23.5.12

ΚΥΠΡΟΣ: «Το κράτος δεν έχει λεφτά για να πληρώσει απαλλοτριώσεις»...


Λευκωσία: Σοβαρά προβλήματα στην αποπληρωμή των απαλλοτριώσεων περιουσιών πολιτών αντιμετωπίζει το Κράτος με τον Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, Ανδρέα Χριστοδούλου να δηλώνει ξεκάθαρα ότι «δεν υπάρχουν λεφτά για να πληρώσουμε» και να παραδέχεται ότι... το Τμήμα δέχεται μεγάλη πίεση από δικηγόρους και από ιδιοκτήτες τεμαχίων τα οποία έχουν απαλλοτριωθεί, για καταβολή από το κράτος των οφειλόμενων αποζημιώσεων.

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον για έκδοση τίτλων για τις 150.000 μονάδες που ανεγέρθησαν τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ σημείωσε ότι οι κενές θέσεις εργασίας που έχει το Κτηματολόγιο ανέρχονται στο ένα τέταρτο του προσωπικού που είχε το Τμήμα τα προηγούμενα χρόνια.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι το συνολικό κόστος των απαλλοτριώσεων που διενεργήθηκαν τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια ανέρχεται στα 530 εκατομμύρια ευρώ, αλλά τα μέχρι στιγμής συμφωνηθέντα ποσά με τους ιδιοκτήτες τεμαχίων που έχουν απαλλοτριωθεί ανέρχονται στα 327 εκατ. ευρώ.

«Αυτό το ποσό είναι συμφωνημένο, αλλά δεν υπάρχουν λεφτά για να πληρώσουμε», πρόσθεσε.

Ο κ. Χριστοδούλου εξήγησε ότι το Κτηματολόγιο κατέβαλε ετήσια ένα ποσό για απαλλοτριώσεις αλλά λόγω του ότι το κόστος για τις απαλλοτριώσεις που διενεργούσε ετήσια το κράτος ήταν μεγαλύτερο από τα λεφτά που πληρώνονταν κάθε χρόνο γι΄ αυτό το σκοπό είχε ως αποτέλεσμα να συσσωρευτεί τελικά αυτό το σημαντικό ποσό.

Εξηγώντας τη διαδικασία που ακολουθείται αναφορικά με το τελικό κόστος μιας απαλλοτρίωσης, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι το Κτηματολόγιο κάνει προσφορά στον ιδιοκτήτη τεμαχίου για το ποσό που θα καταβάλει το κράτος για μια απαλλοτρίωση και σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν συμφωνεί συνεχίζονται οι συζητήσεις μέχρι να υπάρξει συμφωνία.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε την Τρίτη η υπουργός Εσωτερικών, Ελένη Μαύρου, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, η οποία συζήτησε την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας για το Υπουργείο Εσωτερικών για το 2010, έχουν γίνει απαλλοτριώσεις για έργα τα οποία δεν είναι ώριμα, κάποιες δικαιολογημένα, κάποιες όχι, υποδεικνύοντας πως εκείνο που κοιτάζει το Υπουργείο σε συνεννόηση και με τις αρμόδιες για τις απαλλοτριώσεις Αρχές, έχει να κάνει με εκείνες τις περιπτώσεις που οι απαλλοτριώσεις μπορούν να ακυρωθούν και να επανέλθει το κράτος εκεί που πραγματικά χρειάζεται με νέες απαλλοτριώσεις ή με άλλες διαδικασίες για να διασφαλίσει την απαιτούμενη γη.

Εξάλλου, κληθείς ο κ. Χριστοδούλου να σχολιάσει τον μεγάλο αριθμό φακέλων που πλησιάζουν τους 5.000 και υπάρχουν στο Τμήμα Επιτόπιων Ερευνών του Κτηματολογίου, αφού σημείωσε ότι το πρόβλημα με τους πολλούς φακέλους εντοπίζεται και σε άλλα τμήματα του Κτηματολογίου, είπε στο ΚΥΠΕ ότι πριν σχεδόν 11 χρόνια δεν ενδιαφέρετο κανένας να βγάλει τίτλους ιδιοκτησίας, ενώ σήμερα έχει αυξηθεί ο αριθμός των ιδιοκτητών ακινήτων που ζητούν τίτλους.

«Για τις 150.000 μονάδες που ανεγέρθησαν τα τελευταία 10 χρόνια, σήμερα ξεκίνησαν να ενδιαφέρονται για έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας», πρόσθεσε.

«Δεν μπορεί το Κτηματολόγιο να ανταποκριθεί και να εκδώσει τίτλους ιδιοκτησίας μέσα σε ένα χρόνο, σε όλα εκείνες τις μονάδες που ανεγέρθηκαν τα τελευταία 11 τουλάχιστον χρόνια» και μάλιστα, όπως σημείωσε, με μειωμένο προσωπικό.

Όσον αφορά την πρόσληψη νέου προσωπικού, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι «έχουν καταργηθεί από τη Βουλή 57 θέσεις εργασίας, λόγω της περιόδου οικονομικής κρίσης που διερχόμαστε, ενώ υπάρχουν 103 κενές θέσεις τις οποίες δεν μας επιτρέπεται να τις προκηρύξουμε».

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν 17 θέσεις Λειτουργού κλίμακας Α13 και οι μισές είναι κενές, καθώς και 5 θέσεις Α΄ Λειτουργού, τρεις των οποίων είναι κενές.

Ο συνολικός αριθμός των κενών θέσεων αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του συνολικού προσωπικού που είχε προηγουμένως το Κτηματολόγιο, συμπλήρωσε ο κ. Χριστοδούλου.

Επίσης, ο Διευθυντής του Κτηματολογίου αναφέρθηκε και στις πολλές αναγκαστικές διαδικασίες (Χωρομετρία, χαρτογραφία, εκτιμήσεις, επιτόπιες έρευνες) που πρέπει να ακολουθηθούν μέχρι να βγει ένας τίτλος ιδιοκτησίας με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται οι αιτήσεις για έκδοση τίτλου, καθώς και στις άλλες εργασίες που πρέπει να επιτελέσει το Κτηματολόγιο, όπως τις 14.000 τίτλων ιδιοκτησίας που εκδόθηκαν τελευταίως για κατοικίες προσφύγων, τις 10.000 τίτλων κατοικιών σε τουρκοκυπριακή γη που μισθώνονται και τις 30.000 τίτλων μονάδων που κάνουν αιτήσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια: