23.6.12

Με 1 δισ. καταθέσεις πίσω στις τράπεζες...


Μεγάλη ανάσα πήραν την περασμένη εβδομάδα οι τράπεζες με την επιστροφή καταθέσεων ύψους 1 δις. ευρώ. Το μεγάλο στοίχημα για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι να επιτύχει την σταδιακή επιστροφή κεφαλαίων ύψους 20 δις. ευρώ που ... όπως εκτιμάται βρίσκονται στη χώρα.

Μεγάλη ανάσα πήραν την προηγούμενη εβδομάδα οι τράπεζες μετά από πολλές εβδομάδες εντονότατων πιέσεων στο κρίσιμο μέτωπο των καταθέσεων. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών το προηγούμενο πενθήμερο περισσότερα από 1 δις. ευρώ επέστρεψαν στο τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα πολλοί πήγαιναν από τράπεζα σε τράπεζα και ρωτούσαν για επιτόκια και τα είδη των λογαριασμών που προσφέρουν οι τράπεζες, κάτι που μεταφράζεται ως προάγγελος επιστροφής κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα.

Όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, ο σχηματισμός κυβέρνησης εκτόνωσε την ανησυχία και θα απομακρύνει το φάσμα μιας καταστροφικής εξόδου από την ευρωζώνη. Όπως σημειώνουν, αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για ευρωπαϊκές κινήσεις που θα ελαφρύνουν βραχυχρόνια το βάρος για τη χώρα, και, παράλληλα υπάρξουν πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση αναπτυξιακών πόρων, τότε το κλίμα και οι συνθήκες στην ελληνική οικονομία μπορούν να βελτιωθούν θεαματικά. Κλειδί αποτελεί η 28η Ιουνίου οπότε θα πραγματοποιηθεί η Συνάντηση Κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Στην κατεύθυνση αυτή χθες ανακοινώθηκε η συμφωνία για ένα ευρωπαϊκό αναπτυξιακό πακέτο ύψους 130 δις. ευρώ.

Η ανάσχεση της ύφεσης (στο πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ σημείωσε νέα βύθιση κατά -6,2%), η βελτίωση της ψυχολογίας και η σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αποτελούν τη μεγάλη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση. Αν η ανησυχία εκτονωθεί και η νέα κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους εταίρους, προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων τότε η οικονομία μπορεί να ανακάμψει δεδομένης της άνευ προηγουμένου βύθισης των τελευταίων 18 μηνών.

Το μεγάλο στοίχημα για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι να επιτύχει την σταδιακή επιστροφή κεφαλαίων ύψους 20 δις. ευρώ, τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών, βρίσκονται εντός της χώρας σε θυρίδες και σπίτια αποτελεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) περί τα 20 δισ. ευρώ βρίσκονται σήμερα σε θυρίδες, στρώματα και …αποθήκες που αντιστοιχούν στο ήμισυ των συνολικών χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν στη χώρα μας (σύμφωνα με εκτιμήσεις φτάνουν τα 40 δισ. ευρώ).

Αν η βελτίωση του κλίματος που δημιουργεί ο σχηματισμός κυβέρνησης συνοδευτεί και με κάποιες θετικές ειδήσεις από τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, στις 28 Ιουνίου, τότε οι συνθήκες για την οικονομία μπορεί να αλλάξουν ριζικά προς το καλύτερο. «Αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για κινήσεις που θα ελαφρύνουν βραχυχρόνια το βάρος για τη χώρα, και, παράλληλα υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση αναπτυξιακών πόρων, τότε το κλίμα και οι συνθήκες στην ελληνική οικονομία μπορούν να βελτιωθούν ουσιαστικά», υπογραμμίζουν. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο γρήγορα θα επιστρέψουν κεφάλαια στο τραπεζικό σύστημα, ειδικά μέρος των 20 δισ. ευρώ που βρίσκονται αποθησαυρισμένα. Σημειώνεται ότι από το τέλος του 2008 οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 90 δισ. ευρώ μέρος των οποίων έχει μετακινηθεί στο εξωτερικό, μέρος διατηρείται σε ρευστό και μέρος έχει «καταναλωθεί» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: