2.5.12

Κολλημένοι στην tv για το «ντιμπέιτ των τιτάνων» οι Γάλλοι!...


Ενα 24ωρο μετά την πολιτικοποιημένη Πρωτομαγιά, οι Γάλλοι πολίτες παίρνουν θέση μπροστά στη «μικρή οθόνη» για να παρακολουθήσουν το κρίσιμο «ντιμπέιτ των τιτάνων».

Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί θα ... βρεθούν το βράδυ στο ίδιο τηλεοπτικό πλατό όπου θα κληθούν να απαντήσουν σε καυτά θέματα, λίγα 24ωρα πριν τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Την ίδια ώρα, σε νέα δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό του Paris Match, ο Φρ. Ολάντ διατηρεί άνετο προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του αποσπώντας ποσοστό 53,5% ενώ ο Νικολά Σαρκοζί 46,5%.

Η δημοσκόπηση δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες μετά τη λήξη των συγκεντρώσεων – διαδηλώσεων στο Παρίσι αλλά και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας όπου την έκπληξη έκανε για μία ακόμη φορά η Μαρίν Λεπέν, η οποία ενώ όλοι περίμεναν να ανοίξει τα χαρτιά της για την 6η Μαΐου, η ίδια δήλωσε ότι θα ψηφίσει λευκό. Λίγες ώρες πριν την τηλεμαχία, οι διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος ακούν προσεκτικά τις συμβουλές των επικοινωνιολόγων τους προκειμένου να αποφύγουν λεκτικά ατοπήματα . Ο Νικολά Σαρκοζί, που είναι περισσότερο τηλεγενής και επικοινωνιακός, παίζει σήμερα το τελευταίο του χαρτί καθώς οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να του γυρνούν την πλάτη- αν και έχει τσιμπήσει ελαφρώς ποσοστά,- ενώ η ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν αρνήθηκε να πάρει θέση και να τον στηρίξει, όπως έκανε και με τον Ολάντ, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την θέση του. Ενώ όλοι περίμεναν με κομμένη την ανάσα να αναγγείλει το όνομα του υποψήφιου που θα στηρίξει την Κυριακή, η Λεπέν δεν θέλησε να πάρει δημοσίως θέση.

Η σημερινή τηλεμαχία – θα μεταδοθεί σε διακαναλική σύνδεση- αναμένεται να κάνει ρεκόρ τηλεθέασης καθώς οι Γάλλοι πολίτες ανυπομονούν να ακούσουν τον Γάλλο πρόεδρο να απαντά σε ερωτήματα, όπως το αν τελικά η προεκλογική εκστρατεία του το 2007 είχε χρηματοδοτηθεί από το καθεστώς Καντάφι αλλά κα για το ρόλο του στην αποκαθήλωση του πρώην ισχυρού άνδρα του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν.

Από την πλευρά του, ο Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να μιλήσει για το όραμα της ανάπτυξης στην Ευρώπη αλλά και να θίξει το ακανθώδες θέμα της ανεργίας, στο οποίο αναφέρθηκε διεξοδικά, χτες, την ημέρα της Πρωτομαγιάς.

«Το βασικό ζητούμενο των εκλογών είναι η ανεργία», τόνισε ο εκλεκτός των Σοσιαλιστών, επισημαίνοντας για μία ακόμη φορά ότι είναι υπέρ του 35ωρου, θεσμού που καθιέρωσε η Μαρτίν Ομπρί. Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, κάνοντας άνοιγμα στα συνδικάτα, δήλωσε ότι «η ημέρα της Πρωτομαγιάς είναι η ημέρα του συνδικαλισμού». Νωρίτερα, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, CGT, είχε υποστηρίξει ότι, στον δεύτερο γύρο των εκλογών θα στηρίξει το φαβορί των εκλογών.

Από την πλευρά του, ο ένοικος των Ηλυσίων απηύθυνε χτες από το Τροκαντερό έναν «φλογερό λόγο» λέγοντας στους Γάλλους πολίτες πως τώρα θέλει ένα νέο μοντέλο για τη χώρα και ότι «έχουμε την Γαλλία στην καρδιά μας».

Στις χθεσινές συγκεντρώσεις, που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι, σύμφωνα με την αστυνομία, έδωσαν το «παρών» 48.000 διαδηλωτές ενώ σύμφωνα με το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γαλλίας, CGT, ο αριθμός αυτός ξεπέρασε τις 250 χιλιάδες. Σε όλη τη Γαλλία, ο αριθμός των διαδηλωτών άγγιξε τις 750.000 σύμφωνα με την ίδια πηγή.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: