2.6.12

Σενάρια κυβέρνησης ή αδιεξόδου μετά τις κάλπες της 17ης Ιουνίου...


Μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ όπως φαίνεται θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και πλέον τα βάρος πέφτει στα πιθανά μετεκλογικά σενάρια συγκυβέρνησης.

Στην περίπτωση που η ... ΝΔ καταλάβει και πάλι την πρώτη θέση με μεγαλύτερο ποσοστό και το ΠΑΣΟΚ πάει στα ίδια ή πάει λίγο καλύτερα, το άθροισμα των ποσοστών τους θα βρίσκεται κοντά στο 40%, κάτι που μεταφράζεται σε πάνω από 160 βουλευτές. Αν δώσει τη στήριξη της η ΔΗΜΑΡ η κοινοβουλευτική πλειοψηφία γίνεται ευρύτερη.

Ωστόσο υπάρχουν διάφορα επιμέρους σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Καταρχήν πως θα λειτουργήσουν στην πράξη οι προσωπικές ισορροπίες Σαμαρά - Μπακογιάννη – Βενιζέλου. Αν θα μπουν και πόσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

Στην περίπτωση όμως που το αποτέλεσμα της κάλπης είναι διαφορετικό και αναδείξει πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε τα πράγματα γίνονται ποιο περίπλοκα. Καταρχήν θα προκληθεί ταραχή στην Ευρώπη, αφού αυτό το σενάριο τρομοκρατεί Παρίσι – Βερολίνο -Βρυξέλλες.

Ωστόσο από τη μία υπάρχει το ενδεχόμενο να τον στηρίξει το ΠΑΣΟΚ αλλά βάζοντας κόκκινη γραμμή σε πολιτικές που να θέτουν σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Παράλληλα η ΔΗΜΑΡ, η οποία έχει δεσμευτεί ότι η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη, οπότε αν δεν βγαίνουν τα κουκιά μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ δεν είναι και απίθανη.

Βέβαια πάντα υπάρχει και το σενάριο που θέλει να έρχεται για ακόμα μία φορά ένα πλήρες αδιέξοδο, στην περίπτωση που τα κόμματα δεν τα βρουν μεταξύ και δεν κατορθώσουν και πάλι να σχηματίσουν κυβέρνηση.
iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: