8.5.12

Στο... "εδώλιο" η ΔΕΗ για το κόστος ρεύματος της βιομηχανίας...


Του Χάρη Φλουδόπουλου
Αύριο και μετά από αρκετές αναβολές, έφτασε η ώρα για τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, να αποφανθεί επί της προσφυγής που έχει κάνει η Χαλυβουργία Ελλάδος εναντίον της ΔΕΗ σε σχέση με το θέμα της τιμολόγησης του ρεύματος. Η συγκεκριμένη υπόθεση θεωρείται εξαιρετικής σημασίας, καθώς ...
αναμένεται να δώσει ένα σαφές στίγμα για ανάλογες υποθέσεις που εκκρεμούν στη ΡΑΕ και αφορούν σε άλλους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες όπως η ΛΑΡΚΟ και η Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Η Χαλυβουργία Ελλάδος «κατηγορεί» με την προσφυγή της τη ΔΕΗ για τρία θέματα:

Πρώτον ότι τον Ιούλιο του 2008 όταν και απελευθερώθηκαν τα τιμολόγια Υψηλής Τάσης δε διαπραγματεύτηκε με τους πελάτες της όπως προέβλεπε η σχετική απόφαση αλλά προχώρησε σε μονομερείς αυξήσεις και μάλιστα στο ανώτατο όριο του πλαφόν του 10% που είχε τότε επιβληθεί.

Δεύτερον ότι δεν έχουν προσκομιστεί τα απαραίτητα κοστολογικά στοιχεία που απαιτούνται για την τεκμηρίωση των αυξήσεων.

Τρίτον ότι δεν έχουν ακολουθηθεί οι αρχές τιμολόγησης που έχει αποφασίσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Αύριο κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας της ΡΑΕ, η απόφαση θα ληφθεί με βάση την εισήγηση της νομικής υπηρεσίας και θα πρέπει τελικώς να αποφανθεί η ανεξάρτητη αρχή εάν πράγματι η ΔΕΗ δεν τήρησε τις αρχές τιμολόγησης που είχαν επιβληθεί. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα με επιστολή της ΡΑΕ προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ, είχε ζητηθεί μια σειρά από διορθωτικές παρεμβάσεις στα προτεινόμενα τιμολόγια για τη βιομηχανία.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση της ΡΑΕ για την προσφυγή της Χαλυβουργίας Ελλάδος θεωρείται ως κρίσιμη ρυθμιστική παρέμβαση, «πιλότος» για τις σχέσεις συνολικά των πελατών υψηλής τάσης με τη ΔΕΗ.

Νέο επεισόδιο

Το σίριαλ της διαμάχης μεταξύ ΔΕΗ και βιομηχανικών πελατών ΥΤ, βρίσκεται εκ νέου στο προσκήνιο, όπως φάνηκε και από την ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα της ΔΕΗ. Με την ανακοίνωση η ΔΕΗ υπενθύμιζε ότι τα τιμολόγιά της παραμένουν παγωμένα από το 2008, παρά το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας έχει μεταβληθεί ουσιωδώς από εξωγενείς παράγοντες (τιμές καυσίμων, αγορές ενέργειας, κόστος δανεισμού) και παρά τη δραστική μείωση της συνολικής μισθοδοσίας.

Η ΔΕΗ επίσης υποστηρίζει ότι τα τιμολόγια ΥΤ πρέπει να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το κόστος της «για να μην καταστεί ένα θνησιγενές επί ζημία μονοπώλιο» και υποστηρίζει ότι για τη μεταλλουργική βιομηχανία, σταθερής ζήτησης, το κόστος κυμαίνεται «στα 66€/MWh και είναι μόλις το 59% των 112€/MWh, που αντιστοιχεί στο εκτιμώμενο συνολικό μέσο έσοδο της ΔΕΗ για το 2012 από όλους τους πελάτες, κάθε κατηγορίας και τάσης τροφοδότησης».

Τα στοιχεία αυτά πάντως και η ανακοίνωση της ΔΕΗ αμφισβητούνται από την πλευρά των βιομηχανικών καταναλωτών, που θεωρούν ότι η βιομηχανία πρέπει να τιμολογείται όχι με βάση το συνολικό μέσο κόστος της ΔΕΗ αλλά με το κόστος ανά ώρα και επομένως θα πρέπει π.χ. το βραδινό τιμολόγιο να διαμορφώνεται με βάση το κόστος των λιγνιτικών μονάδων, οι οποίες και καθορίζουν χονδρικά την τιμή το βράδυ.

Θυμίζουμε τέλος ότι η ΡΑΕ στην επιστολή της είχε ζητήσει μια σειρά από αλλαγές στα τιμολόγια των βιομηχανιών, όπως δικαιότερος επιμερισμός του κόστους ισχύος, ελαστικότερους όρους δήλωσης ισχύος, παροχή έκπτωσης για έγκαιρη και τακτική εξόφληση λογαριασμών κλπ.


:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: