26.6.12

Οι πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν ποτέ στη Θεσσαλονίκη (BINTEO)...


Απόσπασμα από ντοκιμαντέρ του BBC...
Την άνοιξη του 1913 φωτογράφοι από το κέντρο Albert Kahn ήρθαν στην Θεσσαλονίκη. Ήταν μια περίοδος που η πόλη ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που κατέρρε εκείνη την περίοδο στα Βαλκάνια.

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε ένα... απόσπασμα από το ντοκυμαντέρ του BBC με τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν ποτέ στη Θεσσαλονίκη!



Εκείνη την περίοδο ένα από τα χαρακτηριστικά της Θεσσαλονίκης ήταν η πολυπολιτισμικότητά της. Μεγάλο μέρος των κατοίκων της πόλης ήταν Εβραίοι. Η περίοδος αυτή ανήκει μέσα στο διάστημα που καλύπτει η διήμερη εκδήλωση με θέμα "Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης στη νεότερη περίοδο, 1492-1950", που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, που σκοπεύει να αναδείξει άγνωστες πτυχές της ιστορίας τους, να υπογραμμίσει τη σημασία παραγνωρισμένων αρχείων, αλλά και να προτείνει νέες προσεγγίσεις σε βασικά ιστορικά ζητήματα.

Περιλαμβάνει πολλές ενδιαφέρουσες ομιλίες και συζητήσεις, από τις οποίες ξεχωρίζω την τελευταία που είναι ένα στρογγυλό τραπέζι συζήτησης, στο οποίο διακεκριμένοι ιστορικοί από την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ (Έφη Αβδελά, Αντώνης Μόλχο, Ρένα Μόλχο, Francesca Trivellato, Eyal Ginio, Aron Rodrigue) θα συζητήσουν γύρω από τους τρόπους που η ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης μπορεί να εμπλουτίσει την ιστορία της Μεσογείου, την εβραϊκή ιστορία, τη νεότερη ελληνική ιστορία και την ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


Αναλυτικά μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα εδώ. Επίσης, υπάρχει και live streaming της εκδήλωσης εδώ.
lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: