3.6.12

Κάτω από τη βάση η Ελλάδα στον Δείκτη Καταναλωτικών Συνθηκών...


Συνολικά 42 βαθμούς κατακτά η Ελλάδα στον Δείκτη Καταναλωτικών Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «27» είναι οι 62 βαθμοί.

Ο ... Δείκτη Καταναλωτικών Συνθηκών που δόθηκε προ ημερών στη δημοσιότητα δείχνει ότι οι συνθήκες για τους καταναλωτές έχουν βελτιωθεί για δεύτερο συνεχές έτος. Οι καταναλωτές απολαμβάνουν τις καλύτερες συνθήκες στο Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία, την Αυστρία, την Ιρλανδία, τη Φινλανδία, τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Σουηδία (κράτη μέλη πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ που είναι οι 62 βαθμοί).

Πάντως η ίδια έρευνα δείχνει πως υπάρχει άγνοια αναφορικά με τα καταναλωτικά δικαιώματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 12% των ερωτηθέντων σε όλη την ΕΕ μπόρεσαν να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τα δικαιώματά τους ως καταναλωτών σε σχέση με τις εγγυήσεις, τις προθεσμίες υπαναχώρησης και τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν εάν παραλάβουν εμπορεύματα που δεν είχαν παραγγείλει.

Αλλά βάσει της εκθέσεις και πολλές επιχειρήσεις που μετείχαν στην έρευνα δεν γνώριζαν τις νομικές τους υποχρεώσεις προς τους καταναλωτές. Για παράδειγμα, μόνο το 27% των εμπόρων λιανικής πώλησης γνώριζαν το χρονικό διάστημα που διαθέτουν οι καταναλωτές για να επιστρέψουν ελαττωματικά προϊόντα (σε κάθε σύμβαση από απόσταση ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να υπαναχωρήσει αναιτιολογήτως εντός 14 ημερολογιακών ημερών).
24h.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: