24.5.12

Μετακομίζουν γιατί δεν τα βγάζουν πέρα οι Θεσσαλονικείς ...


«Τελειωμένη» είναι η αγορά γραφείων στη Θεσσαλονίκη, ενώ η αγορά κατοικίας έχει μπει στην εντατική, με τη ζήτηση να έχει μειωθεί μέχρι και κατά 70%, με το μεγαλύτερο κτύπημα να δέχονται οι... μεγάλες κατοικίες στα προάστια, αφού πλέον τον κόσμο δεν απασχολεί η ποιότητα ζωής, αλλά η μείωση του κόστους διαβίωσης. Όσο για τα καταστήματα, που δεν είναι σε κεντρικούς δρόμους, αυτά είναι πλέον στα «αζήτητα», ενώ για τα κεντρικά, οι μισθώσεις είναι μειωμένες κατά 30%, όταν κανείς δε συζητάει για αγορά.

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Κωνσταντίνος Γεωργάκος της Parthenon Real Estate, συγκεντρωμένα και επεξεργασμένα από τη βάση του δικτύου ολοκληρωμένων μεσιτικών υπηρεσιών Nires, φανερώνουν χωρίς ιδιαίτερη ανάλυση το εξοντωτικό πλήγμα που έχει δεχτεί η αγορά κατοικίας- λόγω όλων των παραμέτρων της οικονομικής κρίσης και της φοροεπιδρομής – αλλά και την πρόσθετη αρνητική επίπτωση που έχει η πολιτική αστάθεια και ο φόβος εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Πρώτο και τρανταχτό στοιχείο. Όταν το Μάιο του 2011, το 65,88% της ζήτησης αφορούσε αγορά κατοικίας και το 34,12% ενοικίαση, το Μάϊο του 2012, έχουμε απόλυτη ανατροπή του σκηνικού, με τη ζήτηση για απόκτηση να κατακρημνίζεται στο 28,46%, ενώ το 71,54% θέλει πλέον να νοικιάσει σπίτι. Πόσο χειροτέρεψαν τα πράγματα στη διάρκεια ενός μήνα, φαίνεται από τα συγκριτικά των τετραμήνων, δηλαδή του α’ τετραμήνου του 2011 και του αντίστοιχου διαστήματος του 2012.

Συγκεκριμένα, η ζήτηση για αγορά είχε πάλι μειωθεί δραματικά, από 69,86% σε 37,30%, όμως διαπιστώνουμε πως μέσα μόλις σε ένα μήνα, δηλαδή στο Μάϊο του 2012, έχασε 11 ποσοστιαίες μονάδες. Τι ψάχνουν όμως πλέον αυτοί οι λίγοι που αποφασίζουν να αγοράσουν σπίτι αλλά και όσοι επιμένουν στο ενοίκιο; Όλα δείχνουν ότι θέλουν να μειώσουν το κόστος μετακινήσεων, προτιμούν σπίτια μικρότερα σε τετραγωνικά, κοντά στους τόπους εργασίας, με αυτόνομη θέρμανση κατά προτίμηση φυσικού αερίου.

Πού στρέφονται οι Θεσσαλονικείς

Οι προτιμήσεις αγοραστών/ενοικιαστών, μεταξύ α΄πενταμήνου 2009 και α’ πενταμήνου 2012, μαρτυρούν σημαντικότατες αλλαγές. Οι κάτοικοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης, δείχνουν, σε περίπτωση μετεγκατάστασης, να θέλουν τα ίδια περίπου ποσοστά να παραμείνουν ανατολικά ( από 69,17% το 2009, σε 70,83% το 2012). Αλλά τα προάστια πλέον τα αποφεύγουν, αφού από το 22,81% που ήθελε το 2009 να «βγει εκτός», σήμερα μόλις ένα 7,50% δείχνει να μετράει περισσότερο τον κήπο και τον καθαρό αέρα, από το υψηλό κόστος της βενζίνης και της συντήρησης μίας μονοκατοικίας. Προς τα εκεί που φαίνεται να στρέφονται οι κάτοικοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης, είναι το βολικό κέντρο, με μία τάση που από 8,02% το 2009, φτάνει στο 20,83% το 2012.

Όσο για μετεγκατάσταση στα δυτικά, το ενδιαφέρον ήταν μηδενικό το 2009 και παρέμεινε ασήμαντο το 2012 ( 0,83%). Στο σημείο αυτό ο κ. Γεωργάκος τόνισε, ότι η ζήτηση στα ανατολικά, για Αη Γιάννη και Θέρμη, στα προάστια, λόγω των επεκτάσεων στα σχέδια πόλης και της μεγάλης, μέχρι πριν λίγα χρόνια ανοικοδόμησης, έχει ρίξει πολύ χαμηλά τη ζήτηση και τις τιμές, με μειώσεις που φτάνουν το 20%.

Όσον αφορά τα προάστια ( Πανόραμα, Τρίλοφος, Καρδία, Ωραιόκαστρο, Ρετζίκι, Θέρμη) η μέση μείωση στις τιμές πώλησης είναι 20%-25%, ενώ στα σπίτια άνω των 300 τ.μ., οι μειώσεις ξεπερνούν το 30%, όταν εκδηλώνεται κάποια ζήτηση. Οι κάτοικοι του κέντρου, που το 2009 ήθελαν να βρουν σπίτι στα ανατολικά ( 40,24%) και σε προάστια (45,76%), σήμερα δείχνουν να μην αλλάζουν το κέντρο με τίποτε σε περίπτωση μετεγκατάστασης, αφού το επιλέγουν με 69,23%.

Για τη δυτική Θεσσαλονίκη το ενδιαφέρον που εκδήλωναν ήταν 3,75% και σήμερα έχει πέσει στο μηδέν. Οι κάτοικοι της δυτικής Θεσσαλονίκης, δείχνουν πιο πιστοί στη μετεγκατάσταση πάλι στα δυτικά, αφού από 36,61% το 2009, σήμερα αυτή την επιλογή κάνει το 48,94%. Το ποσοστό που θέλει να βγει στα προάστια έχει πέσει στο μισό, από 57,38% σε 27,66%, ενώ όσοι μετακινούνται προς τα έξω, σε περιοχές όπως Παλαιόκαστρο και Ωραιόκαστρο, συνδέουν αυτή την επιλογή με τον τόπο εργασίας τους. Για τους κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης, είναι μία επιλογή πιο ελκυστική σήμερα ( από 4,10% σε 10,64%, ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό εκείνων που σκέπτονται τη μετεγκατάσταση στα ανατολικά, από 1,64% σε 12,77%, επιλογή που αποδίδεται στην επιστροφή πολλών νέων ζευγαριών στη περιοχή κατοικίας των γονιών τους.

Τέλος, οι κάτοικοι των προαστίων, αρχίζουν να γυρνάνε πιο κοντά προς το κέντρο της πόλης, με ένα ποσοστό 26,83% να επιλέγει την ανατολική Θεσσαλονίκη ( από 0% το 2009), ένα ποσοστό 12,20% να βλέπει το κέντρο ( από 18,18%), ενώ στα προάστια αποφασίζει να μείνει το 58,54% ( από 75,76% πριν τέσσερα χρόνια). Τέλος, κάποιοι λίγοι, ποσοστό 2,44% αποφασίζουν να μετακινηθούν στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Κάνοντας μία συνολική αποτίμηση, πολύ μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει η αγορά κατοικίας στη δυτική Θεσσαλονίκη, λόγω της μεγάλης ανοικοδόμησης κατά τα προηγούμενα χρόνια, της μη χορήγησης στεγαστικών δανείων, αλλά και δανείων προς παλλινοστούντες, ενώ πολλοί μετανάστες επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους.

Δεύτερος στη σειρά σε πτώση ζήτησης μετά τα προάστια, έρχεται ο Άη Γιάννης, όπου λόγω του οικοδομικού boom των προηγουμένων ετών, η ζήτηση έχει πέσει στο 60%, ενώ η Θέρμη στις επεκτάσεις του δήμου έχε γεμίσει με κουφάρια από ημιτελείς κατασκευές. Εν κατακλείδι, όποια ζήτηση υπάρχει και όποτε εμφανίζεται, είναι για το κέντρο της πόλης και την ανατολική Θεσσαλονίκη.

Στη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Γεωργάκος αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία της Parthenon, για τη δημιουργία ενός δικτύου ολοκληρωμένων μεσιτικών υπηρεσιών, του Nires, το οποίο – δίχως να προτείνει την ένταξη των μεσιτών σε ένα σύστημα franchising- τους εξασφαλίζει σύγχρονες ηλεκτρονικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πελατών τους αλλά και διασύνδεσής τους για την προσέγγιση σε νέους πελάτες όπως και αγορές, μειώνοντας τα λειτουργικά τους έξοδα. Σημειώνεται ότι ο κλάδος των μεσιτών έχει πληγεί σκληρά από την κρίση, αφού βάσει των στοιχείων του ΕΕΘ, οι αδειοδοτημένοι μεσίτες είναι σήμερα μόλις 775, από περίπου 1900 το 2009.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: