17.6.12

Τα 2+1 σενάρια της σημερινής κάλπης ...


«Η κάλπη είναι... γκαστρωμένη» είχε προβλέψει κάποτε ο Χαρίλαος Φλωράκης, με την έννοια ότι οι εκπλήξεις είναι πιθανές. Και οι σημερινές κάλπες, οι δεύτερες κάλπες της μεγάλης κρίσης, είναι προπάντων… γκαστρωμένες. Τι θα προκύψει ως... αποτέλεσμα ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει, ούτε καν τα κρυφά… υπερηχογραφήματα - τα κρυφά γκάλοπ δηλαδή. Αναλόγως όμως του αποτελέσματος - και με δεδομένο ότι αποκλείεται η αυτοδυναμία του ενός ή του άλλου κόμματος - τα σενάρια είναι…δυο συν ένα, δηλαδή τρία!

ΠΡΩΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ, Η ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Σε μια τέτοια περίπτωση και με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητάει συμμετοχή του στην κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς θα απευθυνθεί στο ΠΑΣΟΚ, τη Δημοκρατική Αριστερά, αν χρειαστεί στους Ανεξάρτητους Έλληνες (ή σε βουλευτές τους λένε κάποιοι), ενώ αν μπει στη Βουλή η ΔΡΑΣΗ - Δημιουργία Ξανά και στο κόμμα των Στέφανου Μάνου - Θάνου Τζήμερου. Η φυσιογνωμία μιας τέτοιας κυβέρνησης θα κριθεί ασφαλώς από το αποτέλεσμα των εκλογών. Πάντως οι δημοσκοπήσεις φέρουν το πρώτο και το δεύτερο κόμμα κοντά στο 30%, γεγονός που σημαίνει ότι με το μπόνους των 50 εδρών του εκλογικού νόμου το πρώτο κόμμα θα λάβει κοντά στις 130 έδρες και συνεπώς η κοινοβουλευτική αυτοδυναμία θα είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη φορά. Η σύνθεση της κυβέρνησης και το πρόγραμμά της είναι σαφές ότι θα συζητηθούν εφόσον ο Αντώνης Σαμαράς λάβει την διερευνητική εντολή από τον Κάρολο Παπούλια. Η τελευταία θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου, πάντως, ότι δεν θα συμμετάσχει παρά σε κυβέρνηση στην οποία θα συμμετάσχουν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί νέα δεδομένα και περιπλέκει την κατάσταση.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ, Η ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ: Σε μια τέτοια περίπτωση είναι φανερό ότι δεν αρκεί η συνεργασία μόνο της Δημοκρατικής Αριστεράς και - με δεδομένο ότι το ΚΚΕ θα επιμείνει στην άρνησή του - θα απαιτηθεί η ψήφος εμπιστοσύνης ενός ακόμα κόμματος, πιθανότατα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Και σε αυτήν την περίπτωση, πάντως, την κατάσταση περιπλέκει η θέση του Φώτη Κουβέλη ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση που θα θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη και συνεπώς δεν θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση που θα καταγγείλει μονομερώς το Μνημόνιο, κάτι όμως που αποτελεί την κεντρική προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρωθυπουργός θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΡΙΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ, ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ: Με δεδομένο ότι τρίτες εκλογές θα αποτελούν εκ των πραγμάτων καταστροφή για την ελληνική οικονομία, αλλά και θα γελοιοποιήσουν ακόμα περαιτέρω το πολιτικό σύστημα της χώρας, μπροστά σε τυχόν αδιέξοδα, η Οικουμενική δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Αν δηλαδή οι τρεις διερευνητικές εντολές που θα λάβουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι αρχηγοί των τριών πρώτων κομμάτων οδηγηθούν σε αδιέξοδο και χρειαστεί η διεξαγωγή της επόμενης πράξης που προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών. Σε μια τέτοια περίπτωση και με δεδομένο ότι οι αντιδράσεις των δανειστών θα είναι τεράστιες, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, ούτε η Οικουμενική, που θα είναι όμως λύση ανάγκης και άρα λύση σύντομης χρονικής διάρκειας.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΤΥΧΟΝ ΝΕΕΣ (?) ΕΚΛΟΓΕΣ: Αν πάντως τα αδιέξοδα δεν ξεπεραστούν, πράγμα που θεωρείται αδιανόητο, και χρειαστούν νέες εκλογές αυτές θα διεξαχθούν κατά πάσα πιθανότητα στις 29 Ιουλίου!!! Μόνο και μόνο η ημερομηνία, καθιστά απαγορευτικές τις τρίτες εκλογές, ακόμα και για το σημερινό ελληνικό πολιτικό σύστημα!

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: