10.5.12

Bloomberg: Τουλάχιστον μία χώρα εκτός ευρώ το 2012...


Έξοδο τουλάχιστον μίας χώρας από το ευρώ κατά τη διάρκεια του 2012 προβλέπει ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν 1.253 αναλυτές του πρακτορείου Bloomberg, αντανακλώντας τις ανησυχίες των χρηματαγορών που απορρέουν από τη μετεκλογική πολιτική αβεβαιότητα στην... Ελλάδα και την εντυπωσιακή αύξηση του κόστους δανεισμού της Ισπανίας.

Συγκεκριμένα, το 57% των συμμετεχόντων εκτίμησε ότι η ευρωζώνη θα χάσει ένα από τα 17 της μέλη μέσα στο έτος, εστιάζοντας τα βέλη τους στην Ελλάδα, ενώ το 80% των ερωτηθέντων προέβλεψε περαιτέρω βάσανα για τα ομόλογα των μελών της ευρωζώνης.

Μόλις το 11% των αναλυτών είχε προβλέψει συρρίκνωση της ευρωζώνης σε παρόμοια ψηφοφορία που διενεργήθηκε τον Ιανουάριο του 2011.

Οι περισσότεροι αναλυτές απάντησαν ότι η κατάσταση στη ζώνη του κοινού νομίσματος συνιστά μία μεγάλη απειλή για την παγκόσμια οικονομία, εκφράζοντας συνάμα φόβους ότι η Ισπανία, χώρα με το τέταρτο μεγαλύτερο ΑΕΠ στην ευρωζώνη, οδεύει προς την χρεοκοπία.

Οκτώ στους 10 συμμετέχοντες γνωμοδότησαν ότι η διαφαινόμενη σταθεροποίηση στο μπλοκ του ευρώ είναι απατηλά προσωρινή, ενω το 84% απάντησε πως προσδοκά επιδείνωση στην οικονομική δραστηριότητα της ΟΝΕ.

Το ίδιο ποσοστό ερωτηθέντων σχολίασε ότι αναμένει κοινωνικές αναταραχές στην ευρωζώνη κατά το ερχόμενο χρονικό διάστημα, αριθμός που αποτελεί αύξηση 28 ποσοστιαίων μονάδων από το 56% που είχε προβλέψει ταραχές σε ψηφοφορία που διεξάχθηκε τον Σεπτέμβριο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: