4.5.12

“Δεν είμαστε εμείς σαν την Ισπανία και την Ελλάδα, έτσι;” (ΒΙΝΤΕΟ)...


Στα καφέ και τα μπιστρό της δεξιάς και της αριστερής όχθης του Σηκουάνα χτυπά στο Παρίσι η καρδιά των προεδρικών εκλογών καθώς εκτός από την «νεκρή» πολιτικά ημέρα λόγω του... απόηχου της τηλεμαχίας του Φρανσουά Ολάντ και του Νικολά Σαρκοζ ,όπου σύσσωμος ο γαλλικός Τύπος προσπαθεί να βγάλει συμπεράσματα από την χθεσινή αναμέτρηση των δύο ανδρών, βοηθά και ο καλός καιρός στην πόλη του φωτός.

Από συνταξιούχους Γάλλους που πίνουν τον καφέ τους στο Île Saint-Louis μέχρι πιτσιρικάδες στα μπαρ της Bastille η συζήτηση αφορούσε αποκλειστικά σε δύο ζητήματα. Πρώτον, στη βέβαιη (κατά τους περισσότερους) επικράτηση του Φρανσουά Ολάντ και δεύτερον, στο ότι η Γαλλία δεν γίνεται να έχει καμία σχέση οικονομικά ούτε με την Ισπανία ούτε και – πολύ περισσότερο - με την Ελλάδα. Ο φόβος του μέσου Γάλλου ψηφοφόρου πως η χώρα ενδέχεται να βρεθεί από τον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης στο κλαμπ των υπερχρεωμένων χωρών είναι περισσότερο από εμφανής.
«Η Γαλλία δεν μπορεί να συγκριθεί οικονομικά με την Ισπανία και την Ελλάδα» είπε ο Φρεντ, ο «αιώνιος» (τον θυμάμαι να με σερβίρει τουλάχιστον 11 χρόνια!) σερβιτόρος και… «άριστος πολιτικός αναλυτής» στη Brasserie de l'Isle Saint Louis.

Λίγο πιο δίπλα ένα νεαρό ζευγάρι Παριζιάνων που θα ψηφίσει για πρώτη φορά, όταν ακούει την εθνικότητα του υπογράφοντος, πέρα από την αμηχανία και τις …ευχές(;) για ανάκαμψη στην Ελλάδα, δηλώνουν βέβαιοι για την επικράτηση Ολάντ. «Είναι βέβαιο πως θα βγει ο Ολάντ» λέει ο νεαρός Ανρό ενώ η φίλη του στα 19 περίπου χρόνια, παρόλο που θα ψηφίσει τον Νικολά Σαρκοζί εμφανίζεται και η ίδια σίγουρη για την επικράτηση του κυρίου Ολάντ.

Για τους άνεργους Γάλλους και ιδίως για αυτούς των 40 ετών και άνω η εκτίμηση δεν είναι η ίδια: «Για εμάς δεν υπάρχει ούτε ο Ολάντ ούτε ο Σαρκοζί. Υπάρχουμε εμείς. Εσείς στην Ελλάδα είχατε λιτότητα και με σοσιαλιστές και με συντηρητικούς» δήλωσε στο protothema.gr ο Φρανσουά, συνδικαλιστής της Peugeot – Citroen που βρέθηκε στη rue Proudhon για να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η απήχηση της τηλεμαχίας

Ο Ολάντ φαίνεται πως κέρδισε τις εντυπώσεις στο debate καθώς ποσοστό 45% τον θεώρησε πιο αξιόπιστο από τον κύριο Σαρκοζί που έλαβε ποσοστό αξιοπιστίας 41% ενώ ένα ποσοστό 14% δεν επείσθη από κανέναν. Το 48% των τηλεθεατών χαρακτήρισε τον Φρανσουά Ολάντ περισσότερο «σοβαρό» έναντι του Νικολά Σαρκοζί που έλαβε ποσοστό 44%. Το πλέον εντυπωσιακό αποτέλεσμα των πρώτων δημοσκοπήσεων για την απήχηση που είχε η τηλεμαχία των δύο ανδρών δείχνει πως ο Φρανσουά Ολάντ θεωρείται ικανότερος από τους Γάλλους ψηφοφόρους να διαχειριστεί εσωτερικά ζητήματα, όπως η μετανάστευση, η ανεργία και η εκπαίδευση, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί θεωρείται ικανότερος σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας.

Η ίδια δημοσκόπηση καταγράφει πως ο Φρανσουά Ολάντ στις εκλογές της 6ης Μαΐου θα βρει στο πλευρό του το 93% των ψηφοφόρων του Ζαν – Λικ Μαλανσόν, το 39% των ψηφοφόρων του Φρανσουά Μπαϊρού και το 22% των ψηφοφόρων της Μαρίν Λε Πεν. Ο Νικολά Σαρκοζί θα δει στο πλευρό του το 50% των ψηφοφόρων της κυρίας Λε Πεν, το 31% του Φρανσουά Μπαϊρού και το 2% του Ζαν – Λικ Μαλανσόν.

Παράλληλα ο Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε πως ο ίδιος θα ψηφίσει τον Φρανσουά Ολάντ αλλά αρνήθηκε να πατρονάρει τους ψηφοφόρους του. Ο κ. Μπαϊρού χαρακτήρισε τον Νικολά Σαρκοζί ως πολιτικό που έβλαψε «τις αξίες μας όσο και τις ιδέες του Γκολισμού»

Όλα αυτά όταν, πάντως, νέα δημοσκόπηση της Opinionway δείχνει ότι ο Hollande θα κερδίσει το 52,5% των ψήφων της Κυριακής, ενώ ο Sarkozy το 47,5% έναντι "ψαλίδας" 54%-46% που έδειχνε προηγούμενη δημοσκόπηση της 24ης Απριλίου.

Δεν είναι τυχαίο πως η εταιρεία δημοσκοπήσεων Ifop αποκάλυψε ότι 49% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η Γαλλία θα καταλήξει στην ίδια οικονομική θέση με την Ελλάδα ή την Ισπανία τους προσεχείς μήνες ή χρόνια, ενώ το 13% θεωρούν την εξέλιξη αυτή ως βέβαιη!.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: