορούν να μετακινηθούν οι πεζοί.

Παράλληλα, εκτός από τις υπηρεσίες δρομολόγησης, το σύστημα προσφέρει και υπηρεσίες πληροφόρησης, με τις οποίες ο χρήστης θα λαμβάνει πληροφορίες για σημεία ενδιαφέροντος, όπως μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, θέατρα, σχολεία κτλ, ενώ θα του δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθεί για τις κυκλοφοριακές και περιβαλλοντικές συνθήκες της πόλης, καθώς και για δρομολόγια και τιμές εισιτηρίων για μεταφορικά μέσα όπως ΟΑΣΘ, ΚΤΕΛ, ΟΣΕ κτλ.

Τέλος, το σύστημα προσφέρει και υπηρεσίες εκπαίδευσης, μέσα από τις οποίες ο χρήστης θα μπορεί να ενημερωθεί για το τι σημαίνει περιβαλλοντικά φιλική κινητικότητα, ώστε να μην επιβαρύνει το σύνολο της πόλης από τη μετακίνησή του.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: