22.6.12

Έκθεση ΗΠΑ για το σύγχρονο δουλεμπόριο - Ανησυχητικά στοιχεία για Ελλάδα ...


Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι 17 χώρες δεν κάνουν απολύτως τίποτα για να αντιμετωπίσουν την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και ενδεχομένως να είναι συνένοχες σε τέτοιου είδους εγκλήματα.

Στην ετήσια έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ αναφέρεται ότι...
οι 17 αυτές χώρες αποτελούν περιοχές προέλευσης, μετάβασης, ή τελικοί προορισμοί τέτοιων εγκλημάτων όπως η αναγκαστική εργασία, το εμπόριο λευκής σαρκός και η στρατολόγηση παιδιών-στρατιωτών.

Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι 27 εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο είναι θύματα αυτού του σύγχρονου δουλεμπορίου.

Η αμερικανική νομοθεσία προβλέπει ότι χώρες που δεν λαμβάνουν μέτρα για την αποτελεσματική καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης και διακοπής της μη ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ΗΠΑ. Επίσης η Ουάσιγκτον έχει την δυνατότητα να αντιταχθεί στην χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς τις χώρες αυτές από μέρους της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ.

Για την Ελλάδα στην έκθεση του Στέητ Ντιπάρτμεντ για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων αναφέρεται ότι η χώρα παραμένει στην Κατηγορία 2(Tier 2) και αποτελεί τόπο διέλευσης και προορισμού γυναικών και παιδιών που διοχετεύονται στο εμπόριο λευκής σαρκός, ή ανδρών, γυναικών και παιδιών που προορίζονται για συνθήκες αναγκαστικής εργασίας. Οι γυναίκες που διακινούνται στο εμπόριο λευκής σαρκός προέρχονται απ’ την ανατολική Ευρώπη, αναφέρεται στην έκθεση, τα Βαλκάνια και όλο περισσότερο από την Ασία και την Αφρική. Θύματα του εμπορίου αναγκαστικής εργασίας που διακινούνται μέσω Ελλάδας είναι κυρίως άνδρες και παιδιά από το Αφγανιστάν, την Αλβανία, το Μπαγκλαντές, την Ινδία, την Μολδαβία, το Πακιστάν και τη Ρουμανία.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας, αναφέρεται στην έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ, «δεν έχει συμμορφωθεί πλήρως με τις ελάχιστες προδιαγραφές για την εξάλειψη του φαινομένου της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Αλλά καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Η ελληνική κυβέρνηση εντόπισε μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων του τράφικινγκ τον τελευταίο χρόνο σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια», σημειώνεται στην έκθεση και προστίθεται ότι «εξουσιοδοτήθηκε βοήθεια για λίγα θύματα του παράνομου εμπορίου ανθρώπων, παρά την προοδευτική ισχύουσα νομοθεσία για το θέμα». «Επίσης η ελληνική κυβέρνηση διερεύνησε πολλές περιπτώσεις παράνομης διακίνησης ανθρώπων και επέβαλε αυστηρές ποινές φυλάκισης για ορισμένους απ’ τους 19 κατηγορούμενους για τράφικινγκ που καταδικάστηκαν στην Ελλάδα την περίοδο που καλύπτει η έκθεση».
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: