21.5.12

Καμπανάκι κινδύνου για το ηλεκτρονικό τσιγάρο...


Προειδοποιήσεις για τα προϊόντα υγρής νικοτίνης...
Λευκωσία: Προϊόντα υγρής νικοτίνης, τα οποία θεωρείται ότι περικλείουν κινδύνους, έχουν εντοπισθεί στη ευρωπαϊκή αγορά, σύμφωνα με προειδοποίηση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας προς το καταναλωτικό κοινό.

Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, τα... προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται στις συσκευές ηλεκτρονικών τσιγάρων ως υποκατάστατα του καπνού.

Η υγρή νικοτίνη και τα μείγματα που την περιέχουν ταξινομούνται ως πολύ τοξικά για την ανθρώπινη υγεία και επικίνδυνα για το περιβάλλον, τονίζει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Συστήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ταχεία Ανταλλαγή Πληροφοριών για Ασφάλεια Προϊόντων πλην Τροφίμων, έχουν εντοπισθεί στην ευρωπαϊκή αγορά προϊόντα υγρής νικοτίνης, χωρίς την απαιτούμενη από τη νομοθεσία συσκευασία και σήμανση επικινδυνότητας.

Στη συσκευασία των μειγμάτων υγρής νικοτίνης, που προορίζεται για χρήση από το ευρύ κοινό με τις συσκευές ηλεκτρονικών τσιγάρων, πρέπει να υπάρχουν υποχρεωτικά τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία σύμβολα κινδύνου, δηλαδή εάν είναι ''Πολύ τοξικό'', ή ''Επικίνδυνο για το περιβάλλον'' και οι υποχρεωτικές ενδείξεις για ''Τοξικό σε περίπτωση καταπόσεως'', ''Πολύ τοξικό σε επαφή µε το δέρμα'', ή ''Τοξικό για τους υδρόβιους οργανισμούς'' και ''Μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον''.

Επίσης τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να φέρουν τριγωνική ανάγλυφη σήμανση και πώμα ασφαλείας για παιδιά, ενώ όλες οι ενδείξεις κινδύνου θα πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα προϊόντα που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, όπως τα μείγματα υγρής νικοτίνης, δεν πρέπει να προσομοιάζουν με προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως τρόφιμα, φαρμακευτικά ή καλλυντικά προϊόντα και τα οποία μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και ειδικότερα τα παιδιά, όπως με εικόνες φρούτων, ή άλλων τροφίμων, ή λουλουδιών.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας καλεί το καταναλωτικό κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να μελετά με προσοχή τις πληροφορίες που αναγράφονται στη συσκευασία των προϊόντων.

Σε περίπτωση που εντοπίζονται προϊόντα για την ασφάλεια των οποίων υπάρχουν αμφιβολίες ή που δεν ανταποκρίνονται στις πιο πάνω απαιτήσεις, τότε να ενημερώνονται σχετικά οι αρμόδιοι λειτουργοί του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας δίδει κατάλογο με περιγραφή των προϊόντων αυτών, όπως είναι η υγρή νικοτίνη μάρκας ''Halo'' για χρήση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα ''Tribeca''.

Το προϊόν αυτό είναι αμερικανικής προέλευσης και εντοπίστηκε στην αγορά της Γαλλίας, χωρίς να φέρει την απαιτούμενη από τη νομοθεσία σήμανση επικινδυνότητας και πώμα ασφαλείας.

Αλλο παρόμοιο προϊόν είναι η υγρή νικοτίνη μάρκας ''Dekang'', για χρήση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα ''Pineapple'', προϊόν κινεζικής προέλευσης που εντοπίσθηκε στην αγορά της Γαλλίας χωρίς να φέρει την απαιτούμενη από τη νομοθεσία σήμανση επικινδυνότητας και πώμα ασφαλείας.

Επικίνδυνη θεωρείται και η υγρή νικοτίνη μάρκας ''Halo'' για χρήση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα ''Coolmist'', προϊόν αμερικανικής προέλευσης που εντοπίσθηκε στην αγορά της Γαλλίας, χωρίς να φέρει την απαιτούμενη από τη νομοθεσία σήμανση επικινδυνότητας και πώμα ασφαλείας, όπως και η υγρή νικοτίνη μάρκας ''Dekang'' για χρήση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα ''Desert ship'', κινεζικής προέλευσης.

Στην ίδια κατηγορία επικινδυνότητας και η υγρή νικοτίνη μάρκας ''Halo'' για χρήση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα ''Prime 15'', αμερικανικής προέλευση, αλλά και η υγρή νικοτίνη ''Esco Technology'' για χρήση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα ''Turkish Tobacco Med'' και ''Strawberry Low''.

Το προϊόν αυτό είναι, επίσης, κινεζικής προέλευσης και εντοπίστηκε στην αγορά της Γερμανίας, χωρίς να φέρει την απαιτούμενη από τη νομοθεσία σήμανση επικινδυνότητας και πώμα ασφαλείας...
philenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: