9.6.12

Στις 5 το απόγευμα η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για τη βοήθεια στην Ισπανία...


Το ποσό των 40 δισ. ευρώ -σε πρώτη φάση- θα χρειαστούν οι ισπανικές τράπεζες για να σωθούν, σύμφωνα με τη μελέτη του ΔΝΤ, η οποία δημοσιοποιήθηκε εκτάκτως.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν σήμερα στις 17:00 ώρα Ελλάδας τηλεδιάσκεψη με θέμα την ... ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές χωρών της ΕΕ.

Η Ευρωζώνη έδωσε το πράσινο φως χθες Παρασκευή για «τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το Σάββατο στις 16:00 ώρα Βρυξελλών (17:00 ώρα Ελλάδας) ώστε να εγκριθεί η έκδοση ανακοινωθέντος που θα υπογραμμίζει την πρόθεση της Ισπανίας να ζητήσει βοήθεια και την δέσμευση του Eurogroup να την αποδεχτεί», τόνισε μια από τις πηγές.


Στο μεταξύ, το ποσό των 40 δισ. ευρώ -σε πρώτη φάση- θα χρειαστούν οι ισπανικές τράπεζες για να σωθούν, σύμφωνα με τη μελέτη του ΔΝΤ, η οποία δημοσιοποιήθηκε εκτάκτως. Στη μελέτη του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογράμμισε ότι οι «έλεγχοι αντοχής» που πραγματοποίησε δεν περιλαμβάνουν τα επιπλέον κεφάλαια που χρειάζεται η χώρα για την κάλυψη του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και κάλυψης των απωλειών τους από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Στέλεχος του ΔΝΤ είπε ότι αυτό το ποσό θα πρέπει είναι έως 2 φορές μεγαλύτερο, ώστε οι αγορές να πειστούν πως η Μαδρίτη μπορεί να αντεπεξέλθει.

Στην περίπτωση της Ισπανίας, τα πρόσθετα κεφάλαια αυτά θα αυξήσουν το μέγεθος του ποσού που θα απαιτηθεί για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος στα περίπου 80 δισ. ευρώ, αν και το Ταμείο δεν έκανε εκτιμήσεις για το ακριβές ύψος του στην έκθεσή του.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: