27.6.12

Τρεις και ο «τσάρος»...


Το παρασκήνιο της επιλογής Στουρνάρα και οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για το καυτό πρόγραμμα του καλοκαιριού...
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Διονύσης Νασόπουλος
Βρήκαν χθες έναν «τσάρο», τον Γιάννη Στουρνάρα, και έχασαν έναν υφυπουργό, τον Γιώργο Βερνίκο: στο πρωθυπουργικό επιτελείο αποδίδουν σε μια ...
συνεχιζόμενη κακοδαιμονία την «αναδόμηση» του κυβερνητικού σχήματος, προτού ακόμη αυτό λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή – και ευελπιστούν ότι θα βρει γρήγορα βηματισμό. Είναι προφανές ωστόσο ότι τουλάχιστον έως την προσεχή Δευτέρα, οπότε αναμένεται να ολοκληρώσει ο Πρωθυπουργός τον κύκλο τής κατ’ οίκον αποθεραπείας, η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να κινείται σε ρυθμούς προετοιμασίας – αλλά αμέσως μετά, θα αρχίσει το τρέξιμο.

H πρώτη κίνησή του θα είναι μια ευρωπαϊκή περιοδεία που ήδη σχεδιάζεται στο Μέγαρο Μαξίμου και θα έχει κεντρικούς σταθμούς το Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες.
Πάντως, ο Πρωθυπουργός φρόντισε να στείλει το μήνυμα ότι η ατζέντα του είναι γεμάτη. Χθες είχε συνεχείς συναντήσεις με τους στενούς συνεργάτες του, συναντήθηκε με τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους και τον νέο υπουργό Οικονομικών, ενώ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με μία σειρά ευρωπαίων ηγετών – από την Ανγκελα Μέρκελ έως τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.


Από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν ότι η επιλογή του καθηγητή Γιάννη Στουρνάρα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών είχε πολύ λιγότερο παρασκήνιο απ' ό,τι θα ανέμενε κανείς: κυρίως, όπως λένε, επειδή ο Πρωθυπουργός είχε καταλήξει από την πρώτη στιγμή ότι ο διάδοχος του κ. Ράπανου θα πρέπει να βρεθεί άμεσα και να συγκεντρώνει πολλά από τα δικά του χαρακτηριστικά.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι ο κ. Στουρνάρας ήταν και ο μοναδικός που δέχθηκε τηλεφώνημα από τον κ. Σαμαρά για τη θέση του «τσάρου» της οικονομίας, έστω κι αν στις συσκέψεις με τους στενούς συνεργάτες του αλλά και τις συνομιλίες με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη έγινε συζήτηση και για άλλα ονόματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, την επιλογή του κ. Στουρνάρα είχε εισηγηθεί και ο κ. Ράπανος στον διάλογο που είχε προχθές με τον κ. Σαμαρά, όταν οριστικοποιήθηκε η δική του αδυναμία να αναλάβει το συγκεκριμένο υπουργείο.

ΕΚΛΕΙΣΕ ΝΩΡΙΣ. Ο κ. Στουρνάρας δέχθηκε το τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού, που τον οδηγεί στην Πλατεία Συντάγματος και στον πιο καυτό υπουργικό θώκο, χθες λίγο μετά το μεσημέρι, ενώ ετοιμαζόταν για μια βιβλιοπαρουσίαση σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας. Ο κ. Σαμαράς είχε ήδη εξασφαλίσει τη συναίνεση των άλλων δύο πολιτικών αρχηγών για την επιλογή του, την οποία γνώριζαν τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης ήδη από προχθές το βράδυ. Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στις συζητήσεις που είχαν προηγηθεί είχε γίνει σαφές από την πλευρά του Πρωθυπουργού ότι θα επιμείνει στα κριτήρια που είχε θέσει και με την επιλογή του κ. Ράπανου, από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ δεν ήθελαν να εκπροσωπούνται στο κυβερνητικό σχήμα τους από κεντρικά πολιτικά στελέχη τους.
Ο κ. Κουβέλης φέρεται ότι άναψε το πράσινο φως από την πρώτη στιγμή και το ζητούμενο για τον κ. Σαμαρά ήταν να μην υπάρξουν ενστάσεις από την πλευρά του κ. Βενιζέλου, ο οποίος θα επιθυμούσε, όπως λένε οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, να αναλάμβανε το υπουργείο Οικονομικών ένα στέλεχος ή ένας τεχνοκράτης που προέρχεται από τη ΝΔ. Οι αντιστάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκάμφθησαν χθες το πρωί και ακολούθησε η επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον κ. Στουρνάρα.
Σε συζητήσεις που είχε προχθές το βράδυ ο Πρωθυπουργός με το επιτελείο του (Δημήτρης Σταμάτης, Χρύσανθος Λαζαρίδης, Κώστας Μπούρας), τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, έγινε αναφορά και στην περίπτωση του Τάκη Αράπογλου. Συζητήσεις έγιναν και για μια πιθανή μετακόμιση του Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά ο κ. Σαμαράς δεν ήθελε να αλλάξει η σύνθεση του υπερενισχυμένου υπουργείου Ανάπτυξης και να αναγκαστεί, ουσιαστικά, να προχωρήσει σε έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό πριν καν η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Στη συνάντηση που είχε με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους στο σπίτι του χθες στην Κηφισιά, ο κ. Σαμαράς εξέτασε και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ιδίως στο πεδίο της οικονομίας, για το επόμενο δίμηνο, καθώς και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών, πάντως, θα αναλάβει επισήμως καθήκοντα μετά την αποθεραπεία του κ. Σαμαρά, αφού είναι νομικά απαραίτητη η παρουσία του Πρωθυπουργού στην ορκωμοσία του. Στη Σύνοδο Κορυφής θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Ζανιάς (μαζί με τους Δημήτρη Αβραμόπουλο, Κωστή Χατζηδάκη και Χρήστο Σταϊκούρα)...
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: