8.5.12

ΚΥΠΡΟΣ: Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης τα επιδόματα στο Δημόσιο...


Λευκωσία: Τις έξι βασικές αρχές του Υπουργείου Οικονομικών που θα διέπουν τις διαβουλεύσεις αναφορικά με τη διαχείριση των επιδομάτων στο δημόσιο τομέα, επέδωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, στα πολιτικά κόμματα.

Ο κ. Σιαρλή είπε ότι θα...

δώσει τις θέσεις αυτές και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις με τις οποίες θα υπάρξει συνάντηση εντός των επομένων 8-10 ημερών, την οποία θα ακολουθήσει νέα συνάντηση με τα κόμματα με στόχο την υποβολή τελικών προτάσεων μέχρι τέλος του μήνα.

Κάνοντας λόγο για συναντίληψη με τα κόμματα στο θέμα της διαχείρισης των επιδομάτων, ο κ. Σιαρλή επεσήμανε ότι το συνολικό κόστος των επιδομάτων υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τον κ. Σιαρλή, οι έξι βασικές αρχές, που υποβλήθηκαν υπό την μορφή ερωτημάτων, αφορούν τη φορολόγηση των επιδομάτων, τη συνταξιμότητα των επιδομάτων, τα επιδόματα συντήρησης εξωτερικού, τα αναχρονιστικά επιδόματα, τα ειδικά επιδόματα, που ενώ ονομάζονται επιδόματα συνιστούν αμοιβές, και τα επιδόματα που δημιουργούν ανισότητες και προνομιακές καταστάσεις.

«Η συζήτηση επί όλων των πιο πάνω θεμάτων ήταν εποικοδομητική και πιστεύω ότι υπήρξε συναντίληψη στην όλη διαδικασία της συζήτησης», ανέφερε ο κ. Σιαρλή, προσθέτοντας ότι «ευελπιστούμε ότι η όλη διαδικασία θα έχει συμπληρωθεί και θα είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε κάποιες τελικές προτάσεις όσον αφορά τη διαχείριση των επιδομάτων περί το τέλος του μηνός».

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε επίσης ότι επιδόματα που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες αυτές και επομένως δεν επηρεάζονται από τη συζήτηση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι ο κατάλογος των επιδομάτων απαριθμεί 43 σελίδες και εξήγησε ότι υπάρχουν αναχρονιστικά επιδόματα που ανάγονται στην εποχή της Αγγκλοκρατίας.

«Μεγάλος αριθμός και επομένως υπάρχει πάρα πολλή δουλειά η οποία πρέπει να γίνει αλλά θα πρέπει να γίνει αξιοποιώντας κάποιες βασικές αρχές», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σιαρλή εξήγησε επίσης ότι μεγάλος μέρος του συνόλου των επιδομάτων αντιστοιχεί στα επιδόματα που ενώ ονομάζονται επιδόματα στην ουσία είναι πληρωμές, επισημαίνοντας ότι το θέμα αυτό αποτελεί μια «γκρίζα ζώνη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σιαρλή απέφυγε να αναφερθεί σε ποσοστό περικοπής των επιδομάτων, προσθέτοντας ότι «αυτό που ευελπιστώ είναι ότι θα υπάρχει μια συμφωνία όσον αφορά τη διαχείριση αυτών των επιδομάτων».

«Επομένως το πού θα καταλήξουμε στο τέλος δεν μπορούμε να το προβλέψουμε σε αυτό το στάδιο». πρόσθεσε.

Ερωτηθείς, τέλος για το θέμα των ωρομίσθιων, ο κ. Σιαρλή, αφού είπε ότι οι βασικές αρχές ισχύουν και για την αυτή τη κατηγορία, διευκρίνισε ότι για την κατηγορία αυτή έχει γίνει μια σημαντική προεργασία επί εποχής του προκατόχου του Κίκη Καζαμία.

Cyprus news:

Δεν υπάρχουν σχόλια: