11.5.12

Η απόφαση στους πολιτικούς αρχηγούς...


«Δεν έχω πάρει θέση» υπέρ του να πληρωθεί ή όχι το ομόλογο των 430 εκατ. ευρώ που λήγει στις 15 Μαΐου και δεν έχει περιληφθεί στο PSI, είπε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης την Παρασκευή στο Reuters.

«Δεν έχω πάρει θέση υπέρ του να πληρωθεί ή να...
μην πληρωθεί» είπε ο κ. Σαχινίδης.

«Έχω στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό με την οποία του ζητώ μετά από διαβούλευση με τους αρχηγούς των κομμάτων να ληφθεί απόφαση για το θέμα και να ενημερωθώ. Έχω δώσει επίσης ενημερωτικό σημείωμα του ΟΔΔΗΧ με τα υπέρ και τα κατά και στις δύο περιπτώσεις».

Για τον εν λόγω ομόλογο, την κατάσταση στο τραπεζικό τομέα και για τα διαθέσιμα που έχει το ελληνικό κράτος στα ταμεία του ενημέρωσε και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια σε έκτακτη συνάντησή τους την Παρασκευή.

Μάλιστα, ο κ. Παπαδήμος δεν αποκλείεται να ενημερώσει τηλεφωνικά για τα ίδια ζητήματα και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Το ενημερωτικό σημείωμα του ΥΠΟΙΚ, που αναφέρεται στα πλεονεκτήματα και στα μειονεκτήματα πληρωμής ή μη του ομολόγου, αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι αν πληρωθεί το παρόν ομόλογο, αυτό δεν δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση που μπορεί να αποφασίσει να μην πληρώσει τα υπόλοιπα 6,1 δισ. ευρώ των ομολόγων ξένου δικαίου, που επίσης δεν έχουν ενταχθεί στο PSI.

Αντίθετα, αν δεν πληρωθεί το ομόλογο, οι συνέπειες θα είναι αλυσιδωτές, καθώς θα ενεργοποιηθούν ρήτρες που προβλέπουν την άμεση αποζημίωση όλων των άλλων ομολόγων, ακόμη και αυτών που λήγουν πολύ αργότερα, θα γίνουν ενδεχομένως προσφυγές στα βρετανικά δικαστήρια και γενικά θα υποστεί τις συνέπειες η επόμενη κυβέρνηση.

Ωστόσο, επειδή το θέμα είναι λεπτό και έχει και μια ηθική διάσταση, ότι δηλαδή θα πληρωθούν κερδοσκόποι που αρνήθηκαν να υπαχθούν στο PSI, ενώ κουρεύτηκαν ομόλογα τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων, η τελική απόφαση είναι δύσκολη και ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει καταλήξει ακόμη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: