13.5.12

Χάος, αν βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη...


Για χάος που θα επικρατήσει στην Ελλάδα, στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, προειδοποιεί ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse.

''Είναι συνετό να... βοηθήσουμε την Ελλάδα, καθώς μια έξοδος από την ευρωζώνη θα οδηγούσε τη χώρα στην ένδεια. Δεν μπορεί να μας είναι αδιάφορο αν μια χώρα καταλήξει στο χάος'' σημειώνει. Όπως αναφέρει, η ρευστή πολιτική κατάσταση στη χώρα μας έχει περιπλέξει την κατάσταση.

Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν η ακριβότερη λύση τονίζει πάντως: ''Το χειρότερο δυνατό σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν η πιο ακριβή λύση για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές''.

Προετοιμασμένοι για ενδεχόμενη έξοδο

''Γι’ αυτό οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης κάνουν τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα εντός ευρωζώνης'' προσθέτει, διευκρινίζοντας πάντως ότι οι εταίροι μας και οι αγορές είναι πιο προετοιμασμένοι πλέον για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ΟΝΕ.

Ο επικεφαλής του EFSF επικαλέστηκε μια έρευνα του τραπεζικού ομίλου UBS σύμφωνα με την οποία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα κοστίσει 100 δισ. ευρώ στο πρώτο έτος.

''Πιθανώς αυτό το ποσό να είναι σημαντικά υψηλότερο, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες'' τόνισε.

Ο Ρέγκλινκ δηλώνει δε, ότι το Ταμείο έχει ικανοποιητική δύναμη πυρός για να καλύψει πακέτα βοήθειας όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας, προσθέτοντας πάντως ότι οι δύο αυτές χώρες τελικά δεν θα χρειαστούν κεφάλαια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: