24.5.12

Independent: Ούτε η πλούσια Γερμανία αντέχει να σώσει την Ευρωζώνη...


Απαισιόδοξη για το μέλλον του νομίσματος η βρετανική εφημερίδα...
Ζοφερό διαβλέπει το μέλλον της ευρωζώνης ο οικονομικός αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας «The Independent», Χάμις ΜακΡέι. Με την ζώνη του ευρώ να βρίσκεται στα «κόκκινα», η πίεση πλέον έχει μετατεθεί στη πλευρά της Γερμανίας, την...
οποία τα υπόλοιπα κράτη-μέλη προσπαθούν να πείσουν να δεχτεί, μεταξύ άλλων, την έκδοση ευρωομολόγου. Ο βρετανός αναλυτής εκτιμά ότι ακόμη κι η πλούσια Γερμανία δεν αντέχει το βάρος της σωτηρίας της ευρωζώνης.

«Είναι μια πραγματικά καλή ιδέα [η έκδοση του ευρωομολόγου], το λογικό επόμενο βήμα για την ενότητα της ευρωζώνης. Γιατί να μην οχυρωθεί ολόκληρη η νομισματική ένωση πίσω από αυτόν τον δανεισμό; Θα μείωνε δραστικά το κόστος δανεισμού για τα πιο αδύναμα κράτη-μέλη και θα αύξαινε ελάχιστα όσα πληρώνουν τα κράτη του σκληρού πυρήνα. Η λύση έχει προκριθεί τόσο από τον προηγούμενο όσο και από τον νυν πρόεδρο της Γαλλίας. Οι πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες την υποστηρίζουν. Η μόνη που δηλώνει αντίθετη είναι η Γερμανία», τονίζει ο ΜακΡέι.

Και προσθέτει ότι η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ έχει τους δικούς της λόγους να μην θέλει να προχωρήσει το εν λόγω σχέδιο: καταρχάς, την ίδια την οικονομική της ανάπτυξη - είναι η πλέον αναπτυσσόμενη χώρα της ευρωζώνης - και τη δύναμη των υπερανταγωνιστικών της εξαγωγών. Το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας προκαλεί ταυτόχρονα την απέχθεια και τον θαυμασμό: η χώρα επωφελήθηκε τόσο πολύ από το ενιαίο νόμισμα, ώστε πλέον μπορεί να πληρώνει προκείμενου αυτό να συνεχίζει να υπάρχει.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, κάτι τέτοιο, μπορεί να φαίνεται φαινομενικά εύκολο, όμως η Γερμανία σταδιακά θα αναγκαστεί να υπαναχωρήσει από τις θέσεις της αυτές, αδυνατώντας να σταθεί στο ύψος των οικονομικών της υποχρεώσεων, κυρίως λόγω της δημογραφικής σύνθεσης της χώρας: από 82 εκατ. σήμερα αναμένεται, τα επόμενα 40 χρόνια, να πέσει στα 72 εκατ., χάνοντας ένα μεγάλο μέρος του εργατικού της δυναμικού, άρα και των φορολογούμενων της.

«Τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν, στη θεωρία τουλάχιστον, να βοηθήσουν ώστε να σωθεί το πρόβλημα χρέους των χωρών σε χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά από μόνα τους δεν θα συνέδραμαν επ' ουδενί στην επίλυση ενός αλλού, σημαντικότερου, προβλήματος: αυτού της ανταγωνιστικότητας εντός της ζώνης του ευρώ», σημειώνει ο ΜακΡέι.

Πολλές χώρες εντός της ευρωζώνης θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε περικοπες δαπανών της τάξης του 1/3 ή και παραπάνω, κάτι που δεν έχει συμβεί δίχως να ακολουθήσει υποτίμηση του νομίσματος.
«Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες που εχουν επιβληθεί δεν είναι φυσιολογικές, με τις αποδόσεις των ομολόγων να βρίσκονται σε ιστορική πτώση, πιο χαμηλά από οποιαδήποτε άλλη στιγμή του 19ου αιώνα, πιο χαμηλά ακόμη κι από τη δεκαετία του 1930, κάτι που σημαίνει πως δεν θα αντέξουν για πολύ», καταλήγει ο οικονομικός αναλυτής...
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: