21.5.12

Φέκτερ: «Nτε φάκτο» δημοψήφισμα για το ευρώ οι εκλογές...


Τον ισχυρισμό πως οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα αποτελούν «ντε φάκτο» δημοψήφισμα για το ευρώ, μια και, όπως σημειώνει, οι Έλληνες πρέπει να σκεφθούν τι θέλουν, διατυπώνει η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», στην ...

οποία σχολιάζει την κριτική που της ασκείται ως προς τις απειλές της για αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Φέκτερ: «Nτε φάκτο» δημοψήφισμα για το ευρώ οι εκλογές

Σύμφωνα με την ίδια, η πρόσφατη δήλωσή της από τις Βρυξέλλες ήταν ότι νομικά η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την ευρωζώνη, αλλά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατόπιν να ενταχθεί εκ νέου, αυτή τη φορά με τη δραχμή ως νόμισμά της, και πως η επισήμανσή της, ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να εξεταστεί επακριβώς αν η Ελλάδα πληροί τα κριτήρια για επανένταξη, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ισχύει για κάθε υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Αντίθετα, όπως διευκρινίζει, με τις εν λόγω δηλώσεις της είχε ταχθεί κατά της εξόδου της χώρας και είχε εκφράσει την ελπίδα ότι τα πράγματα δεν θα φτάσουν μέχρις αυτού του σημείου.

Η κ. Φέκτερ θεωρεί πως, ούτως ή άλλως, είτε είναι στην ευρωζώνη είτε όχι, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι εξαρτημένη οικονομικά από την ΕΕ και δεν θα μπορεί να αποφύγει τη δημοσιονομική εξυγίανση, ενώ εκφράζει την ανησυχία της για την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και υπενθυμίζει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει διακόψει τις επαφές του με τη χώρα έως ότου διεξαχθούν οι εκλογές.

Στην Ελλάδα έχουν την εντύπωση ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να καταβάλλει βοήθεια
Ωστόσο, όπως αναφέρει, πολλοί στην Ελλάδα έχουν την εντύπωση ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να καταβάλλει βοήθεια, ακόμη και αν η χώρα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, κάτι που δεν μπορεί πλέον να το εξηγήσει στους δικούς της φορολογουμένους.

Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών διαψεύδοντας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκερ, με τηλεφώνημα στον Αυστριακό ομόλογό της καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, είχε εκφράσει την ενόχληση της για τις δηλώσεις Φέκτερ, τα χαρακτηρίζει επιδιώξεις από το εσωτερικό της Αυστρίας με σκοπό να τη βλάψουν.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες, η κ. Φέκτερ είχε διαμηνύσει εκ νέου, με έμφαση στην Αθήνα πως, εάν δεν τηρήσει τους συμφωνηθέντες όρους, θα διακοπεί η παροχή βοήθειας, επισημαίνοντας συγχρόνως πως μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι δυνατή μόνον εφόσον αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και γι' αυτό οι Έλληνες θα πρέπει να αναλογιστούν τις συνέπειες.

Και αυτό σημαίνει, κατά την Αυστριακή υπουργό Οικονομικών, ότι σε μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για νέα ένταξή της στην ΕΕ και πως θα διεξάγονταν και πάλι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για να διαπιστωθεί αν μπορεί η Ελλάδα να αποτελέσει εκ νέου μέλος της ΕΕ.

Λίγο αργότερα, η ίδια άφηνε επίσης να εννοηθεί πως την ενοχλεί ότι στην Ελλάδα δεν θα παραμείνει στην εξουσία η μέχρι τώρα κυβέρνηση, παρατηρώντας χαρακτηριστικά πως «εκείνο που με εκπλήσσει ιδιαίτερα, είναι το ότι δεν θα παραμείνει στην εξουσία η τωρινή κυβέρνηση, αλλά θα έλθουν και πάλι νέα πρόσωπα, μια νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών και θα πρέπει και πάλι να ξεκινήσουμε από τον Αδάμ και την Εύα και να εξηγούμε, πώς πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: