28.5.12

Η Αθήνα "τράβηξε" τις αγορές, η Μαδρίτη τις έριξε...


Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν στις ελληνικές εφημερίδες την Κυριακή και οι οποίες έδιναν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έδωσαν στις αγορές την αφορμή για μια ανοδική αντίδραση, η οποία μάλιστα στο ξεκίνημα της ημέρας ήταν έντονη.
Οι αναλυτές μιλούσαν για ... απομάκρυνση του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ - και των συμπαρομαρτούντων της - με αποτέλεσμα τα χρηματιστήρια στη Φρανκφούρτη, στο Παρίσι και στο Λονδίνο να κερδίζουν 1% περίπου, ενώ και το ευρώ να χτυπά το "κατώφλι" των 1,26 δολαρίων, όταν προ ημερών είχε βρεθεί και κάτω από τα 1,25 δολάρια.

Η Οδός Αθηνών παρέμεινε σε αυτό το κλίμα και ο γενικός δείκτης, λειτουργώντας ως πιεσμένο ελατήριο, έκλεισε με κέρδη 6,87%, στις 518 μονάδες, με κρεσέντο στις τράπεζες αλλά και σε μετοχές που είχαν ταλαιπωρηθεί το τελευταίο διάστημα.

Η Εθνική τερμάτισε στο +6,61%, μια ανάσα από τα 1,30 ευρώ, ενώ ακόμη μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για Alpha και Eurobank (άγγιξε το 10%) καθώς και για την Τράπεζα Πειραιώς (στο +8%).

Μεγάλα κέρδη και γαι μετοχές όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ και η Μότορ Όιλ.

Ωστόσο, το κλίμα στις αγορές αντιστράφηκε, με βαρίδι αυτήν την φορά τη Μαδρίτη, καθώς κυριαρχει ο προβληματισμός συνολικά για τις ισπανικές τράπεζες, μετά το SOS που εκπέμπει από την Παρασκευή η Bankia, η οποία δύσκολα θα αποφύγει το σχέδιο διάσωσσης.

Η πτώση στον ισπανικό δείκτη IBEX ξεπέρασε το 2%, ενώ ενισχύθηκαν και τα spreads στα 10ετή ομόλογα, ανεβάζοντας στα επίπεδα του 6,5% το κόστος δανεισμού για την ισπανική οικονομία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, ενώ και το ευρώ "μαζεύθηκε" στα 1,2540 δολάρια...
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: