12.5.12

Ποιά θα είναι η στάση των πολιτικών αρχηγών αύριο στο Προεδρικό Μέγαρο...


ΣΑΜΑΡΑΣ: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας για ισχυρή διαπραγμάτευση.
Να εξαντλήσει όσα περιθώρια υπάρχουν για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Α. Σαμαράς. Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και με το βλέμμα στον ...
πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Σαμαράς θα πει ότι η χώρα δεν μπορεί να χάσει άλλο χρόνο και ότι μία κυβέρνηση με τη μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση, λόγω ευρύτερης κοινωνικής βάσης, θα είναι πιο ισχυρή και θα μπορέσει να κάνει καλύτερη επαναδιαπραγμάτευση, εθνική διαπραγμάτευση του Μνημονίου και να πετύχει ουσιαστικές αλλαγές. Αν ο κ. Τσίπρας επιμείνει στη στρατηγική επαναληπτικών εκλογών, όπως κάνει από την επομένη των εκλογών της 6ης Μαΐου μετατρέποντας ακόμα και τη διερευνητική εντολή σε προεκλογική εκστρατεία, τότε η πίεση Σαμαρά θα μεταφερθεί προς τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη με τα ίδια ισχυρά επιχειρήματα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα καταστήσει σαφές ότι αυτή του η θέση αποτελεί μία εθνική θέση, η οποία όμως αν δεν γίνει δεκτή στο Προεδρικό Μέγαρο, θα μετατραπεί στο βασικότερο διακύβευμα των επαναληπτικών εκλογών, τις οποίες όπως αναμένεται να τονίσει δεν φοβάται η Νέα Δημοκρατία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Συγγρού βρίσκεται ήδη σε προεκλογική διάταξη, σε περίπτωση που λόγω της στάσης Τσίπρα και Κουβέλη η σύσκεψη (ή οι συσκέψεις) των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καταλήξουν σε οριστικό αδιέξοδο.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Aδιάλλακτος;

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την τέταρτη φάση των διαβουλεύσεων, αυτή υπό τον Κάρολο Παπούλια. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πηγές της Κουμουνδούρου και κύκλοι του Αλέξη Τσίπρα ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους στον Τύπο της Κυριακής ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνει πίσω». Η μόνη χαραμάδα ελπίδας για να δοθεί τέλος στην ακυβερνησία που θα αφήσει ο κ. Τσίπρας θα είναι να επαναφέρει την πρότασή του για μια οικουμενική κυβέρνηση, η οποία θα ανακοινώσει στους θεσμικούς εταίρους της χώρας ότι παγώνει η εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο (και των ψηφισμένων, όπως η κατάργηση της μετενέργειας των συμβάσεων που θα ισχύσει από τις 15 Μαΐου), στη συνέχεια θα προωθήσει θεσμικού χαρακτήρα αλλαγές (καθιέρωση απλής αναλογικής, κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών κ.ο.κ.) και θα οδηγήσει την Ελλάδα στις κάλπες. «Αν οι υπόλοιποι δεχτούν να ανακοινώσουμε στους δανειστές ότι παγώνουμε το Μνημόνιο και μετά ξεκινάμε διαπραγμάτευση από μηδενική βάση, τότε αυτό θα το συζητήσουμε», διευκρινίζουν στον Τύπο της Κυριακής οι ίδιες πηγές

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αποφυγή των εκλογών με κάθε τρόπο

Αποφασισμένος ή να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή να εκθέσει τους Φώτη Κουβέλη και Αλέξη Τσίπρα αν μία μίνιμουμ συνεννόηση δεν καταστεί δυνατή, προσέρχεται αύριο ο Ευ. Βενιζέλος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στην Ιπποκράτους θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία τις επαναληπτικές εκλογές. Ο λόγος δεν είναι το μέλλον της χώρας (ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο αυτός ) αλλά η πρόβλεψη –το δείχνουν και οι πρώτες μετεκλογικές δημοσκοπήσεις– ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνθλιβεί ανάμεσα στις… μυλόπετρες της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ (για τον κ. Τσίπρα στις συσκέψεις του ΠΑΣΟΚ έχουν διαπιστώσει και έχουν πει ξεκάθαρα ότι στόχος του είναι να αποκτήσει την κεντρική θέση που κατείχε ως τώρα το ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Κεντροαριστεράς) και θα βγει από τις κάλπες του Ιουνίου, εφόσον δεν προκύψει η συμφωνία της τελευταίας στιγμής, ακόμα πιο συρρικνωμένο. Συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου βλέπουν ότι Σαμαράς και Τσίπρας έχουν ήδη επιλέξει αντίπαλο εφόσον στηθούν ξανά κάλπες και ψάχνουν –αλλά δεν βρίσκουν– τον τρόπο να αλλάξουν γήπεδο.

ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κρατά στα χέρια του το κλειδί των εξελίξεων

Ο κ. Κουβέλης θα περάσει την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου γνωρίζοντας ότι είναι εκείνος που θα αποφασίσει τελικά αν θα συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή η χώρα θα πάει σε επαναληπτικές εκλογές τις οποίες –όπως ακριβώς και το ΠΑΣΟΚ– και η Δημοκρατική Αριστερά θέλει πάση θυσία να αποφύγει. Μέχρι χθες ο κ. Κουβέλης καθιστούσε σαφές ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην οποία δεν θα συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα επιτίθετο στον κ. Τσίπρα επειδή δεν συναινεί στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Από τη συζήτηση που έχει γίνει στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Αριστεράς, πέραν της μεγάλης έντασης και του ισχυρού προβληματισμού, προκύπτει το συμπέρασμα ότι σε κάθε σενάριο η Δημοκρατική Αριστερά –η οποία σύμφωνα με τις πρώτες μετεκλογικές δημοσκοπήσεις ήδη χάνει δυνάμεις– θα έχει απώλειες. Το κρίσιμο είναι τι θα επιλέξει ο κ. Κουβέλης, αν θεωρήσει δηλαδή ότι η συνέχιση του «όχι» και η πορεία προς τις επαναληπτικές εκλογές θα του επιφέρουν μεγαλύτερες ζημιές υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπό προϋποθέσεις και υπέρ του ΠΑΣΟΚ από τη φθορά του ως κυβερνητική συνιστώσα σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι μέχρι την τελευταία στιγμή ο κ. Κουβέλης και τα στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και διαβεβαιώνουν ότι αυτή θα είναι και η στάση του κ. Κουβέλη, όση πίεση και αν δεχθεί.

Απλή συμμετοχή από ΚΚΕ, Ανεξάρτητους Ελληνες και Χρυσή Αυγή

Δείχνει οξύμωρο αλλά ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά και της Χρυσής Αυγής, τάσσονται –σύμφωνα με τις πρώτες μετεκλογικές δημοσκοπήσεις– υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Το ΚΚΕ μετά το στραπάτσο των εκλογών διαπιστώνει ότι βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο και καλεί το λαό στις επαναληπτικές εκλογές να διορθώσει την ψήφο του. Με αυτήν τη γραμμή θα πάει και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών η κ. Παπαρήγα, αν και στον Περισσό γνωρίζουν ότι στο σενάριο των επαναληπτικών εκλογών διατρέχουν τον κίνδυνο να καταγράψουν μεγαλύτερες απώλειες από την 6η Μαΐου προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με την παρουσία του επικεφαλής Πάνου Καμμένου θα επαναλάβουν ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε μία κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ., καθώς διακηρυγμένος στόχος του κ. Καμμένου είναι η ενίσχυση του ποσοστού του έναντι της Ν.Δ. στις επαναληπτικές εκλογές και η αναδόμηση του πολιτικού σκηνικού με την υποχώρηση του δικομματισμού και την ενίσχυση των νέων κομμάτων.

Για τη Χρυσή Αυγή ακόμα παραμένει ερώτημα με ποιο τρόπο θα συμμετάσχει στις συζητήσεις στο Προεδρικό Μέγαρο. Και πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι ακόμα και αν οι πολιτικοί αρχηγοί δεν θελήσουν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον Νίκο Μιχαλολιάκο, ο Κάρολος Παπούλιας είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα να συζητήσει με τη Χρυσή Αυγή και να ακούσει τις θέσεις της. Η Χρυσή Αυγή, ενώ κανένα κόμμα δεν θέλει να συζητήσει μαζί της, έχει ταχθεί επισήμως υπέρ της συγκρότησης μίας καθαρά αντιμνημονιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

(Από ρεπορτάζ στον αυριανό “Τύπο της Κυριακής”)

Δεν υπάρχουν σχόλια: