18.5.12

Μ. Σούλτς: να βοηθήσουμε την Ελλάδα και όχι να την υποδουλώσουμε...


Την ελπίδα ότι στις προσεχείς εκλογές οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση εξέφρασε ο Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Μάρτιν Σούλτς.

«Μπαίνουμε σε μία νέα φάση. Δεν... μπορέσαμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, αλλά ξέρετε και από κόμματα και ξέρετε τι δυσκολίες υπάρχουν. Πηγαίνουμε για εκλογές και ελπίζω αυτή τη φορά να καταφέρουμε ό,τι δεν μπορέσαμε από τις πρώτες εκλογές να καταφέρουμε» ανέφερε ο κ. Παπούλιας εισπράττοντας την κατανόηση του κ. Σούλτς.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από την πλευρά του, εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για την έλλειψη διαλόγου ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων και την Ελλάδα.

«Θλίβομαι που γίνεται πάρα πολύς λόγος για την Ελλάδα, αλλά ποτέ με τους Έλληνες. Ξέρετε πολύ καλά, κύριε Πρόεδρε, ότι κατά τη δική μου άποψη η Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι μία ανώνυμη δύναμη. Γίνεται λόγος για την τρόικα. Σ' εμένα όμως δεν αρέσει αυτό. Μόνον έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να αποδείξουμε ότι δεν θέλουμε να υποδουλώσουμε την Ελλάδα, αλλά ακριβώς να τη βοηθήσουμε» είπε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Με απίστευτο ρεαλισμό ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς ξεκαθάρισε ότι το Μνημόνιο δεν είναι διαπραγματεύσιμο και ότι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εκμεταλλευθεί την αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη για να μπορέσει να εφαρμόσει σε συνεργασία με την ΕΕ αναπτυξιακές πολιτικες. Ο κ. Σούλτς επέμεινε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι δεν πρόκειται να κάτσουν με σταυρωμένα χέρια σε πιθανή μονομερή καταγγελία του μνημονίου και θα σταματήσει τη χρηματοδότηση με όποιες συνέπειες αυτο μπορεί να έχει.

Υπογράμμισε την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, κάτι για το οποίο, όπως είπε, θα μιλήσει και στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Τετάρτη.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψή του στην Αθήνα επισήμανε ότι σκοπός της συνίσταται στο να «ακούσει και να μάθει», καθώς πολλοί μιλούν για την Ελλάδα, αλλά όχι με τους Έλληνες».

Την Παρασκευή το απόγευμα ο Μάρτιν Σουλτς μιλά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στον ίδιο χώρο.

Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ.Σουλτς συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά, τον Αλέξη Τσίπρα, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, ενώ στις 19:10 θα συναντηθεί και με τον Πάνο Καμμένο , ολοκληρώνοντας τις επαφές του..


Αντ.Σαμαράς: Η Ευρώπη αλλάζει στην κατεύθυνση της ανάπτυξης


Την «Ευρώπη που αλλάζει» στην κατεύθυνση της «αανάπτυξης και όχι της τιμωρίας» είδε στο πρόσωπο του κ.Σουλτς ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από αυτές τις αλλαγές.

Η Ελλάδα πρέπει να είναι στο πλαίσιο των τολμηρών αλλαγών και πρέπει να πει «όχι» στην «ανευθυνότητα και τον επικίνδυνο λαϊκισμό που όχι μόνο δεν φέρνουν αλλαγές αλλά θέτουν και σε κίνδυνο το ξεκίνημα της Ευρώπης» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

Το δίλημμα είναι «ανάπτυξή ή λαϊκισμός και ανευθυνότητα» είπε ο κ. Σαμαράς εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την σύμπλευση απόψεων με τον κ. Σουλτς για «την Ελλάδα στην Ευρώπη με δυνατότητα αναπτυξιακής πορείας».

«Ο ελληνικός λαός έχει υποστεί θυσίες, και άλλοι λαοί έχουν υποστεί πολύ σκληρές θυσίες, όμως εκτός ευρωζώνης τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα» υπογράμμισε από την μεριά του ο κ. Σουλτς.

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου τόνισε ότι «είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα και δεν πρέπει να φύγει κανείς για να μην ‘μπατάρει'« και χαρακτήρισε ως υψίστης σημασίας την συζήτηση με τον κ. Σαμαρά με τον οποίο «συμφωνήσαμε σε πάρα πολλά».

Ξανά με παιγνιώδη διάθεση ο κ. Σουλτς κατέγραψε μεταξύ των «διαφωνιών» την επιθυμία του κ. Σαμαρά να πάρει η ΝΔ περισσότερες ψήφους από το ΠΑΣΟΚ.«Αμφότεροι έχουμε συνειδητοποιήσει την ιστορική ευθύνη, γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι παιχνίδι για μικρά παιδιά, πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας» κατέληξε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Αλ.Τσίπρας: Ισοτιμία στην Ευρωζώνη με υποχρεώσεις και δικαιώματα

«Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει ισότιμο μέλος της ευρωζώνης, με υποχρεώσεις και δικαιώματα» υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι εξέφρασε στον κ. Σουλτς την ανησυχία του για την αναπτυσσόμενη «κινδυνολογία περί της σταθερότητας της οικονομίας και της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη».

Ο κ. Τσίπρας απέδωσε την κινδυνολογία αυτή σε κερδοσκοπικές αλλά και πολιτικές δυνάμεις που «παίζουν με τη φωτιά». Είπε ότι η ευρωζώνη δεν έχει «ιδιοκτήτες και ενοικιαστές» και τόνισε ότι πρέπει να «εργαστούμε από κοινού» για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει πανευρωπαϊκές διαστάσεις.

Ταυτόχρονα εξέφρασε στον κ. Σουλτς την επιθυμία συνεργασίας ώστε να αλλάξει το κλίμα στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για τους Έλληνες, ενώ πρόσθεσε ότι και στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξει μια ορισμένη στάση που θεωρεί ότι η ΕΕ θέλει να κατακτήσει και να εξαντλήσει τις αντοχές το ελληνικού λαού.

Από την μεριά του ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα για την ευκαιρία που είχαν να συζητήσουν και ανέφερε με παιγνιώδη διάθεση ότι «σας ήξερα από την τηλεόραση και εκεί φαίνεστε πιο "επικίνδυνος" από ότι είστε ‘από κοντά».

Είπε ότι σε ορισμένα θέματα σημειώθηκε σύμπτωση απόψεων με τον κ. Τσίπρα, ενώ αλλού σημειώθηκαν διαφωνίες, και πρόσθεσε ότι «όποια κι αν είναι η απόφαση του ελληνικού λαού στις εκλογές θα είναι κυρίαρχη απόφαση και θα την σεβαστούμε».

Ο κ. Σουλτς υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, υπογράμμισε την αναγκαιότητα διαλόγου, προσθέτοντας ότι «συζητήσαμε πολλά και αυτό είναι ένα πρώτο βήμα».«Συμφωνούμε απόλυτα για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της ανεργίας, για όλα τα άλλα θα αποφασίσουν οι Έλληνες στις 17 Ιουνίου» κατέληξε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου.

Απόλυτη συμφωνία με τον Ευ.Βενιζέλο

Ως «πάρα πολύ σημαντική» χαρακτήρισε ο κ. Σουλτς την συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η συζήτηση αυτή είχε και τον χαρακτήρα συνομιλίας με ένα «σύντροφο», καθώς προέρχεται από το SPD, το οποίο μαζί με το ΠΑΣΟΚ ανήκουν στην σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου.

Είπε ότι στην ΕΕ είναι ξεκάθαρο και όλοι γνωρίζουν «το τεράστιο επίτευγμα, την υπηρεσία που προσέφερε το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι όλοι επίσης γνωρίζουν πως το κόμμα έχει αναλάβει τις ευθύνες του.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είπε ότι σημειώθηκε απόλυτη συμφωνία με τον κ. Βενιζέλο σε ότι συζήτησαν, προσθέτοντας ότι «το επίκεντρο των συνομιλιών μας ήταν το πώς θα μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε αυτή τη συνεχή διολίσθηση προς τα κάτω».

«Θεωρώ -και συμφωνήσαμε βεβαίως- ότι χρειαζόμαστε ξεκάθαρα μέτρα, που να δημιουργούν θέσεις απασχόλησης, να δρομολογούν την ανάπτυξη. Και θεωρώ ότι αυτό που πρέπει να κάνει η χώρα είναι αμελλητί να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας κυρίως για τους νέους», υπογράμμισε ο κ. Σουλτς.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «η μεγάλη οικογένεια της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας μπορεί να είναι ο μοχλός για την αλλαγή των συσχετισμών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθώς στην Ευρώπη πρέπει να προστεθεί ξανά η διάσταση της ανάπτυξης, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της συνοχής», προσθέτοντας ότι ο Μάρτιν Σουλτς μπορεί να διαδραματίσει και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις αυτές.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι θα στείλει στον κ. Σουλτς «όλα τα έγγραφα που έχω απευθύνει στον κ. Μπαρόζο και τους άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με την πολύ συγκεκριμένη πρότασή μας για το τι πρέπει να γίνει. Όχι λόγια, αλλά συγκεκριμένες, οργανωμένες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις, για τον άνεργο, για την ανάπτυξη, για την εθνική οικονομία».

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές αντιλαμβάνονται το ευρωπαϊκό πλαίσιο ως ένα πεδίο διαρκούς διαπραγμάτευσης και τόνισε ότι «ξέρουμε να κάνουμε τη διαπραγμάτευση αυτή, έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το σχέδιο αυτό οδηγεί στο να κρατήσουμε όλα τα θετικά της δανειακής σύμβασης και βεβαίως να ανατρέψουμε τα αρνητικά, ανατρέποντας την ύφεση και ανακόπτοντας την ανεργία».

Την απουσία αναπτυξιακού πακέτου ανέδειξε ο Φ.Κουβέλης

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΔΗΜΑΡ αναφέρεται ότι ο κ. Κουβέλης «ανέδειξε την δραματική απουσία ενός αναπτυξιακού πακέτου για την Ελλάδα» προσθέτοντας ότι «αυτή η κατάσταση τροφοδοτεί την ανεργία που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους (και) με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς απόντες».

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Σουλτς «εξέφρασε την βαθύτατη ανησυχία του για την κατάσταση στη χώρα και δεσμεύτηκε να βοηθήσει από την θεσμική του θέση για την προοπτική ανάπτυξης και την ύπαρξη μέτρων για την στήριξη των νέων ανέργων στην Ελλάδα».

Ταυτόχρονα ο κ. Κουβέλης εξέφρασε την ανάγκη δημιουργίας προοδευτικής κυβέρνησης στην Ελλάδα προσθέτοντας ότι «η ΔΗΜΑΡ θα συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή, έχοντας υπεύθυνη θέση έναντι της κοινωνίας και της χώρας»...
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: