25.5.12

ΠΑΤΡΑ: Απαλλαγή για το γιατρό του σκανδάλου Depuy...


H Αγγλική Δικαιοσύνη καταδίκασε τον Βρετανό υπήκοο, η Ελληνική τον αθώωσε!...
Φαίνεται πως το περιβόητο σκάνδαλο Depuy, που είχε συνταράξει την παγκόσμια κοινή γνώμη, για την ελληνική δικαιοσύνη, παραγράφεται ή ... δεν υπάρχει!
Την περασμένη εβδομάδα μετά ...
5ωρη συνεδρίαση το 1ο τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών είχε φτάσει στην εκφώνηση της απόφασης και η πρόεδρος Χ.Φ. ψέλλιζε ότι ο «κατηγορούμενος Π.Σ.», ένας από τους σημαντικότερους καθηγητές ορθοπεδικής στη χώρα μας, «κηρύσσεται αθώος για το συγκεκριμένο διάστημα που εξετάστηκε».

Πριν από τη συγκεκριμένη δίκη, όπως γράφει σήμερα ο "Κόσμος" και το δικαστικό συμβούλιο της Πάτρας είχε απαλλάξει έναν ακόμα χειρουργό για την ίδια υπόθεση. Τον γιατρό που κατηγορείται ότι έχει τραπεζικό λογαριασμό 31 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει πως ο συγκεκριμένος γιατρός δεν θα καθίσει καν στο εδώλιο.

Προφανώς οι Έλληνες δικαστές δεν βρήκαν κάτι το μεμπτό σε βάρος των γιατρών που είχαν βρεθεί στις λίστες της βρετανικής εταιρείας.

Στην Αθήνα, υπάλληλος του ΣΔΟΕ που έκανε την έρευνα στους λογαριασμούς γιατρών και συνέκρινε τις εγγραφές στα κομπιούτερ της βρετανικής εταιρείας και των Ελλήνων αντιπροσώπων της, με τις εισροές στους λογαριασμούς 22 γιατρών, είπε στην κατάθεσή της ενώπιον του δικαστηρίου ότι «οι αποκλίσεις που βρέθηκαν στους λογαριασμούς των γιατρών (σ.σ. έναντι των νόμιμων αμοιβών τους) δεν σημαίνει ότι ήταν χρήματα της Depuy. Αυτό που αποδείχθηκε είναι η σχέση της Depuy με κάθε γιατρό...».

Κάπως έτσι και με βάση στοιχεία που τελικά δεν επαρκούσαν για να αποδειχθεί η ενοχή του «αθωώθηκε» και ο γιατρός της Πάτρας.

H υπόθεση προμηνυόταν ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί στην πρώτη δικαστική αποτίμηση της σχέσης μιας μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας προμήθειας ιατροτεχνολογικού υλικού με τους γιατρούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Η απόφαση του Λονδίνου για τον Βρετανό υπήκοο, που έδινε εντολή για «προμήθειες» στους γιατρούς πριν από 16 μήνες, ήταν καταδικαστική, οι αποφάσεις του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για τη μητρική εταιρεία Johnson & Johnson επίσης. Τα στοιχεία, που είχαν παραδοθεί στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής στο Εφετείο Αθηνών, χαρακτηρίζονταν συντριπτικά, και η «δουλειά» του ΣΔΟΕ από τις αρχές του 2010 για την ανάλυση των χρηματοροών, επίσης, κρινόταν από την εισαγγελία επαρκής.

Κι όμως οι δικαστές φαίνεται πως βρέθηκαν μπροστά σε άλυτα προβλήματα εξαιτίας της πλημμελούς ανακριτικής έρευνας! Είναι χαρακτηριστικό πως πριν από μερικούς μήνες είχαν αναγκαστεί να αναβάλλουν την εκδίκαση της υπόθεσης ζητώντας την προσκόμιση επιπλέον «κρεισσόνων» αποδείξεων, που έπρεπε να έχουν συγκεντρωθεί από την ανάκριση. Ακόμη όμως και τα παραπάνω στοιχεία δεν κρίθηκαν επαρκή.

Αναμένεται η «φορολογική καμπάνα»
Ποινικά η υπόθεση θα είχε πάντως μικρή αξία, καθώς η τιμή των εμφυτεύσιμων υλικών καθοριζόταν κεντρικά από το ελληνικό δημόσιο σε όφελος των εταιρειών. Αντίθετα, φορολογικά η υπόθεση έχει μεγαλύτερη σημασία, καθώς η έρευνα του ΣΔΟΕ αναμένεται να καταλογίσει πρόστιμα 7-8 εκατ. ευρώ στις εταιρείες Medec και Depuy για την έκδοση εικονικών τιμολογίων, μέσω των οποίων «νομιμοποιούνταν» οι καταβολές μιζών αξίας άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ στο διάστημα από το 1999 έως το 2004.

Ας σημειωθεί ότι έως σήμερα δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κατά των Ελλήνων μεσαζόντων της Depuy και των συνεργατών τους...
dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: