18.5.12

Πρεμιέρα με συστάσεις σε κλίμα ανησυχίας...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
Κάθε παρθενική συνεδρίαση νέου Υπουργικού Συμβουλίου έχει τη δική της ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Αυτή αποσαφηνίζεται σε μια συγκεκριμένη στιγμή. Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος θέλησε να δώσει τον τόνο, ζητώντας «να...
δώσουμε το παράδειγμα με το ήθος και τη συμπεριφορά μας». Ηταν μια παρέμβαση που θύμισε σε κάποιους από τους παρευρισκόμενους το «σεμνότητα και ταπεινότητα» στην πρώτη συνεδρίαση της κυβέρνησης Καραμανλή.

Ωστόσο, ο νομικός πουριτανισμός Πικραμμένου δεν ήταν αυτό που συγκράτησαν οι κυβερνητικοί φεύγοντας από τη συνεδρίαση. Εστω κι αν συμφώνησαν να μην πληρωθούν από το Δημόσιο ως υπουργοί για τον έναν μήνα που θα υπηρετήσουν και να βασιστούν στα ιδιωτικά τους εισοδήματα. Να κάνουν δηλαδή ένα είδος προσωπικής «χορηγίας» στη χώρα. Αυτό που συγκράτησαν είναι η συζήτηση για την οικονομία. Οταν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς έκανε την τοποθέτησή του, ο Πρωθυπουργός φάνηκε να αιφνιδιάζεται, αλλά και να θέλει να φανεί καθησυχαστικός. Είπε ότι η παρουσίαση που του έκανε ο Λουκάς Παπαδήμος δεν είναι τόσο ακραία και, τέλος πάντων, «μην πανικοβάλλεστε». Στο σημείο αυτό παρενέβη ο υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Στουρνάρας για να υποστηρίξει την τοποθέτηση Ζανιά, λέγοντας ότι εκείνος «προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα», έχοντας διατελέσει γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, «όπου τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα».
Τούτων δοθέντων, το ερώτημα στο μυαλό αρκετών δεν είναι πόσα υπηρεσιακά ταξίδια - δεν - θα πάνε, αλλά τι κίνδυνος υπάρχει «να σκάσει η χώρα στα χέρια μας». Κατά τα λοιπά, ήταν σαφές ότι όλοι είναι πολύ ευχαριστημένοι που είναι υπουργοί - όπως είναι πολύ δυσαρεστημένοι και κάποιοι που δεν έγιναν. Πρόκειται, όπως λέει μέλος της, «για κυβέρνηση κοινωνιστών και δικαστών» μαζί με κάποιες κατεστημένες φυσιογνωμίες, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης που θα αναλάβει την εκπροσώπηση της χώρας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο και ο υπουργός Αμυνας Φραγκούλης Φράγκος που θα πάει μαζί του. Για καλό και για κακό αποφάσισαν, πάντως, να επιταχυνθεί και η αποστολή των σημειωμάτων ΕΤΑΚ - δηλαδή του φόρου ακίνητης περιουσίας. Οπως συμφώνησαν και να ξανασυναντηθούν για να παρουσιάσει κάθε υπουργός το πρόγραμμά του.
Ολα αυτά, ενώ ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος απηύθυνε ανοιχτή επιστολή σε Ελληνίδες και Ελληνες. Ο Παπαδήμος κάνει απολογισμό έργου και επισημαίνει ότι «οι θυσίες των ελλήνων πολιτών δεν ήταν για ένα πουκάμισο αδειανό». Η ανησυχία Παπαδήμου είναι εμφανής: «Με την ψήφο στις εκλογές της 6ης Μαΐου, μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας εξέφρασε βούληση για αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής». Ωστόσο, «μονομερής καταγγελία των συμβατικών δεσμεύσεων της χώρας θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα, καθώς θα μας οδηγούσε αναπότρεπτα εκτός ευρώ και πιθανόν εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης». Η προειδοποίηση είναι σαφής...
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: