6.6.12

Ο ισπανικός Τύπος για την κρίση στην εγχώρια οικονομία...


«Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν μέτρα πίστωσης για τις ισπανικές τράπεζες» έχει τίτλο η El Μundo, ενώ στον υπέρτιτλο αναφέρεται «Πιέσεις στο Βερολίνο να εγκαταλείψει την ακινησία του». «To Eυρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι έτοιμο να... δώσει μία προσωρινή πίστωση στις ισπανικές τράπεζες οι οποίες θα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν αμέσως αν έχουν ουσιαστικό πρόβλημα για την ανακεφαλαιοποίησή τους», σύμφωνα με το δημοσίευμα της El Mundo.
Στο άρθρο επιπλέον γίνεται αναφορά στη γερμανική Die Welt, η οποία σε άρθρο της σχολιάζει ότι πρέπει να γίνει συμβιβασμός στην άρνηση της Μέρκελ να υπάρξει συσχετισμός της ενίσχυσης των τραπεζών με τον άμεσο μηχανισμό για τη διάσωση των τραπεζών, με τη δέσμευση της Ισπανίας να μην εξαγοραστεί. Επιπλέον, η El Mundo επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους της προσωρινής πίστωσης γιατί ακόμη δεν έχουν αποφασιστεί.

Από την πλευρά της, η El Pais σχολιάζει τη δήλωση του Μέρβιν Κινγκ, διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας ότι «οι τράπεζες είναι παγκόσμιες όταν ζουν και εθνικές όταν πεθαίνουν». Αυτή η πρόταση – όπως αναφέρει το άρθρο – συνοψίζει την αναταραχή του τραπεζικού κλάδου, καθώς η κρίση έχει αναγκάσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να δεσμεύσουν 4,5 δισ. ευρώ (μεταξύ των άμεσων και των εκταμιεύσεων των κρατικών εγγυήσεων). «Η πρωτοβουλία των Βρυξελλών, η οποία περιλαμβάνει συστάσεις πυο συμφωνήθηκαν από την G20 το 2009, επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι οι πολίτες δεν θα πληρώνουν τις οικονομικές κρίσεις αλλά οι ίδιοι οι τραπεζικοί οίκοι. Αλλά ακόμη και να επιτύχει η πρωτοβουλία, δεν θα κάνει τίποτα για να επιλυθεί το τεράστιο χάος που οι τράπεζες έχουν φέρει στην Ευρώπη, αλλά ούτε και τα μελλοντικά προβλήματα.



Η Επιτροπή ελπίζει να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε το νέο κανονιστικό πλαίσιο να τεθεί σε ισχύ το α’ εξάμηνο του επόμενο έτος. Η πρόταση προβλέπει μία προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση Τραπεζών αλλά και να αποφευχθεί η δημιουργία ενός κοινού ταμείο για όλα τα κράτη μέλη με σκοπό τη διάσωση των τραπεζών που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Η ΑΒC έχει τίτλο «Η Ισπανία παίζει το μέλλον της μέσα στον Ιούνιο» και σχολιάζει ότι ο Λουίς ντε Γκίνδος συναντάται σήμερα στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του καθώς το Παρίσι έχει δείξει τη διάθεση να στηρίξει την άμεση αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών τραπεζών. «Ο μήνας Ιούνιος είναι δύσκολος για την Ισπανία» γράφει η ABC. «Το ημερολόγιο είναι γεμάτο με υποσημειώσεις με κόκκινο χρώμα, όπου η κυβέρνηση του Μαρίνο Ραχόι παίζει το οικονομικό μέλλον της και είναι πιθανή μία ευρωπαϊκή παρέμβαση με αντάλλαγμα για ένα πρόγραμμα σκληρής βοήθειας».



Σε δεύτερο άρθρο η ισπανική εφημερίδα τονίζει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει σήμερα προτάσεις σχετικά με το πώς θα διευθετήσει τα προβλήματα χωρίς κόστος για τους φορολογουμένους».

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: