4.5.12

Προεκλογική αυλαία με ευρωπαϊκό κοστούμι...


«Η Ελλάδα δεν αντέχει την αβεβαιότητα και την αστάθεια», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς στην προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στην Αθήνα...
Ρεπορτάζ: Διονύσης Νασόπουλος
Με φόντο το Ζάππειο και τους ισχυρούς συμβολισμούς του, καθώς στον ίδιο χώρο ...
υπογράφηκε η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, αλλά και με την παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Βίλφρεντ Μαρτένς στη συγκέντρωση, ο οποίος επικύρωσε το κεντρικό γαλάζιο σύνθημα επαναλαμβάνοντας στα ελληνικά ότι «η Ελλάδα θα τα καταφέρει», ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε ως εγγυητής της ευρωπαϊκής προοπτικής και της παραμονής της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Με αυτό το πρόταγμα αιτιολόγησε σε μεγάλο βαθμό, απευθυνόμενος πρωτίστως στα κομματικά στελέχη και στους συντηρητικούς ψηφοφόρους που αντέδρασαν στη μνημονιακή στροφή του, και την απόφαση να συμμετάσχει η ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμου και να υπερψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση. Επικαλούμενος το κλίμα «απομόνωσης» εις βάρος της Ελλάδας μετά την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου για το δημοψήφισμα, είπε: «Το πρόβλημα δεν ήταν τότε μόνο οικονομικό, ήταν και πολιτικό και αφορούσε την ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας, ενώ κυοφορούσε άμεσους εθνικούς κινδύνους».
Προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα αναφέροντας ότι η «στάση υπευθυνότητας» της ΝΔ ενίσχυσε και την ευρωπαϊκή συνοχή. «Επρεπε να αποτρέψουμε την απομόνωση της χώρας. Επρεπε να εμποδίσουμε όσους προωθούσαν, με πρόσχημα την κρίση της Ελλάδας, τη διάλυση της ίδιας της Ευρώπης», τόνισε.

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ. Με αρκετές αναφορές στον ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή και με την παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη συγκέντρωση ο κ. Σαμαράς κορύφωσε την προσπάθεια ενίσχυσης της συσπείρωσης της γαλάζιας βάσης, προκειμένου ο ίδιος και η ΝΔ να βρεθούν την προσεχή Δευτέρα σε όσο το δυνατόν καλύτερο σημείο εκκίνησης. Χθες το βράδυ απέφυγε σχολαστικά κάθε αναφορά στον μέχρι πρότινος στόχο της αυτοδυναμίας και προέβαλε την «ανάγκη» να δοθεί στη ΝΔ «ισχυρή εντολή» που θα εξασφαλίζει την κυβερνητική σταθερότητα. Με συνεχείς προσωπικές αναφορές απηύθυνε εκ νέου προσκλητήριο ενότητας και πρόσθεσε: «Κοιτάξτε με στα μάτια. Θα είμαι ο πρωθυπουργός όλων σας. Θα αγωνιστώ για τον καθένα σας...».
Ο πρόεδρος της ΝΔ άφησε να αιωρείται το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες, αν δεν προκύψει ισχυρή κυβέρνηση. «Χωρίς σταθερότητα δεν κινδυνεύει η επόμενη κυβέρνηση, κινδυνεύουν τα πάντα. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο την αβεβαιότητα και την αστάθεια», προειδοποίησε, αλλά απέρριψε και χθες με κατηγορηματικό τρόπο κάθε προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. «Δεν θέλω να συγκυβερνήσω με το ΠΑΣΟΚ! Και δεν συμφέρει τον ελληνικό λαό να γίνει τέτοια "συγκυβέρνηση". Συμφέρει μόνο το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, για να πέσει στα μαλακά. Συμφέρει ακόμη τη διαπλοκή και τα εξωθεσμικά κέντρα. Γιατί μια αδύναμη κυβέρνηση, δύο κομμάτων, μπορούν ευκολότερα να την ελέγχουν, να την πιέζουν, να την εκβιάζουν», ήταν χθες το βασικό επιχείρημά του.

ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ. Παράλληλα, κατηγόρησε και τα μικρότερα κόμματα ότι, παρά την αντίθετη ρητορική τους, στην πραγματικότητα θέλουν τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, «για να μπορούν να την καταγγείλουν μετά» παραμένοντας στον αστερισμό των κομμάτων διαμαρτυρίας. «Το λέω ευθέως: είναι νεροκουβαλητές του ΠΑΣΟΚ... Απλώς βάζουν εμπόδια στην ισχυρή λαϊκή εντολή της ΝΔ. Και ελπίζουν η πίκρα του λαού να μην τελειώσει ποτέ για να ανεβάσουν τα ποσοστά τους. Παρουσιάζουν "παράδεισους" με υλικά από την Κόλαση...», ανέφερε σε υψηλούς τόνους, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Χρυσή Αυγή προαναγγέλλοντας κινήσεις για την περιθωριοποίησή της, αν εξασφαλίσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση: «Δεν δέχομαι ως Ελληνας η σημαία των Ναζί να εμφανιστεί μέσα στην ελληνική Βουλή. Απομονώστε τους»...
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: