26.5.12

Πιέσεις για παράταση στις προθεσμίες φορολογικών δηλώσεων «Καίνε» χιλιάδες πολίτες τα τεκμήρια...


Να δοθεί ολιγοήμερη παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε ταλαιπωρία των φορολογουμένων που δεν έχουν προλάβει να προμηθευτούν τους κωδικούς πρόσβασης ή να εξοικειωθούν με την ...
ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής των εντύπων της εφορίας εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λήγει κανονικά στις 15 Ιουνίου, ενώ οι εισηγήσεις που δέχεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι να δοθεί να παράταση έως τα τέλη Ιουνίου για όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών φθάνουν καθημερινά μηνύματα από όλες τις εφορίες της χώρας με παράπονα φορολογουμένων για τους παραπάνω φόρους που καλούνται να πληρώσουν εφέτος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Αρκετά υψηλότερους φόρους θα πληρώσουν όσοι πέρυσι δεν είχαν πιαστεί στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων και εφέτος λόγω του ότι διαθέτουν ένα σπίτι (κύρια κατοικία), πατρικό στο χωριό και ένα Ι.Χ χαμηλού κυβισμού (π.χ. 1.400 κυβικά εκατοστά) εμφανίζουν υψηλότερα τεκμαρτά εισοδήματα από τα πραγματικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φορολογούνται υπέρμετρα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα άγαμου μισθωτού με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ ή 715 ευρώ το μήνα. Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος έχει Α΄κατοικία 85 τ.μ. με δαπάνη διαβίωσης 3.525 ευρώ, Ι.Χ. 1.400 κυβικών εκατοστών με δαπάνη διαβίωσης 5.200 ευρώ, «πατρικό» στο χωριό 70 τ.μ. με δαπάνη διαβίωσης 1.680, ενώ στα παραπάνω προστίθεται και το τεκμήριο άγαμου 3.000 ευρώ. Σύνολο τεκμαρτού εισοδήματος 13.405 ευρώ.

Στο παράδειγμα αυτό ο φόρος στο πραγματικό εισόδημα ενώ είναι 500 ευρώ στο τεκμαρτό είναι 953 ευρώ. Ωστόσο η τελική επιβάρυνση δεν είναι 953 ευρώ αλλά σε αυτό το ποσό θα προστεθεί και προκαταβολή φόρου 55%, δηλαδή 524 ευρώ συν την έκτακτη εισφορά εισοδήματος 134 ευρώ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο εν λόγω φορολογούμενος με πραγματικό εισόδημα 10.000 ευρώ να πληρώσει επιπλέον φόρους λόγω των τεκμηρίων διαβίωσης και των λοιπών επιβαρύνσεων 1.111 ευρώ.

Εξάλλου, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Ζανιά, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των υπόχρεων σε υποβολή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, παρατείνεται:

1. Η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ, (Ο.Ε., Ε.Ε., κοινωνίες, κοινοπραξίες, κλπ.), που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 64 του ΚΦΕ, ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, η οποία λήγει στις 25 Μαΐου 2012, παρατείνεται έως και τις 31 Μαΐου 2012 για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος:

α. των παραπάνω υπόχρεων, που η υποβολή τους γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου και

β. των περιπτώσεων που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 1 της ΑΥΟ ΠΟΛ. 1116/3-5-12, οι οποίες υποβάλλονται υποχρεωτικά στην Δ.Ο.Υ., λόγω αδυναμίας της ηλεκτρονικής υποβολής τους.

2. Η προθεσμία υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2011, για όλους τους υποκείμενους στο φόρο, μέχρι την 8η Ιουνίου 2012.

Προκειμένου να είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης θα πρέπει οι ενδεχόμενες χρεωστικές περιοδικές δηλώσεις να έχουν υποβληθεί και να έχει καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό ΦΠΑ τουλάχιστον τρεις εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία υποβολής της εκκαθαριστικής...
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: