22.5.12

Μόνιμη επωδός: «Η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της»...


Μηνύματα συμβιβασμού από Σόιμπλε και Μοσκοβισί...
Βερολίνο Γιώργος Παππάς.
Μετά τον Πρόεδρο Ολάντ, την πρώτη του επίσκεψη στο Βερολίνο πραγματοποίησε χθες και ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ακούστηκαν αρκετές ...
φιλοφρονήσεις, οι οποίες όμως δεν μπόρεσαν να κρύψουν τις σημαντικές διαφορές τους. Για την Ελλάδα, κοινός παρονομαστής Σόιμπλε και Μοσκοβισί είναι να μείνει η χώρα στην ευρωζώνη, αλλά με την εφαρμογή της συμφωνίας που υπέγραψε με την τρόικα. Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την ελπίδα ότι από τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα θα προκύψει μία κυβέρνηση, η οποία «θα υλοποιήσει το δικό της μερίδιο της συμφωνίας». Ο Μοσκοβισί έκανε ένα βήμα παραπέρα. «Οι μεταρρυθμίσεις είναι επιβεβλημένες», είπε, αλλά ταυτόχρονα εν μέσω ύφεσης πρέπει να σταλούν στους Ελληνες «θετικά, ισχυρά μηνύματα ενθάρρυνσης».


«Για μας το ευρωομόλογο είναι πάρα πολύ σημαντική ιδέα», είπε ο κ. Μοσκοβισί παραπέμποντας στις «δεσμεύσεις έναντι των Γάλλων αλλά και των Ευρωπαίων», τις οποίες ανέλαβε ο Πρόεδρος Ολάντ προεκλογικά. Ο κ. Σόιμπλε απέφυγε να αναφερθεί στο ευρωομόλογο, το οποίο όμως είναι κόκκινο πανί για τη γερμανική κυβέρνηση. «Είναι η λάθος συνταγή στη λάθος συγκυρία», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Καμπέτερ.
Ευκολότερα μπορεί να δεχτεί η γερμανική κυβέρνηση το λεγόμενο ευρωομόλογο έργων, το οποίο δεν έχει σχέση με την ανάληψη χρεών άλλου κράτους, αλλά θα εξυπηρετεί τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων από την ΕΕ. Η αποδοχή του ευρωομολόγου έργων μπορεί να είναι τελικά η χρυσή τομή, επισημαίνουν γερμανοί σχολιαστές, διότι και ο Φρανσουά Ολάντ θα μπορεί να το παρουσιάσει ως επιτυχία και η Ανγκελα Μέρκελ θα απαντά στην εσωτερική κριτική ότι απέτρεψε το ευρωομόλογο για τα χρέη.
Παρά τις μεγάλες διαφορές, υπάρχουν ενδείξεις για διάθεση παραχωρήσεων και από τις δύο πλευρές. Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε σχετικά ότι η Γαλλία θα μείνει προσηλωμένη στον στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 3% το 2013. «Είναι σημαντικό να επιτευχθεί», είπε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε διατεθειμένος να συζητήσει κάθε λύση που «θα ενισχύει τη βιώσιμη ανάπτυξη», αλλά «ο δρόμος της δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι προϋπόθεση μεγαλύτερης ανάπτυξης για όλους στην Ευρώπη».
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: