7.6.12

Πορτογαλικό πακέτο 344 εκατ. για θέσεις εργασίας..


Από την πρωτοβουλία αναμένεται να επωφεληθούν περίπου 90.000 νέοι
Πρόγραμμα ύψους 344 εκατ. ευρώ ενέκρινε σήμερα η πορτογαλική κυβέρνηση για την ενίσχυση της δημιουργίας θέσεων εργασίας για τους νέους --που πλήττονται ισχυρά από... την ανεργία στην ευρισκόμενη σε ύφεση χώρα που λαμβάνει διεθνή οικονομική βοήθεια.

Η πρωτοβουλία αυτή, από την οποία θα μπορούσαν να ωφεληθούν 90.000 περίπου νέοι, περιλαμβάνει τη δημιουργία επαγγελματικών stage, οικονομική βοήθεια για την πρόσληψη και την κατάρτιση, καθώς και στήριξη των επενδύσεων, εξήγησε ο υπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιγκουέλ Ρέλβας, μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου.
Το σχέδιο αυτό, που χρηματοδοτείται μέσω του επαναπρογραμματισμού των κονδυλίων της ΕΕ που διατέθηκαν στην Πορτογαλία, προβλέπει τη μείωση των φόρων επί της μισθοδοσίας μέχρι και 90% για 18 μήνες για τις εταιρείες που προσλαμβάνουν νέους μακροχρόνια ανέργους.

Δεσμευόμενη να εφαρμόσει ένα χωρίς προηγούμενο πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να λάβει ένα δάνειο 78 δισεκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η πορτογαλική κυβέρνηση αναμένει φέτος μια ύφεση 3% του ΑΕΠ και ένα ποσοστό ανεργίας ρεκόρ του 15,5%, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί στο 16% το επόμενο έτος.

Τον Απρίλιο, η ανεργία έφθανε ήδη στο 15,2% του ενεργού πληθυσμού και στο 36,6% για τους νέους κάτω των 25 ετών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από την Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ (Eurostat).

Η Πορτογαλία εξασφάλισε τη Δευτέρα την ικανοποίηση των πιστωτών της μετά την τελευταία τριμηνιαία αξιολόγηση της εφαρμογής του σχεδίου ανάκαμψης, όμως η «τρόικα», ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, αναγνώρισε ότι η αύξηση της ανεργίας «εμφανίζεται ως πιεστική ανησυχία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: