17.5.12

«Όλες οι γυναίκες του προέδρου» Φρανσουά Ολάντ...


Άνεμος ανανέωσης και ισότητας πνέει στην κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ.

Πιστός στις προεκλογικές εξαγγελίες του, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας έκανε σωστά τη... μοιρασιά στα υπουργεία, δίνοντας ίσες ευκαιρίες σε άνδρες, αλλά και ωραίες γυναίκες.

Σκιαγραφώντας το προφίλ της νέας σοσιαλιστικής κυβέρνησης, το υπουργικό σχήμα αποτελείται από 17 άνδρες και 17 γυναίκες, επτά από τις οποίες είναι τριαντάρες. Ανάμεσά τους, η "πράσινη" Σεσίλ Ντιφλό, 37 ετών, ανέλαβε το υπουργείο Ισότητας.

Επιπλέον, έντονο είναι το πολυπολιτισμικό στοιχείο. Η Φλερ Πελερέν, υφυπουργός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Καινοτομίας και Ψηφιακής Οικονομίας είναι η πρώτη γυναίκα ασιατικής καταγωγής που μπαίνει σε γαλλική κυβέρνηση. Γεννημένη στη Νότια Κορέα, η 38χρο η Πελερέν υιοθετήθηκε στη Γαλλία σε ηλικία έξι μηνών.

Ο "Βενιαμίν" της κυβέρνησης, η μόλις 34 Μαΐων Νατζάτ Βαγιό Μπελκασμέμ, γεννήθηκε στο Μαρόκο. Παιδί των "μπανλιέ", αντιδήμαρχος της Λιόν, έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ως εκπρόσωπος του Ολάντ.

Τέλος, η μελαψή υπουργός Δικαιοσύνης, Κριστιάν Τομπιρά, είναι η μεγαλύτερη έκπληξη της κυβέρνησης. Περιφερειακή σύμβουλος και βουλευτής της Γαλλικής Γουιάνας, η 60χρονη Τομπιρά είχε διεκδικήσει το 2002 τη γαλλική προεδρία ως υποψήφια του Ριζοσπαστικού Κόμματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τους 34 υπουργούς και υφυπουργούς, μόνο τρεις έχουν υπουργική εμπειρία.

Τέλος, το πρώτο υπουργικό σμβούλιο συνέρχεται σήμερα λίγο πριν την αναχώρηση του Ολάντ για τις ΗΠΑ, όπου τον περιμένουν δύο σύνοδοι -G8 και ΝΑΤΟ- και μία συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: