15.5.12

Χαρτοπόλεμος για το «σχέδιο Β»...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
Τους κυρίους Σαμαρά, Κουβέλη και Βενιζέλο υποδέχθηκε χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η συζήτηση, που τελείωσε πριν περάσει μια ώρα, φάνηκε, κρίνοντας από τις ...
δημόσιες δηλώσεις, να αφορά το ενδεχόμενο στήριξης μιας κυβέρνησης πολιτικών προσωπικοτήτων ή τεχνοκρατών, χωρίς θετική κατάληξη. Το ραντεβού του Κάρολου Παπούλια ανανεώθηκε για σήμερα στις 2 το μεσημέρι με όλους πλην Μιχαλολιάκου. Ωστόσο, το βράδυ βρέθηκε απότομα στο ξέφωτο ο Πάνος Καμμένος.

Ο αρχηγός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων εξετέθη όταν κατήγγειλε ως πλαστό το «σχέδιο Β» στήριξης μιας κυβέρνησης συνεργασίας, το οποίο είχε καταθέσει την Κυριακή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να το δώσει στα άλλα κόμματα. Το αποτέλεσμα ήταν να επιβεβαιώσει επισήμως η Προεδρία την ύπαρξη του κειμένου προτάσεων Καμμένου. Τι είχε συμβεί; Οπως αποκαλύφθηκε αργότερα, στην απογευματινή σύσκεψη ο Αντώνης Σαμαράς είχε υποβάλει στον Παπούλια τη διερεύνηση της πρότασης Καμμένου που φαίνεται πλέον καμένη - αν και το σημερινό ραντεβού Παπούλια - Καμμένου, πριν τη συλλογική συνάντηση με τους αρχηγούς, δεν έχει ακυρωθεί. Χρονικό μιας ανακόλουθης πολιτικής βραδιάς.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ. Η Δευτέρα 14 Μαΐου υπήρξε ημέρα παρασκηνιακών κινήσεων σε παράλληλα επίπεδα. Κινήθηκαν η Προεδρία, η Συγγρού αλλά και πρεσβεία μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας.
Η αλήθεια είναι ότι η Κυριακή δεν τελείωσε καλά. Κι αυτό γιατί το ραντεβού του Κάρόλου Παπούλια με τον Φώτη Κουβέλη δεν είχε ευτυχή κατάληξη. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν ήταν διατεθειμένος να μπει σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα χωρίς συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως λέει ένας από τους αρχηγούς που ήταν και στις δύο συναντήσεις υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «το έχουμε καθαρό ότι ο Φώτης θέλει μέσα και τον Τσίπρα...». Το ίδιο και ο Βενιζέλος.
Εμπειρος διαπραγματευτής από εποχής υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και γνώστης των δύσκολων διαβουλεύσεων για τη συγκρότηση των κυβερνήσεων συνεργασίας του 1989-90, ο Κάρολος Παπούλιας ήξερε ότι η διαδικασία έπρεπε πάση θυσία να μείνει ζωντανή. Η Προεδρία πέρασε λοιπόν από την οικουμενική κυβέρνηση τεσσάρων κομμάτων - ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ - σε κάτι σαν σχέδιο Β. Τι ήταν αυτό; Κυβέρνηση πολιτικών προσωπικοτήτων και τεχνοκρατών με τρικομματική στήριξη.
Σύμφωνα με πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει, κυβερνητικός παράγων που έχει μακρά σχέση εμπιστοσύνης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έκανε σχετική επαφή με την Ιπποκράτους. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, όπως φάνηκε κι από τις δηλώσεις του νωρίς το βράδυ, μετά τη σύσκεψη με Σαμαρά και Κουβέλη υπό τον Παπούλια, δεν ήταν εντελώς αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Φαίνεται μάλιστα να ανέλαβε να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ. Παρ' όλα αυτά, ο Κουβέλης εξακολουθούσε να αμφιταλαντεύεται. Ηδη από νωρίς το απόγευμα ήταν σαφές σε όσους χειρίζονταν τις επαφές, πως ούτε η βραδινή συνάντηση θα ήταν καταληκτική.
Ωστόσο, ο Κάρολος Παπούλιας ήταν ψύχραιμος. Μιλώντας με τους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν, πριν βγουν οι φωτογράφοι, αν θα βάλει τα δυνατά του για να συγκροτηθεί κυβέρνηση, ο Πρόεδρος - παλαιός αθλητής - απάντησε: «Γιατί; Για να δημιουργήσω νέο ρεκόρ στο επί κοντώ;». Πάντως, η συζήτηση, όταν έκλεισαν οι πόρτες, κινήθηκε σε δραματικούς τόνους, αφού ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στη διαρροή καταθέσεων από τις τράπεζες, σύμφωνα με πληροφόρηση που είχε από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο. Κατέγραψε επίσης την ανησυχία του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο για το ενδεχόμενο ακυβερνησίας στην Ελλάδα.
Παρ' όλα αυτά ο Κουβέλης επέμενε ότι δεν μπορούσε να αναλάβει το βάρος να στηρίξει μια κυβέρνηση που να μην αποτυπώνει μια κοινωνική πλειοψηφία και στην οποία να μη μετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί ετέθη το ερώτημα «αν ο ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 16%, μπορεί να γίνει ρυθμιστής της τύχης της χώρας». Αρνητικός ήταν πάντως ο Κουβέλης και στην προοπτική μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών - όπως φάνηκε κι από τις δηλώσεις του έξω μετά τη συνάντηση. Στη λογική των πολιτικών προσώπων - άρα και της συμμετοχής των κομμάτων - προσανατολίζονταν και οι άλλοι δύο αρχηγοί. Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε μάλιστα για «νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνουν οι εκλογές», καθώς και για «την ανάγκη κυβερνητικής αντιστοίχισής του».
Υπήρχε όμως και άλλο σχέδιο Β. Η Προεδρία είχε αποστείλει στα κόμματα ήδη από την Κυριακή, το κείμενο που επέδωσε στον Παπούλια ο Πάνος Καμμένος. Αυτό στην τρίτη σελίδα περιέγραφε ένα «Σχέδιο Β» αν η χώρα «αντιμετωπίζει υπαρκτό και άμεσο κίνδυνο εθνικής ασφάλειας» όπως η άτακτη χρεοκοπία ή ο άμεσος και υπαρκτός κίνδυνος κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος. Τότε οι Ανεξάρτητοι Ελληνες «θα παράσχουν ανοχή για συγκεκριμένο διάστημα λίγων μηνών στην όποια κυβέρνηση ήθελε σχηματισθεί από τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις υπό την προϋπόθεση ότι θα ορίσουμε την πολιτική ηγεσία για το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, καθώς δύο θέσεις, αντιπροέδρου και μέλους, στην Εταιρεία Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων».
Ο Αντώνης Σαμαράς επισήμανε την προοπτική αυτή από την Προεδρία που ανέλαβε να τη διερευνήσει. Ο Βενιζέλος απέφυγε να πάρε θέση. Ετσι προέκυψε το ραντεβού Καμμένου - Παπούλια στη μία το μεσημέρι σήμερα, πριν τη συνάντηση όλων των πολιτικών αρχηγών. Μόνο που η διαρροή του σχεδίου Β' προκάλεσε την αντίδραση του αρχηγού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που μέσω twitter αμφισβήτησε τη γνησιότητα του κειμένου, με αποτέλεσμα να προκληθεί σύγχυση. Ούτως ή άλλως είχε δημιουργηθεί σύγχυση μεταξύ των βουλευτών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που φαίνεται ότι είχαν άγνοια σεναρίων και σχεδίων πέραν των επτά σημείων που έθεσε την Κυριακή ο Καμμένος στον Παπούλια. Το αποτέλεσμα ήταν να επιβεβαιώσει αργά τη νύχτα η Προεδρία την ύπαρξη του κειμένου και να εκτεθεί ο Καμμένος - που όμως θα πάει στον Πρόεδρο.

ΠΙΕΣΕΙΣ. Ολα αυτά, ενώ μεγάλη πρεσβεία έκανε εντατικές επαφές με θεσμικούς παράγοντες και τουλάχιστον τρεις πολιτικούς αρχηγούς δίνοντας ωμά μηνύματα. Ποια είναι αυτά; Οτι η ακυβερνησία είναι επικίνδυνη και η περίοδος χάριτος που έχει η Ελλάδα τελειώνει σε τρεις ή τέσσερις μήνες. Οτι δεν συζητείται αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, αλλά κάποια αναπτυξιακά μέτρα. Οτι χρειάζεται εξαγγελία συγκεκριμένων κινήσεων - όπως για τη φοροδιαφυγή - από τη νέα κυβέρνηση για τις πρώτες εκατό ημέρες της θητείας της ώστε να ξαναρχίσει η Ελλάδα να χτίζει αξιοπιστία. Διαφορετικά η τρόικα θα κάνει βαριές ανακοινώσεις...
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: