11.5.12

Economist: Οφέλη για την Ελλάδα από την έξοδό της...


Για τα οφέλη που θα αποκομίσει η Ελλάδα εάν εξέλθει από την Ευρωζώνη κάνει λόγο δημοσίευμα του Economist με τίτλο «Η Αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης».

Η μισή αλήθεια στην Αθήνα, λέει o Economist, είναι ... ότι οι προκατειλημμένοι Βορειοευρωπαίοι δεν αναγνωρίζουν τις θυσίες του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα έχει υποφέρει πραγματικά, συνεχίζει. Στο διάστημα 2007-2012 αναμένεται συρρίκνωση της οικονομίας κατά περίπου 1/5. Η οικονομία πλήττεται από τη σφοδρή πιστωτική κρίση και την έλλειψη ρευστότητας. Ακόμη και εάν όλα πάνε καλά, το χρέος της θα ανέλθει στο 161% του ΑΕΠ το επόμενο έτος. Όποια και να είναι η επόμενη κυβέρνηση, η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να εξοφλήσει το χρέος της είναι προϊόν φαντασίας.

Αυτό σημαίνει άραγε πως θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, αναρωτιέται ο συντάκτης του άρθρου. Πιθανώς ναι, απαντά. Μια έξοδος και μια συνεπακόλουθη χρεοκοπία θα ελάφρυνε το φορτίο του χρέους, θα αποκαθιστούσε την ανταγωνιστικότητα και θα ανάγκαζε τους πολιτικούς να καθορίσουν οι ίδιοι τη μοίρα τους. Από την άλλη όμως, συνεχίζει, η εγκατάλειψη του ευρώ θα προκαλούσε επίσης χάος, θα εξαφάνιζε τις καταθέσεις, άρα είναι πιθανό, όπως συνέβη και στο παρελθόν, τα οφέλη να εξανεμίζονταν γρήγορα. Η υπόλοιπη Ευρωζώνη, θα είναι επίσης καλύτερα χωρίς την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Economist. Όχι όμως χωρίς τίμημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: