16.5.12

Αλμα σε νέες κάλπες χωρίς δίχτυ ασφαλείας...


Η χθεσινή ηλεκτρισμένη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο επιβεβαίωσε την αδιαλλαξία του ΣΥΡΙΖΑ και το ναυάγιο των προσπαθειών για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ.
Η προεκλογική περίοδος άρχισε χθες το μεσημέρι. Και μάλιστα κεκλεισμένων των θυρών. Δηλαδή στη...
συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο. Η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών ενώπιον του Κάρολου Παπούλια είχε, σε αρκετές στιγμές, χαρακτήρα εκτόνωσης της έντασης των τελευταίων οκτώ ημερών. Ενώ δεν έλειψαν αυτήν τη φορά οι αντιπαραθέσεις σε λογική ξεκαθαρίσματος πολιτικών λογαριασμών, με τον Βενιζέλο να κυριαρχεί στη συζήτηση και να επικρίνει με αυστηρότητα τον Τσίπρα και τον Σαμαρά να κρατά σε απόσταση τον Καμμένο, ο οποίος επέμεινε στην αλλόκοτη επιχειρηματολογία περί πλαστογραφίας των προτάσεών του.

Καθένας στο τραπέζι με τα συναισθήματα, τις παρορμήσεις και τις δεύτερες σκέψεις του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν εμφανώς προβληματισμένος διότι δεν υπήρξε συναίνεση για κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας. Ο Αντώνης Σαμαράς - «εγώ είμαι του ολίγου και του ακριβούς» - απέφυγε τους φραστικούς πλεονασμούς, επιμένοντας στην ανάγκη να γίνει σεβαστή η λαϊκή εντολή της 6ης Μαΐου και να σωθεί η χώρα. Ο πρόεδρος της ΝΔ κρατήθηκε επίσης σε αξιοπρεπή απόσταση από τον Πάνο Καμμένο που επιχείρησε να αντιδικήσει μαζί του. Αντέδρασε, πάντως, για την περιβόητη υπόθεση του «σεναρίου Β'». «Τι εννοείτε;», ρώτησε κάποια στιγμή ο Σαμαράς, «ότι πλαστογραφήσαμε τα έγγραφα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;».
Τους πρωτοφανείς ισχυρισμούς Καμμένου, που αμαύρωσαν και τη χθεσινή μέρα, αναγκάστηκε να διαψεύσει με ανακοίνωση και η Προεδρία της Δημοκρατίας. Σημειωτέον ότι το γραφείο του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων ενημέρωσε τελικά χθες το πρωί την Προεδρία της Δημοκρατίας ότι ο Καμμένος δεν θα πήγαινε στο προγραμματισμένο ραντεβού με τον Κάρολο Παπούλια στη μια το μεσημέρι. Προφανώς, φοβόταν το τετ α τετ.
Ηπιοι τόνοι εντός τειχών Προεδρίας από Φώτη Κουβέλη και Αλέξη Τσίπρα, παρά τις δημόσιες αλληλοκατηγορίες μεταξύ ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και η διαφορά στο θέμα της κυβέρνησης της Αριστεράς δεν προκάλεσε σπινθήρα.
Αντιθέτως, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είχε οξείες λεκτικές αντιπαραθέσεις με τον Βαγγέλη Βενιζέλο με κατάληξη μια μακρά διαφωνία - που καθυστέρησε το τέλος της σύσκεψης - για την πληρωμή του ομολόγου των 450 εκατ. ευρώ, οι κάτοχοι του οποίου αρνούνταν να ενταχθούν στο PSI. «Καταλαβαίνεις τι λες;», τον ρώτησε ο Βενιζέλος. Και τού εξήγησε ότι η μη αποπληρωμή αφορά μόνο το συγκεκριμένο ομόλογο και δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια που να συμπαρασύρει συνολικά το χρέος όπως ήταν η πρόταση που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Βενιζέλος στήριξε μεν την απόφαση του Λουκά Παπαδήμου να πληρωθεί το ομόλογο ώστε να μην αφήσει εκκρεμότητα απερχόμενος ως πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι οι εταίροι μας στην ευρωζώνη, ιδίως οι Γάλλοι, ήταν κατηγορηματικά αντίθετοι. Η λογική του Μαξίμου είναι ότι αυτό δεν δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση να μην εξοφλήσει τους κατόχους ομολόγων αξίας περίπου 7 δισ. που δεν έχουν μπει στο PSI.

ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ. Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλοι φραστικοί διαξιφισμοί με τον Βενιζέλο - «έχετε δύο αντιφάσεις και μια παρεξήγηση» - να είναι ιδιαίτερα δηκτικός. Κάποια στιγμή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε ειρωνικά στον «μέντορά σας τον Αλέκο Αλαβάνο», για να απαντήσει ο Τσίπρας ότι «ο Αλαβάνος έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί ήταν εναντίον του ευρώ». O Βενιζέλος εξήγησε ότι δεν μπορεί ο Τσίπρας να λέει ότι η ψήφος της 6ης Μαΐου απονομιμοποιεί πολιτικά το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ άρα αναδρομικά το Μνημόνιο, αλλά την «ίδια ώρα να μας ζητάτε, ενώ μας καταγγέλλετε ως απονομιμοποιημένους, να προχωρήσουμε σε συγκρότηση κυβέρνησης μαζί με τη ΔΗΜΑΡ!». Αντίφαση είναι επίσης να μη μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για καταγγελία του Μνημονίου στην επιστολή προς Μπαρόζο, στη φάση των διερευνητικών εντολών, αλλά να επανέρχεται στην ακραία αυτή θέση μόλις προκηρύσσονται εκ νέου εκλογές. Παρεξήγηση είναι η εμμονή του Τσίπρα να χρεώνει στα άλλα κόμματα κινδυνολογία όταν γίνεται λόγος για έξοδο από την ευρωζώνη. Το θέμα όμως δεν είναι ότι θέλουν να μας βγάλουν από το ευρώ τώρα - κάτι που Γιούνκερ, Γερμανοί και άλλοι διαψεύδουν - αλλά ότι, αν πάμε σε μια πολιτική εκτός Μνημονίου, η οποία θα πάει την ύφεση από το 7% στο 9%, τότε ο έλεγχος σε δημοσιονομικά και τράπεζες θα χαθεί και η χώρα θα βρεθεί στο χείλος του γκρεμού.
Ο Βενιζέλος επέπληξε επίσης με αιχμηρά επιχειρήματά και τον Πάνο Καμμένο για όσα είπε για το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση. Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος ότι ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων επέμεινε ότι θα εκλεγεί Πρωθυπουργός με 180 βουλευτές!
Ο Τσίπρας επέμεινε σε επιθετική στάση λέγοντας ότι «το άγχος σας δεν είναι να υπάρξει κυβέρνηση, αλλά να μην υπάρξει αντιπολίτευση». Οπως παραδέχεται όμως συνεργάτης ενός εκ των αρχηγών που - σε αντίθεση με την Αλέκα Παπαρήγα - προσήλθαν στην Προεδρία, «η συζήτηση είχε καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα». Τηρουμένων των αναλογιών θα μπορούσε να είναι μια γενική δοκιμή για την τηλεμαχία που δεν έγινε στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο. Τα πρακτικά θα βγουν αύριο - με μια μέρα καθυστέρηση δηλαδή όπως και τις προηγούμενες ημέρες - και θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον αφού η θερμοκρασία ανέβηκε.
Στη συζήτηση, ο Φώτης Κουβέλης επέμεινε ότι «το 6,11%», δηλαδή το ποσοστό της ΔΗΜΑΡ, «δεν θα μπορούσε να δώσει τη λύση». Παρ' όλα αυτά, ο Κουβέλης είναι αυτός που συγκεντρώνει την απογοήτευση της Προεδρίας, καθώς δεν ήθελε να προχωρήσει χωρίς την Κουμουνδούρου. Η απορία του Παπούλια ήταν «πώς γίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ να αναγορεύεται τελικά σε ρυθμιστή των εξελίξεων;». Κανείς δεν κατάλαβε τι κέρδισε η ΔΗΜΑΡ από τη στάση της. Και τι προσδοκά από τις εκλογές.
Οσο για τον Πάνο Καμμένο, αυτός παρομοιάζεται με τον «τρελό», τον joker της τράπουλας. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων βγαίνει ιδιαίτερα εκτεθειμένος από τη διαδικασία των διερευνητικών - ειδικά την τελική φάση της. Η αποτίμηση όσων έγιναν, εμφανίζει συνεπείς τόσο τον Αντώνη Σαμαρά όσο και τον Βαγγέλη Βενιζέλο που στάθηκαν χωρίς αμφιταλαντεύσεις στην όλη διαδικασία. Ηθελαν - δεν ήθελαν ξανά εκλογές, ουδέποτε έφεραν προσκόμματα στη συγκρότηση σχήματος συνεργασίας. Ενώ ο Τσίπρας επέμεινε στο προφίλ του αδιάλλακτου αντιμνημονιακού.
...

Δεν υπάρχουν σχόλια: