15.5.12

Τελευταία ευκαιρία για κυβέρνηση...


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να στηρίξουν σχήμα το οποίο θα απαρτίζεται από τεχνοκράτες-προσωπικότητες. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να κινείται με βάση τη λογική της «απαγκίστρωσης» από το ενδεχόμενο συμμετοχής στην κυβέρνηση, καθώς...

επιλέγει το σενάριο διεξαγωγής νέας εκλογικής αναμέτρησης.
Μια εξαιρετικά δύσκολη μέρα η χθεσινή, ιδίως για το Προεδρικό Μέγαρο που επιχείρησε, βάζοντας στο τραπέζι την πρόταση για τη συγκρότηση κυβέρνησης προσωπικοτήτων, να διασχίσει τις διάφορες κομματικές σκοπιμότητες και να ενισχύσει το πολιτικό κλίμα για την εξεύρεση λύσης και τη «διαγραφή» των χειρότερων σεναρίων για την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Παπούλιας ανέλυσε την πρότασή του κατά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη με τους κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη, όπου οι δύο πρώτοι ήταν κάθε άλλο παρά αρνητικοί (και στη λογική να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια), ενώ ο κ. Κουβέλης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αξιοποίηση προσωπικοτήτων που δείχνει «ήττα της πολιτικής».

Το εξίσου σημαντικό «μήνυμα» από τη δεύτερη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να κινείται με βάση τη λογική της «απαγκίστρωσης» από το ενδεχόμενο συμμετοχής στην κυβέρνηση, αφού, ως φαίνεται, επιλέγει το σενάριο διεξαγωγής νέας εκλογικής αναμέτρησης.

Ενα ακόμη «μήνυμα» που παραπέμπει στο ότι ο κ. Βενιζέλος αντιμετωπίζει χωρίς «φοβικότητα» όλες τις προτεινόμενες λύσεις, αναδεικνύει ταυτόχρονα την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει σε σχήμα που όμως θα έχει ευρύτερη πολιτική νομιμοποίηση. Στην πραγματικότητα η Ιπποκράτους θεωρεί «κλειδί» των εξελίξεων τη στάση πια και του κ. Κουβέλη, ενώ χρεώνει «πρόωρη αλαζονική συμπεριφορά» στον ΣΥΡΙΖΑ. «Η συμμετοχή της ΝΔ, της ΔΗΜΑΡ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ελάχιστη κατά τη γνώμη μας βάση.

Θα μπορούσαν όμως να μετέχουν και άλλες δυνάμεις. Θα μπορούσε να μετέχει και το κόμμα του κ. Καμμένου, ακόμη και το ΚΚΕ πρέπει να ερωτηθεί και να αναλάβει και τις δικές του ευθύνες», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι δεν αναγορεύει σε ρυθμιστή ή εγγυητή της κατάστασης τον κ. Τσίπρα.

«Αλαζονική στάση»
Ο αρχηγός της ΝΔ, Α. Σαμαράς, από την άλλη πλευρά, κατηγορεί για αλαζονική στάση κατ' αρχάς τον ΣΥΡΙΖΑ και, μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό χθες, αναφέρθηκε στη γραπτή πρόταση που επέδωσε ο κ. Καμμένος στον κ. Κ. Παπούλια και με στόχο η Προεδρία να διερευνήσει τα περιθώρια στήριξης ενός κυβερνητικού σχήματος με προσωπικότητες- τεχνοκράτες.

Το σίγουρο είναι ότι οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα προσπαθήσουν κατά την τρίτη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σήμερα στις 2 το μεσημέρι, να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να πείσουν τα κόμματα να σεβαστούν τη λαϊκή εντολή που, επί της ουσίας, μοίρασε συγκεκριμένα βάρη και ευθύνες στο καθένα.

Στην τρίτη σύσκεψη όπου θα αναζητηθούν όλες οι ευκαιρίες για να αποκτήσει κυβέρνηση η χώρα, θα συμμετάσχουν πάντως, εκτός από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες διά των αρχηγών τους.

Απούσα η Αλέκα
Απούσα θα είναι η Αλέκα Παπαρήγα, που είναι αντίθετη με τον σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων, ανεξαρτήτως της ονομασίας που αυτή θα πάρει (όπως λένε από το ΚΚΕ).

Να σημειωθεί πάντως ότι, όπως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας και συμφώνησε εν συνεχεία με την εισήγηση του κ. Κουβέλη για οικουμενική, έτσι και ο πρόεδρος της ΝΔ δεν διαφωνεί με τη συγκρότηση οικουμενικής, για την οποία όμως ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς θέτει ως προϋπόθεση τη συμμετοχή-στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν και εφόσον ο κ. Καμμένος εγκαταλείψει την ακαμψία, μετά τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά και εμφανιστεί έτοιμος να συμβάλει στη συγκρότηση κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των διαφόρων κινδύνων, είναι πασιφανές ότι ο Φ. Κουβέλης θα βρεθεί προ διλημμάτων που αφορούν σε κάθε περίπτωση τη διάσωση της οικονομίας από τη χρεοκοπία.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: