2.6.12

Τα σενάρια της 18ης Ιουνίου...


Δύο βασικές εκδοχές με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ σε πρωταγωνιστικό ρόλο υπάρχουν με βάση τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, άλλωστε υπάρχει μια γραμμή ανάλυσης που λέει ότι ο ... δικομματισμός δύσκολα μπορεί να πάει χειρότερα από την 6η Μαΐου.

Η εφημερίδα τα Νέα, καταγράφει τα μετεκλογικά σενάρια κυβερνητικής συγκατοίκησης διαφόρων συνδυασμών κομμάτων. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η ΝΔ ενισχύεται από ψηφοφόρους που έχουν ενεργοποιηθεί από το δίλημμα ευρώ ή δραχμή. Η ΝΔ ανασυντίθεται πολιτικά, ενώ η επιστροφή της Ντόρας Μπακογιάννη ενισχύει τον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Κάπως έτσι, το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά μπορεί να έρθει ξανά πρώτο με καλύτερο ποσοστό. Αν το ΠΑΣΟΚ πάει στα ίδια ή πάει λίγο καλύτερα, τότε έχουμε το εξής σενάριο. Ένα άθροισμα ποσοστών κοντά στο 40% που να δίνει συνολικά πάνω από 160 βουλευτές. Με στήριξη Κουβέλη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία γίνεται ευρύτερη.

Μένει να φανεί πως θα λειτουργήσουν στην πράξη οι προσωπικές ισορροπίες στο τρίγωνο Σαμαρά - Μπακογιάννη - Βενιζέλου. Ντόρα και Βαγγέλης έχουν, όπως αναφέρει η εφημερίδα, σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους κάτι που δεν μοιράζονται με τον Αντώνη. Αντιθέτως, ο Φώτης Κουβέλης είναι συμβατός με όλους.

Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ κρίσιμο είναι αν θα μπουν στελέχη του στην κυβέρνηση.

Αν όμως έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, με ποιον θα κάνει κυβέρνηση; Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να δώσει στήριξη με κόκκινη γραμμή σε πολιτικές που να θέτουν σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στο ευρώ;

Θεωρητικά δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται, σύμφωνα και με νέες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα υπέρ του να μη φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη. Υπάρχει επίσης το ΚΚΕ- που δεν είναι σαφές αν θα στήριζε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Αντιθέτως, η ΔΗΜΑΡ έχει δεσμευτεί ότι η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη. Εφόσον βγαίνει η αριθμητική, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ δεν είναι απίθανη. Εκτός αν την τορπιλίσει, ιδίως σε ό,τι αφορά συμμετοχή της Ιπποκράτους ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αν όμως προκύψει τέτοια κυβέρνηση τι θα γίνει; Η ΕΕ είναι τυπικά υποχρεωμένη να έρθει σε επαφή μαζί της. Πολιτικό πρόσωπο με υψηλή νομική εμπιστοσύνη επισημαίνει ότι η διαρκής επίκληση του «pacta sunt servanda» (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται) παραπέμπει στο άρθρο 6 της ευρωπαϊκής συνθήκης.

Μια άρνηση εφαρμογής του Μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ ή η ακύρωση ορισμένων εκτελεστικών του νόμων, όπως η κατάργηση της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων, αποτελεί παραβίαση του άρθρου 6. Οπότε σε αυτή θα μπορούσε να θεμελιωθεί μια αποβολή της Ελλάδας. Άρα η νομική επιχειρηματολογία ότι «δεν υπάρχει νομικός τρόπος να μας βγάλουν» δεν είναι απολύτως βάσιμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: