23.5.12

Σήμα Ολάντ για βελτίωση του Μνημονίου...


Την είσοδο του Μεγάρου των Ηλυσίων στο Παρίσι πέρασε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος. Από τη συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ προέκυψαν βάσιμες ελπίδες για την ενίσχυση των ελληνικών θέσεων στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας έδωσε το στίγμα ότι συντάσσεται με...

την προσπάθεια για βελτίωση των όρων του Μνημονίου. Δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του σχετικά με την αποτελούμενη από έξι σημεία πρόταση για αναθεώρηση του αρχικού κειμένου.
Εναν ισχυρό «σύμμαχο της Αθήνας» για τη σταδιακή βελτίωση των δύσκολων όρων του Μνημονίου συνάντησε αιφνιδιαστικά χθες στο Παρίσι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η πρόσκληση από τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, στα Ηλύσια Πεδία -λίγες ώρες νωρίτερα, αργά το βράδυ της Δευτέρας- «έφτασε» τηλεφωνικά στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ολάντ μόλις είχε επιστρέψει από τις ΗΠΑ και τα κορυφαία ραντεβού με τον Μπαράκ Ομπάμα και τους G8, όπου στις συζητήσεις κυριάρχησε η ελληνική «εκκρεμότητα».

Ζήτησε από τους συνεργάτες του, σε συνεννόηση με τον Γάλλο πρέσβη στην Αθήνα, να κληθεί εσπευσμένα στα Ηλύσια Πεδία ο κ. Βενιζέλος, ακόμη και αν έπρεπε να παραβιάσει το πρωτόκολλο ? κάτι που αρνήθηκε να κάνει όταν κατέθεσε αίτημα συνάντησης ο κ. Τσίπρας μετά την ανάδειξη του κόμματός του σε δεύτερη δύναμη κατά τις πρόσφατες εκλογές.

Ο κ. Ολάντ, που προφανώς είχε ήδη πληροφορηθεί και τη δήλωση του κ. Τσίπρα με την...υποσημείωση να μη γίνει «Ολαντρεού», επιφύλαξε τουλάχιστον φιλικότατη υποδοχή στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο μάλιστα συνόδευσε κατά την αποχώρησή του μέχρι τα σκαλιά του Μεγάρου.

«Ο Φρανσουά Ολάντ ενδιαφέρεται πραγματικά για την Ελλάδα και θέλει να βοηθήσει. Θέλει βεβαίως να βοηθήσει μέσα στις ευρωπαϊκές και θεσμικές αντιλήψεις», δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος μετά την κρίσιμη συνάντηση, αρχίζοντας να αναλύει το «δια ταύτα» στο ραντεβού και το αισιόδοξο αποτέλεσμα, που παραπέμπει σε ένα «κανάλι επικοινωνίας» με έναν εκ των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Είναι πασιφανές ότι η κίνηση Ολάντ περιγράφει στην πραγματικότητα την πρόθεσή του να καταδείξει ότι το ΠΑΣΟΚ ανήκει στη «μεγάλη οικογένεια των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών» κι ότι δια του κ. Βενιζέλου -ο οποίος έχει αποκτήσει ιδιαίτερη εμπειρία από τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα στην πλέον δύσβατη περίοδο για την Ελλάδα- ανοίγει δίαυλο υποστήριξης της Ελλάδας, που όμως κατά τους Γάλλους οφείλει να τηρήσει εμπράκτως τις δεσμεύσεις της.

Η έκπληξη
Στο Προεδρικό του Παρισιού, η δεύτερη θετική «έκπληξη» για τον κ. Βενιζέλο πρέπει να ήταν ότι στη συνάντηση συμμετείχε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, κ. Λ. Φαμπιούς, και συνεργάτες του κ. Ολάντ, ενώ ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προσήλθε επίσης στο επίσημο τραπέζι ανταλλαγής απόψεων με τους δικούς του επιτελείς, τον κ. Ηλ. Βεργίτση και τη Χριστίνα Μανωλοπούλου.

Η κουβέντα κύλησε εύκολα (ο κ. Βενιζέλος έχει σπουδάσει στη Γαλλία και γνωρίζει καλά τη γαλλική), παρότι τα θέματα είχαν πολλά «καυτά σημεία» και κατά κύριο λόγο αφορούσαν στην προετοιμασία για το αποψινό δείπνο στις Βρυξέλλες, των ηγετών της Συνόδου Κορυφής. Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε τα έξι σημεία για την αναθεώρηση του Μνημονίου και ο κ. Ολάντ δεν έκρυψε το κατ' αρχάς «ενδιαφέρον» του.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Οι προτάσεις Βενιζέλου

Η πρόταση αναθεώρησης του Μνημονίου με τη σφραγίδα του κ. Βενιζέλου έχει ως εξής:

Οχι σε νέες περικοπές στα εισοδήματα και ιδίως σε μισθούς και συντάξεις, για να μη μειωθεί περαιτέρω η ζήτηση.
Να προστατευτεί η συλλογική αυτονομία και ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ώστε να λειτουργεί σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα η αγορά εργασίας.
Να αυξηθούν δραστικά τα επίπεδα ρευστότητας των τραπεζών και να πέσουν στην αγορά για τις επιχειρήσεις, τους μικρομεσαίους, τις επενδύσεις, την αύξηση της απασχόλησης και την ανακοπή της ανεργίας.
Να απελευθερωθούν οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.
Να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, κινητοποιώντας κοινοτικούς πόρους.
Να στηριχθούν με κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου προγράμματα για την ανεργία των νέων.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Να αξιοποιήσουμε το παράθυρο που μας ανοίγει ο Ολάντ

«Παράθυρο ευκαιρίας» που η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει, εκτιμά ο Ευ. Βενιζέλος ότι ανοίγει ο Φρανσουά Ολάντ για τη χώρα μας.

«Αυτήν τη στιγμή, η πολιτική προσωπικότητα στην Ευρώπη που έχει τη δύναμη, τη νομιμοποίηση και την ικανότητα να θέσει πράγματα στο τραπέζι, είναι ο Φρανσουά Ολάντ», υποστήριξε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κατά τη σύντομη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την αποχώρησή του από τα Ηλύσια Πεδία.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε εκτενώς στη συμβολή των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων και του ΕΣΚ που σήμερα συνεδριάζει έχοντας στο κύριο «μενού» την Ελλάδα και τις πρωτοβουλίες για την υπέρβαση της κρίσης.

Η συνάντηση ήταν η πλέον κορυφαία αλλά και το πρώτο τετ α τετ με άλλους σημαντικούς κρίκους της Ευρώπης, αφού σήμερα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα έχει συναντήσεις με τον Γάλλο και τον Βέλγο πρωθυπουργό, καθώς και με άλλους σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης που θα συμμετάσχουν στο Συνέδριο του ΕΣΚ.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βενιζέλος δεν πρόκειται να «ξεφύγει» από την ανάλυση του σχεδίου που έχει καταρτίσει για την εφικτή «διαδρομή» προς την αναθεώρηση του Μνημονίου και με τη δέσμευση πάντα ότι θα τηρηθούν πιστά τα συμφωνηθέντα.

«Σε αντιπαράθεση προς την αλόγιστη γραμμή της μονομερούς καταγγελίας, η οποία σε βγάζει εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου και μπορεί να σε οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις και εξαθλίωση - αυτό είναι το δίλημμα στην πραγματικότητα», είπε μεταξύ άλλων ο Ευ. Βενιζέλος.

«ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ»
Παράταση στην προσαρμογή και μέτρα υπέρ της ανάπτυξης

Μια εκ των κινήσεων του κ. Βενιζέλου αφορούσε στην ανάγκη παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής τουλάχιστον κατά τρία χρόνια, αρκεί να βρεθεί το χρηματοδοτικό σχήμα.

«Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους Ελληνες πολίτες άλλες περικοπές στα εισοδήματα, σε μισθούς και συντάξεις, γιατί πρέπει να στηρίξουμε τη ζήτηση. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι οι συλλογικές συμβάσεις και η αγορά εργασίας πρέπει να λειτουργούν στην Ελλάδα όπως λειτουργούν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Και είναι σημαντικό επιτέλους να κινηθεί ο ειδικός μηχανισμός στήριξης της ανάπτυξης και να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη» φέρεται ότι είπε και στο τετ α τετ με τον κ. Ολάντ ο κ. Βενιζέλος, υπενθυμίζοντας ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Οκτώβρη ουδέποτε απέκτησαν «ψυχή» και έγιναν πράξη.

Κατά τον κ. Βενιζέλο, που διαπραγματεύτηκε τους τελευταίους μήνες ως υπουργός Οικονομικών το πλαίσιο που οδήγησε στο κούρεμα του χρέους, το «κλειδί» εφεξής για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων είναι να λειτουργήσει ένα «παράθυρο» βελτιώσεων της σύμβασης - δηλαδή των δυσβάσταχτων όρων για τους Ελληνες πολίτες.

Διέξοδος
Να υπάρξει διέξοδος, ει δυνατόν, στην πλέον κρίσιμη περίοδο, ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα στο πλήρες αδιέξοδο και στη χρεοκοπία. Η προεκλογική περίοδος είναι ούτως ή άλλως ένα σοβαρό στοίχημα και στο εσωτερικό και στην Ευρώπη για τις εξελίξεις στην Ελλάδα - κάτι που αντιλαμβάνονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις, αν και περιγράφουν διαφορετικά τις «λύσεις»...

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: