22.5.12

Ο Ντέιβιντ Κάμερον… μέσα στις ελληνικές κάλπες...


Το σημερινό σκίτσο του Guardian παίρνει αφορμή από τις πρόσφατες δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον με τις οποίες προσπάθησε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών. Με λίγα λόγια είπε ότι οι... Έλληνες ψηφίζουν για την παραμονή ή όχι στο ευρώ.

Ο σκιτσογράφος του Guardian, Στιβ Μπελ, τον απεικονίζει λοιπόν με κάτι που μοιάζει με σκουλήκι, μια αναφορά σε όρο του μάρκετινγκ, ένα εργαλείο έρευνας και ανάλυσης των αντιδράσεων ενός κοινού σε μια δεδομένη χρονική περίοδο που χρησιμοποιείται μάλιστα και σε ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών και θεωρείται ότι μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Για παράδειγμα, σε κάθε μέλος του κοινού που παρακολουθεί ένα ντιμπέιτ δίνεται μια συσκευή με την οποία πατώντας κουμπιά δηλώνει κάθε στιγμή αν τα συναισθήματα του απέναντι στα οπτικά ερεθίσματα που δέχεται ή στα σχόλια των ομιλητών, είναι θετικά ή αρνητικά.

Το αποτέλεσμα της έρευνας είναι ένα γράφημα που δείχνει τις αντιδράσεις του κοινού σε όλη τη διάρκεια του ντιμπέιτ, με μια γραμμή που πηγαίνει πάνω κάτω (θετικά, αρνητικά συναισθήματα), μοιάζοντας με φίδι ή σκουλήκι, απ’ όπου παίρνει και το όνομα της. Η μέθοδος είχε χρησιμοποιηθεί στο ντιμπέιτ που προηγήθηκε της εκλογής του Κάμερον το 2010.

Ο Κάμερον-σκουλήκι, λοιπόν, μας ρωτάει αν «είμαστε μέσα ή όχι».
enimerosi24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: