2.5.12

Ισπανία όπως... Ελλάδα...


Με κομμένη ανάσα παρακολουθούν στις Βρυξέλλες τις εξελίξεις στην ισπανική οικονομία. Η δραματική - αλλά καθόλου κολακευτική για τη χώρα μας - προειδοποίηση του Ισπανού υπουργού Οικονομικών ότι «αν δεν... πάρουμε άμεσα μέτρα, κινδυνεύουμε να γίνουμε Ελλάδα», είναι ενδεικτική του κλίματος.

Πρακτικά, αυτό συνεπάγεται ότι υπάρχει ο κίνδυνος η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να αποκλειστεί από τις ελεύθερες αγορές κεφαλαίων, όπερ σημαίνει ότι στο εξής θα δανείζεται μόνο από τα ειδικά ταμεία διάσωσης των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Αυτή τη στιγμή, το επιτόκιο δανεισμού της Ισπανίας διαμορφώνεται σταθερά πέριξ του 6%, το οποίο θεωρείται απαγορευτικό ως κόστος χρήματος, για οποιαδήποτε χώρα.

Και μπορεί στις τελευταίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων να απέφυγε τα 10ετή για να αποφύγει και το 6%, ωστόσο, τα επιτόκια και στις μικρότερες διάρκειες σημείωσαν μεγάλη αύξηση. Κι έτσι, υπερκάλυψη έγινε, αλλά στοίχισε πανάκριβα στην Μαδρίτη. Όπως παλαιότερα συνέβη με την περίπτωση της Αθήνας, της Λισσαβόνας ή του Δουβλίνου. Κι αυτό ακριβώς είναι που τρομάζει τις Βρυξέλλες, οι οποίες, πάντως, δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα για να αντιδράσουν.

voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: