9.5.12

Καμπανάκι κτύπησε στην Κύπρο - Ανησυχούν οι τράπεζες...


Λευκωσία: Οι εξελίξεις στην Ελλάδα ανησυχούν ιδιαίτερα την Κύπρο, με τον υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή να δηλώνει ότι πρόκειται για αρνητική εξέλιξη και να προσθέτει με νόημα ενόψει νέου πακέτου μέτρων ότι για «να μην διακινδυνέψουμε αυτό ... που έχουμε σήμερα» πρέπει όλοι να «έχουμε συνείδηση της ευθύνης του τι πρέπει να πράξουμε».

Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα αναμένεται να χτυπήσει τους ισολογισμούς των κυπριακών τραπεζών. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται ότι θα είναι ο νέος «εφιάλτης» των τραπεζικών διοικήσεων, οι οποίες θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια για να απορροφήσουν τις ζημιές που δημιουργεί η οικονομική και πολιτική αστάθεια της χώρας.

Πέραν των ζημιών από τα ελληνικά ομόλογα, οι οποίες είναι γνωστές, οι τρεις τράπεζες πρέπει να διαχειριστούν τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στα δανειακά χαρτοφυλάκια τους στην Ελλάδα ύψους πέραν των €20 δισ.

Προς το παρόν, οι διοικήσεις της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής και της Ελληνικής προχωρούν σε αναδιάταξη του δικτύου καταστημάτων, μειώνοντας τον αριθμό σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το κόστος. Η διοίκηση της Λαϊκής έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στο κλείσιμο 25 καταστημάτων για να παραμείνουν 155 στην ελληνική επικράτεια. Πολιτική αναδιάταξης του δικτύου τους ακολουθούν και οι δύο άλλες τράπεζες.

Η αβεβαιότητα στην Αθήνα κλονίζει και τις αγορές. Το ΧΑΚ κατέγραψε χθες ζημιές 9,03% και το ΧΑ επέστρεψε σε τιμές Νοεμβρίου 1992...

philnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: