30.5.12

ΝYT: Στις τσέπες της τρόικας επιστρέφουν τα δάνεια διάσωσης της Ελλάδας...


Αυτό υποστηρίζουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.
Τα πακέτα διάσωσης που υποτίθεται ότι θα αγόραζαν χρόνο για την Ελλάδα, χρησιμοποιούνται κυρίως για την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας, την ώρα που η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται, εξηγεί το...
δημοσίευμα.

«Παρότι αυτό δεν είναι πολύ λογικό, οικονομικά, σίγουρα θεωρείται πολύ λογικό με βάση την πολιτική των ευρω-οικονομικών», αναφέρει.

«Καθώς πληρώνουν τους εαυτούς τους, τα μέλη της τρόικας στερούν άλλα κεφάλαια, που στοχεύουν να κρατήσουν το ελληνικό κράτος σε λειτουργία».

Εάν πράγματι η Ελλάδα ξεμείνει από ρευστό τον Ιούλιο, θα βρεθεί σε στάση πληρωμών. Όχι όμως στις υποχρεώσεις της προς την ΕΚΤ, την ΕΕ και το ΔΝΤ.

«Η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών απέναντι στην τρόικα, γιατί η τρόικα πληρώνει τον εαυτό της», εξηγεί ο Thomas Mayer, σύμβουλος της Deutsche Bank.

Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου έχει τεθεί σε λειτουργία ένα σύστημα όπου οι τρεις μεγάλοι πιστωτές του δημόσιου τομέα στέλνουν τα δάνεια προς την Ελλάδα σε έναν ειδικό λογαριασμό. Τα χρήματα μένουν εκεί για 2-3 μέρες και μετά στέλνονται πίσω στην τρόικα, ως πληρωμές τόκων των ελληνικών ομολόγων που έκανε δεκτά η Ευρώπη, στο πλαίσιο του νέου πακέτου διάσωσης.

Περίπου τα τρία τέταρτα του ελληνικού χρέους, ή 229 δισ. δολάρια, ανήκει τώρα στα μέλη της τρόικας.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι ξένοι πιστωτές φροντίζουν ώστε το ποσό που απομένει για τις εγχώριες δαπάνες να είναι πάντα τόσο μικρό, ώστε η Αθήνα να πιέζεται ασφυκτικά να συγκεντρώσει φορολογικά έσοδα. Στην ίδια τακτική θα πρέπει να ενταχθούν και οι γνωστές δηλώσεις της Christine Lagarde.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, η κατάσταση αυτή είναι αδιανόητη. «Στέλνεις τα χρήματα, το ονομάζεις ‘δάνειο’. Τα παίρνεις πίσω και το ονομάζεις ‘τόκο’», εξηγεί ο Stephane Deo, αναλυτής της UBS.

Από το Μάιο του 2010, η Ελλάδα έχει λάβει δάνεια περίπου 177 δισ. δολαρίων. Τα δύο τρίτα από αυτά δόθηκαν για την αποπληρωμή των ομολογιούχων και των δανείων της τρόικας.

Έτσι, όσο η Ελλάδα συνεχίζει να εξυπηρετεί το χρέος της, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα αποδεικνύονται μια καλή επένδυση για την ΕΚΤ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Deo, η ΕΚΤ κερδίζει τόκο 10% από αυτά. Πρόκειται, βέβαια, για μία ριψοκίνδυνη επένδυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: