5.5.12

«Τσιμεντοποιείται» η Σαντορίνη με υπογραφή Σιφουνάκη...


«Περιβαλλοντικά» εγκλήματα μιας «πράσινης» κυβέρνησης...
Το ξακουστό ανά τον κόσμο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης θα καλύψουν προσεχώς τέσσερα υπερμεγέθη ξενοδοχεία που αναμένεται να χτιστούν στην παραλία Βλυχάδα.
Οι αρχιτεκτονικές μελέτες έχουν ήδη...
γίνει, οι υπογραφές έχουν πέσει και τα μεγαθηρία ετοιμάζονται για την πρώτη τους εμφάνιση στην παρθένα παραλία.

Τι και αν η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται προστατευόμενη και χαρακτηρίζεται ως «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους»;

Για τους «αρχιερείς» των αυθαιρεσιών όλα αυτά είναι λεπτομέρειες που εύκολα παρακάμπτονται με τα κατάλληλα μέσα. Το εν λόγω «θαύμα» έγινε με την υπογραφή Σιφουνάκη - Παπακωνσταντίνου και στην κόκκινη παραλία εντός ολίγων μηνών θα ανεγερθούν τέσσερα υπερπολυτελή ξενοδοχεία.

Η συγκεκριμένη απόφαση θεωρείται καταστροφική για τον φυσικό χώρο της περιοχής ενώ «τελειώνει» οικονομικά και τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις.

Το όλο θέμα αρχίσε με τη συρρίκωνση της προτεινόμενης ζώνης προστασίας στη Βλυχάδα κατά 350 μέτρα... εν μία νυχτί (!)

Ειδικότερα, το αρχικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη δόμηση στο νησί, το οποίο είχε διαβιβαστεί στο τέλος του 2011 στον δήμο Θήρας για γνωμοδότηση, θεσμοθετούσε μια ζώνη πλάτους 500 μέτρων για προστασία των φυσικών σχηματισμών κατά μήκος τμήματος της ακτής δυτικά της Βλυχάδας έως και τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου. Στη ζώνη αυτή απαγορεύονταν κάθε δόμηση, η αλλοίωση του τοπίου και του φυσικού περιβάλλοντος. Τελικά και έπειτα από πιέσεις προτάθηκε η δημιουργία μιας μικρότερης ζώνης προστασίας 200 μέτρων.

Ακολούθησαν τα γνωστά «μαγειρέματα» στα γραφεία του YΠΕΚΑ με συνέπεια στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο τελικά διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για γνωμοδότηση, η ζώνη προστασίας να έχει συρρικνωθεί σε 150 μέτρα.


Ο Σιφουνάκης οδηγεί τη Σαντορίνη στα «τάρταρα»
Ο «άρχοντας» των αυθαιρετούντων κ. Νίκος Σιφουνάκης με την ανοχή του υπουργού του ΠΕΚΑ Γιώργου Παπακωνσταντίνου αναδιατύπωσε λοιπόν το άρθρο 14 του Προεδρικού διατάγματος που αφορούσε στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες πλέον θα μπορούν να κατασκευάζονται ακόμα και σε περιοχές ΝATURA, όπως χαρακτηρίζεται και η περιοχή της Βλυχάδας στη Σαντορίνη.

Η Σαντορίνη, που έχει ψηφισθεί ως ένα από τα ομορφότερα νησιά του κόσμου, τσιμεντοποιείται σταδιακά με τις ευλογίες του «πράσινου» υπουργείου και γίνεται έρμαιο στα χέρια της διαπλοκής. Οι κάτοικοι του νησιού αδυνατούν να αντιδράσουν, καθώς η απόφαση για την ανέγερση των ξενοδοχειακών μονάδων θεωρείται ήδη ειλημμένη.

Και ενώ ο θόρυβος από το πρώτο σκάνδαλο με την τσιμεντοποίηση της Βλυχάδας δεν λέει να κοπάσει, έρχεται ακόμη ένα σκάνδαλο να προστεθεί στη «μαύρη» λίστα του «περιβαλλοντολόγου» κ. Σιφουνάκη.

Στα τοπικά site της Σαντορίνης κυκλοφορεί η είδηση, πως ένα εκ των τουριστικών οικημάτων που αναμένεται να χτιστούν στη Βλυχάδα, ανήκει στον πεθερό του αναπληρωτή υπουργού και μεγαλοξενοδόχο κ. Δασκαλαντωνάκη. Εάν η συγκεκριμένη πληροφορία επιβεβαιωθεί τότε θα κάνουμε αδιαμφισβήτητα λόγο για μία είδηση - «βόμβα» και τον λόγο για τις οικογενειακές αυθαιρεσίες θα έχει πλέον η Δικαιοσύνη.

Οι διοικούντες του ΥΠΕΚΑ, του υπουργείου που υποτίθεται πως έχει στόχο τη διασφάλιση ενός ισορροπημένου περιβάλλοντος, προβαίνουν σε περιβαλλοντικά εγκλήματα τα οποία βαπτίζουν ως «ανάπτυξη» και κατακρεουργούν κάθε έννοια περιβαλλοντικής ευσυνειδησίας. Η ανέγερση των συγκεκριμένων ξενοδοχειακών μονάδων γίνεται με νέο Προεδρικό Διάταγμα και οι όποιες αντιστάσεις κάμπτονται από την ηγεσία του «αμαρτωλού» ΥΠΕΚΑ.

Η τοπική εφορία Αρχαιοτήτων δεν έδωσε τη συγκατάθεση της για την ανέργεση των ξενοδοχείων, καθώς αυτά βρίσκονται σε πολύ κοντική απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου. Παρόλα αυτά, στο «κόλπο» μπήκε και το υπουργείο Πολιτισμού, που γνωμοδότησε θετικά και η τελική απόφαση ελήφθη. Όλες αυτές οι αυθαιρεσίες έχουν βεβαίως έναν και μοναδικό σκοπό: Το ιδίον όφελος εις βάρους του περιβάλλοντος...

Ο κ. Σιφουνάκης μάλιστα εξέδωσε πρόσφατη υπουργική απόφαση κατά την οποία αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών για την Καλντέρα της Σαντορίνης, προκειμένου να διατηρηθεί η παραδοσιακή ομορφιά της περιοχής. Εξαίρεσε σκοπίμως, όμως, τη Βλυχάδα. Φαίνεται πως ο η κόκκινη παραλία με τους υπέροχους ηφαιστιογενείς βράχους δεν φαινόταν αρκετά όμορφη στα μάτια του...

Φανή Πλατσατούρα
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: