8.5.12

Σε εξέλιξη η διαδικασία διερευνητικών εντολών και στο βάθος... κάλπες...


Προς επαναληπτικές εκλογές φαίνεται να βαδίζει η χώρα με τα σημερινά δεδομένα, καθώς ελάχιστες φαίνεται να είναι οι πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης κατά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και... ανέφικτος ο σχηματισμός οικουμενικής κυβέρνησης (η άλλη ασφαλιστική δικλείδα διακυβέρνησης που ορίζει το Σύνταγμα).

Έτσι τα επιτελεία νικητών και ηττημένων ασχολούνται περισσότερο με την επόμενη ημέρα και ελάχιστα με την διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Ήδη από την πρώτη κιόλας εντολή έγινε φανερό ότι το πρώτο κόμμα -η ΝΔ - πήρε την εντολή τυπικά για να μπορέσει να πει στην νέα προεκλογική φάση ότι «έκανε την εθνική της προσπάθεια». Άλλωστε ο Α. Σαμαράς δεν κατέβηκε στις συναντήσεις με συγκεκριμένη πρόταση και οι συναντήσεις -που κράτησαν ελάχιστα -ήταν εντελώς εθιμοτυπικές. Αντίθετα σήμερα ο Α. Τσίπρας θα κατέβει στις συναντήσεις με πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο διακυβέρνησης το οποίο όμως εξ αρχής είναι γνωστό ότι απορρίπτουν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν συζητά το ΚΚΕ που παραμένει εκτός της όλης διαδικασίας και αποδέχεται μόνο η ΔΗΜΑΡ.

Η συνταγματική λοιπόν αριθμητική για τον σχηματισμό κυβέρνησης δεν βγαίνει. Οι ρητορικές κορώνες που ακούγονται ένθεν και ένθεν -πολλές από τις οποίες είναι εξόχως παραπλανητικές αφού δεν πληρούν έτσι κι αλλιώς τις προϋποθέσεις που απορρέουν από το Σύνταγμα, όπως τα περί ανοχής του ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -γίνονται με προφανή στόχο τη δημιουργία κλίματος ενόψει νέας εκλογικής αναμέτρησης.

Στόχος τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ είναι να εκθέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ πετώντας το μπαλάκι της ακυβερνησίας και των επαναληπτικών εκλογών. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης δεν φαίνεται διατεθειμένος να βγει κοινή συνισταμένη με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και μιλά για αριστερή κυβέρνηση η οποία όμως από τον συσχετισμό δυνάμεων δεν είναι εφικτή.

Πάντως το μεγάλο ερώτημα που ταλαιπωρεί τα κομματικά επιτελεία είναι αν οι επαναληπτικές εκλογές θα δημιουργήσουν νέο τοπίο και προς ποια κατεύθυνση. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ελπίζουν σε επανασυσπείρωση μέρους των δυνάμεων τους φοβούνται όμως και τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι ηγεσίες τους κερδίζουν χρόνο πριν αρχίσουν τα εσωκομματικά...όργανα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί ότι θα διατηρήσει την δυναμική του και δεν θα έχει μετακινήσεις ψηφοφόρων προς τα πρώην μεγάλα κόμματα υπό την πίεση του μη σχηματισμού κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η ΔΗΜΑΡ και οι ανεξάρτητοι Έλληνες επίσης φοβούνται διαρροές και μόνο το ΛΑΟΣ και η ΔΗΣΥ ελπίζουν ότι σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση θα εξασφαλίσουν τις ψήφους που θα τους εξασφαλίσουν το 3% και την είσοδο στη Βουλή.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: