28.5.12

ΚΥΠΡΟΣ: Χρήματα μόνο για δύο μήνες ακόμη στον κρίσιμο τομέα της Υγείας...


Λευκωσία: Άλλα «παγώνουν» κι άλλα «βουλιάζουν» στον τομέα της Υγείας, ο οποίος φαίνεται ότι έχει ήδη δεχθεί τεράστιο πλήγμα από τα οικονομικά του κράτους. Τα κρατικά νοσηλευτήρια, εκτός του ότι συνεχίζουν να λειτουργούν υποστελεχωμένα εξαιτίας της παγοποίησης των προσλήψεων, αντιμετωπίζουν τώρα και...
τον κίνδυνο να ξεμείνουν εντελώς από αναλώσιμα ιατρικά και άλλα είδη, και αυτό τη στιγμή που ούτε και τα αναπτυξιακά έργα για την Υγεία προωθούνται, ελέω ελλείψεως χρημάτων.

Βεβαίως, εδώ και καιρό, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε στάση αναμονής, περιμένοντας εγκρίσεις από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο όμως δεν ανταποκρίνεται ούτε θετικά ούτε αρνητικά στα διάφορα αιτήματα. Έτσι, και παρά το γεγονός ότι κάποιοι από τους διαγωνισμούς προσφορών θα έπρεπε να είχαν προκηρυχθεί προ διμήνου, τα μηνύματα δεν είναι καθόλου αισιόδοξα.

Τέλος, ο τομέας της Υγείας βρίσκεται εδώ και έξι μήνες στην αναμονή για εξαίρεσή του από τις παγοποιήσεις των προσλήψεων. Το αίτημα ωστόσο συνεχίζει να μελετάται τόσο από το Υπουργείο Οικονομικών όσο και από τη Βουλή.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που ζητήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμα εγκριθεί, τη στιγμή που τα συμβόλαια με τους προμηθευτές ένα-ένα άρχισαν να φθάνουν στη λήξη τους αλλά δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες εγκρίσεις για να προκηρυχθούν στην ώρα τους οι προσφορές. Το χειρότερο είναι ότι ακόμα και τα συμβόλαια που δεν πλησιάζουν στο τέλος τους ακροβατούν καθώς λειτουργούν με τη μέθοδο του «running» (δηλαδή το κράτος πληρώνει με βάση τις παραγγελίες του όποτε τις χρειάζεται) και ως εκ τούτου χωρίς χρήματα δεν είναι δυνατό να γίνονται παραγγελίες επί πιστώσει.

Περισσότερα στο σημερινό φύλλο του «Φιλελευθέρου»

Δεν υπάρχουν σχόλια: