17.5.12

Υπό σχεδιασμό το plan B στην ΕΕ ...


Υπάρχει τελικώς plan B στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την επόμενη μέρα στην Ελλάδα; Αυτό το οποίο αφήνεται να εννοηθεί από την Κομισιόν είναι πως «ναι», αν και επισήμως κανείς δεν ... παραδέχεται τίποτα. Λογικό, θα μπορούσε να παρατηρήσει ένας τρίτος, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε συναγερμό σε όλη την Ευρωζώνη, με απροσδιόριστες συνέπειες στις αγορές.

Ωστόσο από τις δηλώσεις που γίνονται τις τελευταίες ώρες, από κορυφαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, αλλά και στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προκύπτει ότι τα εναλλακτικά σχέδια, σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται, «για λόγους ασφαλείας», όπως επισημαίνεται.

Σε πρώτη φάση, αυτό το οποίο υπολογίζεται είναι το κόστος που θα συνεπάγεται για κάθε οικονομία ξεχωριστά μια ελληνική αποχώρηση, ενώ σε δεύτερη φάση, το κόστος για την παγκόσμια οικονομία συνολικά. Προς το παρόν, το αποτέλεσμα το οποίο προκύπτει, εξακολουθεί να είναι απαγορευτικό, σε μια τέτοια προοπτική. Το θέμα όμως είναι για πόσο ακόμα θα εξακολουθεί να είναι τέτοιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: