1.6.12

Ιρλανδία δημοψήφισμα: «Ναι» 60%- αποχή 50%...


Με αποχή ρεκορ που φτάνει το 50% εγκρίνεται το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο της ΕΕ. Το δημοψήφισμα έγινε χθες και η καταμέτρηση των ψήφων άρχισε το πρωί της Παρασκευής και τα επίσημα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν το απόγευμα. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα τρία εκατομμύρια ψηφοφόρους οι...
μισοί δεν πήγαν στις κάλπες και το ποσοσοστό του «ναι» έφτασε το 60,3%.

Κατά το παρελθόν, η μικρή συμμετοχή συνδυάσθηκε με την... επικράτηση του "όχι" στα δημοψηφίσματα για την επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας το 2001 και της Συνθήκης της Λισαβόνας το 2008.

Η ιρλανδική κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα Φίνε Γκάελ προειδοποιούσαν, πραγματοποιώντας καμπάνια υπέρ του "ναι", ότι η απόρριψη του Συμφώνου θα αποκλείσει την Ιρλανδία από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς οικονομικής βοήθειας, ενώ το στρατόπεδο του "όχι" , με επικεφαλής το Σιν Φέιν, αντέτεινε ότι το Σύμφωνο να εγκλωβίσει την Ιρλανδία στη λιτότητα για τα επόμενα χρόνια.

Η Ιρλανδία πήρε πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 85 δισ. ευρώ για τη διάσωση του τραπεζικού της τομέα και είναι πιθανόν να χρειασθεί νέα επείγουσα χρηματοδότηση μετά το τέλος του προγράμματος ΕΕ-ΔΝΤ, το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: