20.5.12

Να πάρουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα οι εκλογές ...


Στην ανάγκη μιας κοινής καθόδου της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΣΥ και της ΔΡΑΣΗΣ, «υπέρ της Ευρώπης και χωρίς αστερίσκους», με επικεφαλής ένα τρίτο πρόσωπο -πέραν των ήδη υπαρχόντων πολιτικών αρχηγών-, επιμένει με δηλώσεις του, ο Στέφανος Μάνος, μια μέρα πριν... ανακοινώσει τις οριστικές του αποφάσεις.

Ο πρόεδρος της ΔΡΑΣΗΣ δεν αποκλείει ωστόσο, ακόμη και το ενδεχόμενο «μη καθόδου», του κόμματός του, στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει η πρότασή του.

«Να ενωθούν όλες οι δυνάμεις που πραγματικά θέλουν την Ελλάδα στην Ευρώπη, ανεπιφύλακτα και με οποιοδήποτε κόστος. Θα έπρεπε οι εκλογές της 17ης Ιουνίου, να πάρουν έναν οιωνοί δημοψηφισματικό χαρακτήρα», δηλώνει χαρακτιστικά ο κ. Μάνος, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για τετραμερή συνεργασία, επιχειρηματολογώντας επ' αυτής και δηλώνοντας κατηγορηματικά πως:

Το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να μετέχει σε ένα τέτοιο σχήμα, καθώς η απουσία του θα διασπάσει την όλη προσπάθεια και δεν θα επιτρέψει στην εκλογική διαδικασία να λειτουργήσει «δημοψηφισματικά», αφού σε μια τέτοια περίπτωση, το εκλογικό σώμα θα μοιραστεί στις διάφορες φιλοευρωπαϊκές επιλογές
Για να κατέλθει ένας τέτοιος σχηματισμός θα πρέπει, από κοινού τα τέσσερα κόμματα, να αναζητήσουν ένα τρίτο πρόσωπο το οποίο να τεθεί επικεφαλής. «Προκύπτει εκ των πραγμάτων η ανάγκη αναζήτησης ενός τρίτου ηγέτη. Είναι σημαντικό σε αυτή την φάση να υπάρξει άλλη ηγεσία», υποστηρίζει ο ίδιος, με σκοπό να υπάρξει μετεκλογικά ένας πρωθυπουργός κοινής αποδοχής. Μάλιστα ο Στέφανος Μάνος βάζει στο τραπέζι του διαλόγου το όνομα του τέως πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, χωρίς ωστόσο να θεωρεί δεσμευτική τη συγκεκριμένη πρόταση.
Ακόμη και αν λόγω της πόλωσης που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα έως τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, η ΝΔ καταφέρει να αναδειχθεί πρώτο κόμμα και πετύχει, σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, να εξασφαλίσει περισσότερες από 150 έδρες, το σχήμα δεν θα είναι αρκούντως ανθεκτικό. «Αμφισβητώ ότι αυτό το σχήμα θα μακροημερεύσει. Πολύ σύντομα και αυτή η ομάδα θα μπλέξει και θα οδηγηθούμε σε νέα αναμέτρηση στην οποία, αναπόφευκτα, θα εμφανιστεί ως μοναδική επιλογή ο κ. Τσίπρας», εξηγεί στο newsbomb.

Καμία επικοινωνία με τη Συγγρού – Καμία συνεννόηση με την Ντόρα

Σχετικά με το ενδεχόμενο επιστροφής του στη Νέα Δημοκρατία, ο Στέφανος Μάνος, εμφανίζεται αρνητικός, δηλώνοντας κατηγορηματικά: «Δεν επιστρέφω. Το έχω κάνει σαφές». Ωστόσο παραδέχεται πως εδώ και περίπου δέκα ημέρες έχει φροντίσει να παρουσιάσει τις προτάσεις του στη Συγγρού, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει καμία απάντηση ή αντιπρόταση.

Αναφερόμενος στις …παγωμένες, τα τελευταία 24ωρα, διεργασίες μεταξύ του δικού του κόμματος και εκείνου της Ντόρας Μπακογιάννη, με την οποία φέρονταν να είναι κοντά σε συμφωνία, τις πρώτες ώρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου, τονίζει πως: «Με τη ΔΗΣΥ υπήρχε μια κατ' αρχήν συμφωνία αλλά από ένα σημείο και πέρα η κυρία Μπακογιάννη, στην πραγματικότητα, δεν επιδιώκει τη συνεννόηση μαζί μας. Επιδιώκει τη συνεννόηση με τον κ. Σαμαρά»

Ερωτώμενος σχετικά, αν θα μπορούσε να δει τον εαυτό του ως κομμάτι μιας συνεργασίας ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΔΡΑΣΗΣ και ΛΑΟΣ, χωρίς όμως τη συμμετοχή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, απαντά πως κάτι τέτοιο: «Δεν θα ήταν το μέτωπο για την Ευρώπη. Θα ήταν ένα μέτωπο της δεξιάς ή της κεντροδεξιάς. Αυτό δεν είναι το ζητούμενο. Δεν θα φέρει το σωστό αποτέλεσμα».

Για τις επαφές Σαμαρά-Μπακογιάννη

Ο πρόεδρος της ΔΡΑΣΗΣ στέκεται κριτικά απέναντι στην πολυσυζητημένη συνεργασία Σαμαρά-Μπακογιάννη, διερωτώμενος αν «ανακτάται με αυτό τον τρόπο η αξιοπιστία της ΝΔ».

«Δηλαδή η ΝΔ, θα σβήσει όσα έφτιαξε τα τελευταία 2 χρόνια; Όσα έφτιαξε ως κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια του κ. Καραμανλή; Η κυρία Μπακογιάννη ήταν στη ΝΔ μέχρι πριν από 2 χρόνια! Μπορεί να μαζευτούν ορισμένοι ψηφοφόροι. Δεν αντιλέγω αλλά δεν ανακτάται αυτό που χάθηκε…», σημειώνει, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια εξέλιξη ως «ρύθμιση ανασύστασης της δεξιάς παράταξης», «αναδημιουργία» ή «επανίδρυση» του κόμματος.

Ο ίδιος μάλιστα εκτιμά πως, ως παράπλευρη συνέπεια μιας τέτοιας διμερούς συνεργασίας, μπορεί να αντιμετωπίσουμε ακόμη και την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., λόγω της μελλοντικής στροφής του εκλογικού σώματος στο ΣΥΡΙΖΑ.

«Εφόσον πάμε διασπασμένοι σε αυτή την προσπάθεια, το πιθανότερο είναι ότι θα προηγηθεί, ενδεχομένως, ο κ. Τσίπρας στις εκλογές», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Στέφανος Μάνος, υποστηρίζοντας πως ελλοχεύει ο κίνδυνος ο κ. Τσίπρας να μας οδηγήσει εκτός Ευρώπης.

Αύριο οι οριστικές ανακοινώσεις της ΔΡΑΣΗΣ

«Μέσα στις επιλογές της ΔΡΑΣΗΣ, είναι να πει πως δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές επειδή δεν θέλει να διασπάσει περαιτέρω το φιλοευρωπαϊκό μέτωπο. Αυτό το μέτωπο είναι όμως ήδη διασπασμένο από τη στιγμή που έχουμε χωριστό ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ…», αποκαλύπτει στο newsbomb, ο Στέφανος Μάνος, διευκρινίζοντας πως δεν έχει πάρει την οριστική του απόφαση και πως αυτήν προτίθεται να την γνωστοποιήσει αύριο, Δευτέρα.

Μεταξύ των εναλλακτικών επιλογών του είναι, όπως δηλώνει, η δημιουργία ενός νέου σχηματισμού -φιλοευρωπαϊκού και μεταρρυθμιστικού- στον οποίο θα μπορούσε και ο ίδιος να μετάσχει.
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: