22.6.12

Πακέτο 130 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη στην Ευρώπη προωθούν οι «4»...


«Τώρα είναι η ώρα να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις μας για την ανάπτυξη», δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας στη Ρώμη, με ζητούμενο να βρεθεί κοινό έδαφος εν όψει της...
Συνόδου Κορυφής της EE την επόμενη εβδομάδα. Οπως δήλωσε ο ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, συμφωνήθηκε να υπάρξει πακέτο 130 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το θέμα του ευρωομολόγου επανέφερε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Οι συμμετέχοντες στη μίνι Σύνοδο Κορυφής χαρακτήρισαν χρήσιμη και παραγωγική τη συνάντηση και τόνισαν ότι το ευρώ είναι και θα παραμείνει το κοινό νόμισμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η λέξη «ανάπτυξη» κυριάρχησε στις δηλώσεις και των τεσσάρων, ενώ η λιτότητα ακούστηκε μία φορά, όταν ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι «δεν του αρέσει».

Για παραγωγική συνάντηση έκανε λόγο ο ιταλός πρωθυπουργός και οικοδεσπότης Μάριο Μόντι, τονίζοντας την ανάγκη να ενισχυθούν οι πολιτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Οπως τόνισε, συμφωνήθηκε να υπάρξει πακέτο 130 δισ. ευρώ, το οποίο θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. «Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο» είπε χαρακτηριστικά.

«Χρήσιμη» χαρακτήρισε τη συνάντηση ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλους τους μηχανισμούς που έχουμε στη διάθεσή μας ώστε να σταματήσει η επίθεση των αγορών, συνέχισε, δίνοντας και εκείνος ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε αποκλειστικά με όρους λιτότητας» είπε ο κ. Ολάντ, αναγνωρίζοντας πάντως την ανάγκη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Μάλιστα, ο γάλλος πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι το θέμα των 130 δισ. ευρώ δεν θα μείνει στα χαρτιά, ούτε θα κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας: «θα τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» διαβεβαίωσε.

Ο Φρανσουά Ολάντ επανέφερε το θέμα του ευρωομολόγου, λέγοντας ότι θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την Ευρώπη. «Είναι μια εναλλακτική, αλλά όχι σε δέκα χρόνια» εξήγησε.

Εξίσου χρήσιμη χαρακτήρισε τη συνάντηση η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ. «Το Σύμφωνο Ανάπτυξης θα είναι μια θετική εξέλιξη», δήλωσε.

Αφού αναφέρθηκε αρχικά στις προσπάθειες του Βερολίνου να αντιμετωπιστεί η κρίση, «προσπάθειες από τις οποίες όλοι κερδίσαμε» όπως ισχυρίστηκε, υπογράμμισε ότι «τώρα είναι η ώρα να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις μας για την ανάπτυξη».

Η ίδια εξήγησε: «χάσαμε το δρόμο μας, γιατί εμείς οι ίδιοι δεν τηρήσαμε τους κανόνες που θέσαμε».

Επανέλαβε την ανάγκη περισσότερης πολιτικής ενοποίησης στην Ευρώπη, σχολιάζοντας και τις επικριτικές αναφορές Ομπάμα στους τρόπους με τους οποίους η Ευρώπη αντιμετώπισε την κρίση.

Εμείς στην ΕΕ έχουμε 17 διαφορετικά Κοινοβούλια, είπε σε μια προσπάθεια να εξηγήσει γιατί η πολυφωνία και η δυσκολία στη λήψη αποφάσεων. «Τώρα πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την πολιτική ενοποίηση» κατέληξε.

Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. «Συμφωνήσαμε όλοι στην ανάγκη περισσότερης Ευρώπης, περισσότερης πολιτικής, οικονομικής και τραπεζικής ένωσης» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Φεύγω απόλυτα ικανοποιημένος από τη συνάντηση» κατέληξε.

Ασκηση πίεσης

Ο ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός οργάνωσε τη διάσκεψη στην Ρώμη με την επιδίωξη να ασκηθεί ουσιαστική πίεση στο Βερολίνο, με την βοήθεια της Γαλλίας και της Ισπανίας, εκτιμούν οι ιταλοί αναλυτές.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, το Παρίσι και η Μαδρίτη φέρονται διατεθειμένες να στηρίξουν την ιταλική πρόταση να χρησιμοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και το διάδοχο σχήμα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), για να αγοράζονται ομόλογα χωρών που δυσκολεύονται να δανειστούν από τις αγορές.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο ιταλικός Τύπος υπογραμμίζει ότι η Γαλλία και η Ιταλία έχουν εκφρασθεί θετικά ως προς την επανεξέταση των όρων που έχουν τεθεί στην Αθήνα, κάτι που σχεδιάζουν να επαναλάβουν στη σημερινή συνάντηση.

Το κόστος δανεισμού σε Ισπανία και Ιταλία έχει υποχωρήσει οριακά, εν μέσω προσδοκιών ότι θα υπάρξουν κάποιες πρωτοβουλίες στη Σύνοδο Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου.


ΔΝΤ: Σε κρίσιμο σημείο η κρίση

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ, σε έκθεσή του, αμφισβήτησε τον τρόπο με τον οποίο η ευρωζώνη προσπαθεί να επιλύσει την κρίση, επικρίνοντας παράλληλα τους όρους της επικείμενης διάσωσης των ισπανικών τραπεζών.

Το ΔΝΤ ζητά να υπάρξει «ισχυρή δέσμευση» στη Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), καθώς η κρίση στην ευρωζώνη έχει φθάσει σε «κρίσιμο σημείο».

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, παρά τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, η αναστάτωση παραμένει, «προκαλώντας ερωτήματα ακόμη και για την βιωσιμότητα της ίδιας της Νομισματικής ¨Ενωσης».

Η λύση που προτείνει το ΔΝΤ για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη προς την Ευρωζώνη είναι να προχωρήσει η τραπεζική ένωση, να ενεργοποιηθεί περισσότερο η ΕΚΤ και να αναληφθεί, σε ένα βαθμό, από κοινού το χρέος των χωρών της Ευρωζώνης.

Ζήτημα ημερών το ισπανικό αίτημα για βοήθεια

Το αίτημα για βοήθεια από την ευρωζώνη θα υποβληθεί «αμέσως», δήλωσε την Παρασκευή ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, στο Λουξεμβούργο, λίγο πριν από την έναρξη των συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), τονίζοντας ότι θα προβεί στην ενέργεια αυτή αμέσως μόλις επιστρέψει στη Μαδρίτη.

«Όπως είπα χθες, αυτό θα γίνει αμέσως. Μόλις επιστρέψω στη Μαδρίτη, η επιστολή με την οποία θα ζητούμε βοήθεια θα είναι έτοιμη να σταλεί αμέσως», είπε.

Όπως ανέφερε ακόμα ο ισπανός υπουργός, η πιθανότητα να δοθεί δάνειο απευθείας στις ισπανικές τράπεζες και όχι μέσω της κυβέρνησης, «είναι μια επιλογή που βρίσκεται στο τραπέζι».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Εurogroup) συμφώνησαν άτυπα να χρησιμοποιηθεί ο EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών και να αναλάβει αργότερα τα δάνεια ο ESM, όταν τεθεί σε λειτουργία.

«Αυτό συμφωνήθηκε άτυπα, γιατί δεν υπάρχει ακόμα επίσημο αίτημα από την Ισπανία», φέρεται να είπε ευρωπαίος αξιωματούχος.
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: