14.6.12

1,8 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών...


Μoντέλο Ισπανίας αναζητά η Κύπρος...
Εάν η Κύπρος προσφύγει τελικά στον Μηχανισμό, θα είναι μόνο για εξυγίανση των τραπεζών, διαβεβαιώνει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, καθώς εντείνεται η συζήτηση για.. προσφυγή της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης. Οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται όταν οι αγορές είναι κλειστές, είπε ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, "δείχνοντας" το Σαββατοκύριακο. Οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση είναι 1,8 δισ. ευρώ είπε ο υφυπουργός, αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα.

Χρειάζονται 1,8 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, είπε ο υφυπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Ανδρέας Μαυρογιάννης.
Οπως είπε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, σε περίπτωση που η Κύπρος προσφύγει στον Μηχανισμό Στήριξης αυτό θα γίνει τις μέρες - Παρασκευή απόγευμα μέχρι Δευτέρα πρωί- που οι αγορές είναι κλειστές. «Τέτοιες κινήσεις δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων, αλλά στις πλείστες περιπτώσεις γίνονται όταν οι αγορές είναι κλειστές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας απόψε σε ερωτήσεις, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Λευκωσίας σε σχέση με το πότε θα ληφθούν τα μέτρα για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, επεσήμανε αρχικά ότι η Κύπρος ανήκει στην ΕΕ και ότι τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται σε συνεργασία είτε με την Ένωση στο σύνολο της είτε σε συνεργασία με το Eurogroup.

Ο κ. Σιαρλή τόνισε ότι η ημερομηνία, μέχρι την οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «είναι πάρα πολύ κοντά» και ότι λαμβάνεται επίσης υπόψη το γεγονός ότι πλησιάζει η εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, της οποίας το αποτέλεσμα, όπως είπε, μπορεί να είναι «αρνητικό».
Ο Πανίκος Δημητριάδης
Ο Πανίκος Δημητριάδης

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι το θέμα το παρακολουθούμε σχεδόν κάθε ώρα, κάθε μέρα. Επομένως μπορώ να βεβαιώσω πως όταν είναι η σωστή ώρα θα το πράξουμε», πρόσθεσε.

Σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα στην ιστορία της, ο κ. Σιαρλή επεσήμανε ότι «τα δεδομένα είναι τόσα πολλά, τόσο εμπλεκόμενα γι αυτό και το μοναδικό πράγμα που μπορώ να πω είναι ότι θα χρειαστούμε ακόμη λίγη υπομονή».

Στην ομιλία του, ο Κύπριος υπουργός είπε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση είχε και συνεχίζει να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία, όπως αποτυπώνεται στους μακροοικονομικούς δείκτες, δηλαδή αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης, υψηλή ανεργία, καθώς και επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών.

Ταυτόχρονα, η Κύπρος, επεσήμανε, «επηρεάζεται σημαντικά από τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, η οποία διέρχεται μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στη σύγχρονη ιστορία της».

Είτε EFSF, είτε συνδυασμός δανείων από Ρωσία και Κίνα, είτε και τα δύο

Από το Δουβλίνο, όπου βρίσκεται ο υφυπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ανδρέας Μαυρογιάννης, δήλωσε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να καταθέσει αίτηση για πακέτο 4 δισ. ευρώ, αν περιλάβει τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διάσωση.

Σε δήλωση του στο πρακτορείο Reuters, είπε πως καμία απόφαση δεν είχε ληφθεί ακόμη για το «πώς θα ξεμπλέξει από το χτύπημα το τραπεζικό σύστημα της χώρας». Ανέφερε, επίσης, πως η Κύπρος μπορεί να πάρει βοήθεια από τη Ρωσία ή την Κίνα και ότι οι ενισχύσεις αυτές θα μπορούσαν να συμβάλλουν με την ευρωπαϊκή βοήθεια. Τα πάντα είναι στο τραπέζι, σημείωσε.

Θα επιδιώξουμε, σημείωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, τους καλύτερους δυνατούς όρους για την οικονομία, στους οποίους πρέπει να περιλαμβάνονται όροι για εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και τίποτε περισσότερο. Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως βρίσκονται σε εξέλιξη χειρισμοί από την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα και πως, όταν είναι η ώρα, θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Σε ερώτηση ποια είναι η καλύτερη επιλογή για την Κύπρο μεταξύ του Μηχανισμού Στήριξης και ενός διακρατικού δανείου, ο κ. Δημητριάδης απάντησε ότι οι αποφάσεις θα καθοριστούν ανάλογα με τους όρους της κάθε επιλογής.

Με αφορμή την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική αγορά, ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα προβαίνει σε όλες τις ενέργειες, προκειμένου να δημιουργηθούν, το συντομότερο δυνατό, οι απαραίτητες ασφαλιστικές δικλίδες, έτσι ώστε οι εξελίξεις στην Ελλάδα να επηρεάσουν στο μικρότερο δυνατό βαθμό τις τράπεζες και την οικονομία.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έκανε τις ανωτέρω δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τη γενική γραμματέα των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου. Η τελευταία δήλωσε ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα η κυπριακή οικονομία, είναι νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών, πράσινες θέσεις εργασίας και εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: